Klantenbeoordeling: {{::vm.siteScore | number : 1 }}

Anti-oxidanten

Oxidatie betekent het reageren van een bepaalde stof met zuurstof. Zo kunnen er vrije radicalen, schadelijke (afval)stoffen, ontstaan die schade aan weefsels kunnen toebrengen. Vrije radicalen komen bij iedereen voor door stofwisselingsprocessen, zoals de ademhaling. Anti-oxidanten kunnen dit oxidatie proces juist neutraliseren en zo gezonde lichaamscellen helpen beschermen tegen schade door vrije radicalen. Antioxidanten komen voor in vele voedingsmiddelen. De bekendste van de anti-oxidanten zijn vitamine C en vitamine E. Vitamine C is voornamelijk te vinden in (citrus-)fruit en groenten. Vitamine E is te vinden in veel noten en zaden, maar ook in plantaardige oliën. Een mooie eigenschap van vitamine C is dat vitamine C helpt om de activiteit van vitamine E in stand te houden. Naast deze bekende antioxidanten zijn er meer stoffen met een bijdrage als antioxidant, waaronder vitamine B2, selenium, zink, koper en mangaan. Deze stoffen bieden dus bescherming van gezonde cellen en weefsels. Overige producten die veel antioxidanten bevatten zijn onder andere aubergines, broccoli, goji bessen, tomaten, pure chocolade en groene thee. Bepaalde anti-oxidanten kunnen tijdens het kookproces verloren gaan.

Lees meer...

Filter
Filter op
{{::filter.name}}
Filters
{{:: card.shopReview.reaction }}
{{:: card.shopReview.customerName }} uit {{:: card.shopReview.customerCity }}

Wat zijn Anti-oxidanten?

Anti oxidanten zijn stoffen die voorkomen in onze voeding, die bepaalde oxidanten (vrije radicalen) in het menselijk lichaam onschadelijk maken. Anti oxidanten gaan letterlijk oxidatie tegen. Deze vrije radicalen komen bij iedereen voor. Ze ontstaan door bepaalde stofwisselingsprocessen en hierdoor zijn antioxidanten erg van belang voor de mens. Enkele voorbeelden van bekende anti-oxidanten zijn vitamine C en Vitamine E.

Zoals benoemd gaan antioxidanten oxidatie tegen. Oxidatie betekent het reageren van een bepaalde stof met zuurstof (oxygen in het Engels). Om precies te begrijpen hoe dit werkt, moeten we even terug naar de opbouw van atomen. Atomen zijn namelijk opgebouwd uit een celkern met protonen (positief geladen deeltjes) en neutronen (niet geladen deeltjes. Daaromheen zitten, net als bij de planeet Saturnus, ringen met daarin elektronen (negatief geladen deeltjes). Een cel wil eigenlijk altijd in balans zijn. Zo hebben vrijwel alle atomen of stoffen in het lichaam een neutrale balans. Vrije radicalen hebben dit niet, ze missen namelijk een elektron, waardoor ze negatief geladen zijn en deze dan van een ander atoom over willen nemen. Zodoende kunnen deze vrije radicalen onze lichaamseigen stoffen in disbalans brengen en schade veroorzaken. Antioxidanten zijn stoffen die de vrije radicalen onschadelijk maken, bijvoorbeeld door een elektron af te staan.

Vrije radicalen kunnen vaker voorkomen bij mensen die roken, (veel) alcohol drinken en ongezond eten. De behoefte kan bij deze mensen dan ook hoger dan bij mensen met een gezonde leefstijl.

Anti-oxidanten in voeding

Er zijn vele verschillende anti oxidanten te vinden in onze voeding. De belangrijkste en bekendste zijn vitamine C, vitamine E, bepaalde polyfenolen, flavonoïden en resveratrol. Vitamine C is voornamelijk te vinden in (citrus-)fruit en groenten. Vitamine E zit veel in noten en zaden, maar ook in plantaardige oliën. Polyfenolen komen met name voor in kurkuma en rode druiven. Flavonoïden zijn veelal te vinden in thee, rode wijn en pure chocolade. Ten slotte resveratrol, deze is voornamelijk te vinden in Bessen, druiven en ook in pure chocolade. Naast deze bekende zijn er nog veel meer antioxidanten, zoals bijvoorbeeld vitamine B2, selenium, zink, koper en mangaan. Overige producten die een groot aantal anti oxidanten bevatten zijn o.a. aubergines, broccoli, goji bessen, tomaat, pure chocolade en groene thee.

Bepaalde antioxidanten kunnen tijdens het kookproces verloren gaan. Andere antioxidanten, bijvoorbeeld uit tomaten, zijn beter werkzaam wanneer deze in het kookproces verhit zijn. In tegenstelling zijn de antioxidanten in courgette, aubergine en erwten die minder werkzaam worden nadat deze gekookt, en dus verhit, zijn. Mede hierdoor is het belangrijk om een gezond en gevarieerd eetpatroon te hebben met een groot en divers aanbod aan producten.

Anti-oxidanten kopen bij OrthoVitaal

Bij OrthoVitaal wordt er een grote diversiteit aan anti oxidanten in het assortiment aangeboden. De producten zijn op deze pagina weergegeven. De anti oxidanten in de supplementen van OrthoVitaal zijn vaak hoger gedoseerd dan de Referentie Inname (RI, voorheen ADH).