Klantenbeoordeling: {{::vm.siteScore | number : 1 }}

Aminozuren, Eiwitten en Sportvoeding

Eiwitten kun je zien als een slim opgevouwen kralensnoer van verschillende aminozuren. Door de volgorde van de aminozuren en de unieke driedimensionale stuctuur van deze aan elkaar gekoppelde aminozuren krijg je een unieke eiwitstructuur. Op deze wijze kan er een oneindige hoeveelheid aan eiwitten gevormd worden uit 20 tot 25 aminozuren. Eiwitten hebben vele functies, zo zijn eiwitten belangrijk voor herstel van de spieren, zijn ze van belang voor de samenstelling van de botten en dragen ze bij aan de groei van spiermassa. Aminozuren worden ingedeeld als essentieel en niet essentieel. De essentiële aminozuren kunnen niet door het menselijk lichaam aangemaakt worden en moeten dus via de voeding ingenomen worden. Dit zijn de aminozuren histidine, leucine, isoleucine, lysine, methionine, fenylalanine, threonine, tryptofaan en valineDe niet-essentiële aminozuren kan het lichaam wel zelf aanmaken. Wanneer er in relatie tot aminozuren gesproken wordt over BCAA's, dan bedoelen we de aminozuren Leucine, Isoleucine en Valine. Dit zijn de vertakte aminozuren, oftewel de Branched Chain Amino Acids.  

Lees meer...

Filter
Filter op
{{::filter.name}}
Filters
{{:: card.shopReview.reaction }}
{{:: card.shopReview.customerName }} uit {{:: card.shopReview.customerCity }}

Wat zijn aminozuren

Aminozuren zijn de bouwstoffen van eiwitten die men via de voeding binnenkrijgt. Er zijn drie verschillende soorten, namelijk de essentiële-, de niet-essentiële en de semi-essentiële aminozuren (semi essentiële aminozuren worden ook wel conditioneel essentiële aminozuren genoemd). De niet-essentiële aminozuren kan men in het lichaam zelf aanmaken, deze kan het lichaam zelf uit voedingsstoffen aanmaken, waardoor deze als 'niet-essentieel' bestempeld worden. De essentiële aminozuren (histidine, leucine, isoleucine, lysine, methionine, fenylalanine, threonine, tryptofaan en valine) kunnen niet door het lichaam zelf aangemaakt worden. Deze moeten dus uit de voeding gehaald worden en zijn, zoals de naam al doet vermoeden, van essentieel belang voor het lichaam. Ten slotte zijn er nog de semi-essentiële aminozuren. Dit zijn aminozuren die in bepaalde periodes niet voldoende meer door het lichaam aangemaakt kunnen worden, waardoor het belangrijk is deze extra binnen te krijgen. Glutamine is een voorbeeld van een semi-essentieel aminozuur. Deze is extra nodig in periodes van herstel, bijvoorbeeld na een zware inspanning. Andere semi-essentiële aminozuren zijn: glycine, histidine, arginine, tyrosine en cysteïne.

Aminozuren in voeding?

De essentiële aminozuren zijn te halen uit een grote diversiteit aan producten. Dit zijn voornamelijk de eiwitrijke producten, maar ook enkele andere producten zijn van belang voor het binnenkrijgen van de essentiële aminozuren. Er zijn dierlijke en plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten zitten vooral in vlees, vis, melk, kaas en eieren. Plantaardige eiwitten zitten vooral in brood, graanproducten (quinoa), peulvruchten en noten. Volwassen personen hebben gemiddeld elke dag 0,83 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. Ter vergelijking, 100 gram kipfilet bevat 23 gram eiwit evenals 100 gram tonijn. Eieren bevatten 12 gram eiwitten per 100 gram en magere kwark 9 gram. Plantaardige eiwitrijke producten zijn: kikkererwten(6,5 gram per 100 gram), sojabonen (10 gram), pompoenpitten (36 gram), cashewnoten (22 gram) en pinda’s (25 gram. De laatstgenoemden bevatten tevens relatief veel (onverzadigde) vetten. Sojabonen en eieren zijn rijk aan aminozuren en hebben een compleet aminozuurprofiel, d.w.z. dat alle essentiële en niet-essentiële aminozuren vertegenwoordigd zijn.

De hoeveelheid eiwitten per 100 gram geeft soms een vertekend beeld. Het is namelijk redelijk normaal om een bak kwark van 500 gram leeg te eten. Dat is goed voor 45 gram eiwitten. 500 gram kipfilet of kikkererwten is daarentegen erg veel om in één keer op te eten. Kijk dus ook realistisch naar de porties die je van de eiwitbron kunt eten.

 

De werking van aminozuren

De werking van de aminozuren is erg veelzijdig. Doordat het de bouwstoffen van eiwitten zijn, een belangrijke bouwstof voor het menselijk lichaam, zijn ze voor veel processen in het menselijk lichaam essentieel. Aminozuren zijn tevens belangrijk voor de opbouw en onderhoud van spiermassa en –weefsel. De welbekende BCAA’s of Branched Chain Amino Acids (de vertakte keten aminozuren valine, leucine en isoleucine) hebben nog een speciale rol. Verder hebben de losse aminozuren tal van andere functies in het lichaam.

  • Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren.
  • Eiwitten zijn belangrijk voor herstel van de spieren na fysieke inspanning
  • Eiwitten zijn van belang voor de samenstelling van de botten
  • Eiwitten dragen bij tot de instandhouding en groei van de spiermassa

Aminozuren kopen bij OrthoVitaal

Bij OrthoVitaal is er een mooi aanbod aan supplementen met aminozuren. Deze supplementen worden door OrthoVitaal zelf geproduceerd en zijn hierdoor van hoge kwaliteit. Zo zijn de volgende producten beschikbaar in de webwinkel: 5-HTP (tryptofaan), BCAAs, L-Carnitine & L-Lysine. Ook zijn er vele complex producten waarbij aminozuren een waardevolle toevoeging zijn.