Moment...

Vitamine D tekort bij kinderen: een onderschat probleem

Er wordt veel onderzoek gedaan naar vitamines en de gevolgen van een tekort. Zo ook voor vitamine D. Vitamine D is voor tal van processen in het lichaam van belang en een tekort kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid. Zeker voor de kwetsbare mens onder ons: de kinderen en de ouderen. De gevolgen hiervan zijn bij onderzoekers en instanties vaak bekend, maar wij als burger zijn lang niet altijd op de hoogte. Dit kan er voor zorgen dat onze kinderen gezondheidsproblemen ontwikkelen die met extra inname voorkomen hadden kunnen worden. Het is dus tijd voor wat inzicht. En actie!

Vitamine D voor botten, spieren en immuunsysteem

Vitamine D wordt van nature in de huid aangemaakt door blootstelling aan zonlicht. Vitamine D is net als calcium van belang voor de aanmaak van sterke botten. Vitamine D werkt samen met calcium en ze kunnen niet zonder elkaar. Je kunt je voorstellen wat een tekort aan vitamine D doet met de (opbouw van) botten en tanden. Bij jonge kinderen ligt dan ook Engelse ziekte op de loer, een afwijking aan het skelet.
De ontwikkeling van het immuunsysteem kan niet zonder vitamine D en uit recentelijk onderzoek komt naar voren dat de kans op astma en allergieën sterk verminderd is bij voldoende vitamine D inname.

Eén op de drie kinderen heeft een tekort

Uit onderzoek komt naar voren dat 1 op de 3 kinderen een tekort aan vitamine D heeft. Dit is een groot aantal!
Onder de kinderen met een getinte of donkere huidskleur is dit zelfs 55%.
De huid van (jonge) kinderen is niet in staat om genoeg vitamine D aan te maken en de kans op een tekort is dan ook aanzienlijk.
Tel daarbij op dat onze kinderen in deze tijd vaker binnen zitten met een iPad of spelcomputer. Buitenspelen is naar de achtergrond verdwenen en ook fietsen lang niet alle kinderen meer naar school.

Een multivitamine voor kinderen bevat onvoldoende vitamine D

Er zijn speciale multivitamines voor kinderen op de markt. Een speciaal smaakje of een leuke vorm maakt het voor kinderen leuk deze in te nemen. Maar helaas blijkt uit onderzoek dat in een multivitamine genoeg van andere vitamines zit (soms zelfs teveel) maar niet van vitamine D. Het nemen van een multivitamine juich ik altijd toe. Kinderen eten niet altijd alles en vaak zijn het vooral de groentes en fruit die worden overgeslagen. Maar overweeg je het gebruik van een supplement, vergeet dan ook zeker niet een extra inname van vitamine D.

Wat kun jij nu doen voor je kind?

Kinderen van 0-4 jaar:
Baby’s hebben extra vitamine D nodig als ze borstvoeding krijgen. Vanaf een leeftijd van een week tot hun vierde jaar hebben kinderen extra vitamine D nodig. Geadviseerd wordt om je kindje 10 microgram extra vitamine D per dag te geven.
Ook als je ervoor kiest om je kindje flesvoeding te geven, is het nodig om extra vitamines te geven. Het is altijd nodig om dagelijks 10 microgram vitamine D te geven. Dit geldt ook voor peuters.

Kinderen vanaf 4 jaar:
Bij deze groep is het ook van belang extra vitamine D aan te bieden, vooral bij kinderen met een getinte of donkere huidskleur en kinderen die niet iedere dag tussen 11:00 en 15:00 minimaal 15-30 minuten buiten spelen (gezicht en handen onbedekt). Denk hierbij ook aan de herfst- en wintermaanden, waar de zon sowieso niet krachtig genoeg is om vitamine D aan te maken. (Ook voor ons ouders niet!)