Moment...

Laatste blogs


Oma weet raad bij verkoudheid en griep!

Het verkoudheid- en griepseizoen is in volle gang! Hoofdpijn, spierpijn, hoesten en keelpijn, iedereen heeft er wel last van of last van gehad. Je kunt je er behoorlijk ziek door voelen. Je kunt natuurlijk naar de eerste de beste drogist rennen om de sterkste middelen te kopen die je beloven er snel vanaf te zijn. Maar de natuur heeft je ook heel wat te bieden. Een stuk goedkoper en beter voor je lichaam. Huis-tuin-en-keuken-tips van oma bij griep en verkoudheid!


Blijf gehydrateerd

Wanneer je niet ziek bent is dit natuurlijk ook een belangrijk punt omdat je lichaam voor het grootste deel uit water bestaat, maar bij griep en verkoudheid is dit nog eens extra van belang: genoeg drinken. Denk hierbij aan water en thee. Deze zorgen er voor dat afvalstoffen goed kunnen worden afgevoerd. Dit zorgt voor een kortere duur van de griep of verkoudheid en sneller herstel.  Probeer het drinken van koffie en alcohol te vermijden en laat ook melk liever staan. Koffie en alcohol drogen je lichaam uit en melk zorgt voor slijmvorming, iets dat je tijdens een verkoudheid zeker wil voorkomen!

Drink kruidenthee

Wil je wel graag gehydrateerd blijven maar heb je moeite met het drinken van (veel) water, dan is kruidenthee een aangename vervanger.
Zoals in onze laatste blog beschreven is het drinken van gember erg geschikt tijdens een griep of verkoudheid. 
Deze thee is een fijne oppepper. Maar ook het drinken van kamillethee, zoethoutthee of echinaceathee kan bijdragen. 

Het beste is om deze theeën zo puur mogelijk te gebruiken. Je vind ze in reformwinkels of online. 

Citrusvruchten

We weten allemaal dat het gebruik van vitamine C tijdens griep en verkoudheid ons helpt het immuunsysteem te versterken. Sinaasappel, mandarijnen, grapefruit en citroen bevatten veel vitamine C. 
Maar vergeet ook de groenten niet. Je denkt misschien niet direct aan ze maar veel van onze groenten bevatten ook vitamine C. En natuurlijk niet vitamine C alleen!

Knoflook

Een andere, veelgehoorde tip is het nuttigen van knoflook. Zodra je de eerste verschijnselen van griep of verkoudheid opmerkt, kun je het beste twee tenen rauwe knoflook eten. Knoflook heeft namelijk een sterke antibacteriële werking.
Om je omgeving daarna niet tot last te zijn is het nuttigen van peterselie ook aan te raden. 

Kippensoep

Of kippensoep echt werkt zal per persoon verschillend zijn.  Het Joodse volk gaf eeuwen geleden al regelmatig hun kinderen een kop kippensoep bij ziekte. Inmiddels is dit gebruik generatie op generatie doorgegeven. Vaak wordt gedacht dat het een oud gebruik is dat achterhaald is, maar niks is minder waar. Uit onderzoek is gebleken dat kippensoep wel degelijk werkt bij griep en verkoudheid.

Waterijsjes

Eén van de verschijnselen bij griep en verkoudheid is een vervelende keelpijn. Veel drinken en op een snoepje of dropje zuigen, kan verlichting geven. Ook het zuigen op waterijsjes of ijsblokjes helpt. 

Ui

Het is behoorlijk vervelend en vermoeiend als je neus dicht zit. Een simpel middel om wat verlichting te brengen, is het gebruik van een rauwe ui. Haal de 'rokken' van de ui en snijd de ui in grote stukken. Op een schoteltje naast het bed doet de ui 's nachts wonderen voor een verstopte neus.

Hoestsiroop

Hoesten hoort helaas bij verkoudheid. Een naar maar nuttig mechanisme van je lichaam. Onderdruk daarom het hoesten ook niet. Het houdt de longen schoon!

Zoek je naar wat verlichting, maak dan eens een hoestsiroop van honing en citroen. Neem ½ kopje honing, 5 eetlepels citroensap en een ½ kopje heet water. Meng de honing en citroen met een lepel net zo lang totdat de ingrediënten goed met elkaar vermengd zijn. Voeg daarna al roerende het hete water erbij. Naar smaak wat meer water toevoegen voor een minder stroperige variant. Neem bij hoest twee tot drie keer per dag een eetlepel van de honingsiroop. Zet de siroop in de koelkast en je kunt hem gemakkelijk een paar dagen gebruiken. 

Een ander prima hoestmiddel dat slijmoplossend werkt en de keel verzacht, maak je van honing met zonnebloemolie. Roer twee eetlepels honing en twee eetlepels zonnebloemolie door elkaar. Neem zo nu en dan een theelepeltje van dit mengsel.

Stomen

Door te stomen kun je een holteontsteking voorkomen. Giet kokend water in een grote schaal. Doe er kamille, eucalyptus en tijm in om het slijm los te maken en de keelpijn te verzachten. Sla een handdoek over je hoofd en ga vijf tot tien minuten vlak boven de bak hangen. Snuif de stoom op door je neus en adem uit door je mond. Herhaal dit twee keer per dag. Je zult je vrijer voelen en gemakkelijker kunnen ademen. 

Uitzieken

Je kunt er allerlei huismiddeltjes voor inzetten om klachten te verminderen maar het allerbelangrijkste is natuurlijk uitzieken. Je lichaam heeft het ontzettend druk met het bestrijden van ziekteverwekkers. Doe daarom rustig aan,ga op tijd slapen en beperk stress tot een minimum. Dit geeft je lichaam energie om tegen griep of verkoudheid te vechten.

Verminderde eetlust

Het kan voorkomen dat je minder of geen honger hebt tijdens het ziek zijn. Dit is een normaal proces, je lichaam is erg druk met het bestrijden van de ziekteverwekkers. Het is niet erg om even wat minder te eten, als je maar wel zorgt dat je goed gehydrateerd blijft. Als je wel wat wil eten, kies dan voor iets lichts als kippensoep, rijst of kip. 

Jouw tips

Heb jij nog handige tips bij griep of verkoudheid? Laat het ons weten!