Moment...

Laatste blogs


Hoe jij van jouw goede voornemens een succes maakt!

Het is een nieuw jaar. Traditiegetrouw maken we dan goede voornemens om het jaar goed te starten. New year, new me.

Je wilt graag stoppen met roken bijvoorbeeld, of gezonder eten of afvallen. Een nieuw jaar is vaak een goed startpunt vinden we. Toch blijkt uit onderzoek dat het volhouden van deze goede voornemens erg lastig is. Hoe zorg je er nu voor dat jouw goede voornemen wel een succes wordt?


Nationale afhaakdag

Waar we op 1 januari altijd vol goede moed van start gaan, neemt de motivatie vaak al gedurende de eerste weken van het jaar af. Uit onderzoek blijkt dat 12 januari de dag is dat men massaal afhaakt. Maar hoe kan dit nu? Waarom slagen we er niet in het gehele jaar ons goede voornemen vol te houden?

Volgens een studie die werd uitgevoerd door de Universiteit van Scranton lukt het maar een aantal mensen daadwerkelijk hun goede voornemens vol te houden. Dit is slechts 8 procent van de mensen met goede voornemens.
De meeste goede voornemens gaan over gezondheid, leefstijl of geld.

Maak van vage doelen concrete doelen

Een van de redenen dat het mis gaat is dat goede voornemens vaak geen concreet doel zijn. Deze doelen zijn niet meetbaar. Ik wil vaker naar de sportschool of ik ga minder roken zijn hier goede voorbeelden van. Dit beklijft niet en is daardoor ook veel moeilijker vol te houden. Probeer dan de motivatie maar eens vast te houden.
Ook schatten we onszelf vaak te hoog in en stellen we te hoge verwachtingen.
Wanneer je een doelstelling voor 2019 maakt, maak deze dan concreet.

Enkele voorbeelden:
1: Ik ga 2x per week naar de sportschool en sport dan 60 minuten.
2: Ik ga in januari 2019 2 kg afvallen en houd dit gewicht gedurende het jaar vast.
3: Ik neem iedere ochtend een proteïne-shake als ontbijt i.p.v. dat ik mijn ontbijt oversla.
4: Ik ga minder tijd op mijn scherm doorbrengen en leg iedere avond mijn telefoon vanaf 20:00 uur aan de kant.
5: Ik zet iedere maand €50,00 opzij en blijf hier van af.

Wil je het echt professioneel aanpakken dan kun je je doelen formuleren volgens het SMART-principe.
Maak je doel Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden.
Wil je hier meer over weten? Neem hier dan een kijkje.

Maak associaties!

Een andere benadering om succesvol je goede voornemens vol te houden is het werken met associaties.
Je hersenen werken met associaties. In de kroeg pak je een biertje, bij een film op de bank hoort een bak chips of popcorn en tijdens de pauze op je werk rook je een sigaret. Het zijn die linken die het moeilijk maken daadwerkelijk te stoppen met het "ongewenste" gedrag. Het is een vaste reactie op een specifieke situatie. Die link moet je uit je hoofd krijgen. En dat werkt het beste door een alternatief te bedenken, nieuw vervangend gedrag dat je toepast in die specifieke situatie.
Als je geen alternatieven bedenkt voor het roken, drinken of snacken dan heb je heel veel wilskracht en motivatie nodig dit daadwerkelijk vol te houden. Dit is voor sommigen weggelegd, maar bij de meeste is die motivatie na een paar weken helaas verdwenen...

Herken de situatie

Wil je minder gaan snacken? Dan is het zaak te herkennen wanneer jij de meeste drang voelt een bak chips of die reep chocola te gaan eten. Is dat vaak op de bank voor de tv? Dan stel je jezelf de regel: als ik voor de tv zit eet ik alleen fruit.
Rook je graag in je pauze op het werk? Dan stel je als regel op: als ik pauze heb maak ik buiten een wandeling of eet ik 2 stuks fruit.

Zo maak je langzaam aan nieuwe "als-dan" regeltjes en stel je je automatische piloot opnieuw in. Dit moet langzaam inslijten. Hetzelfde als het andere ongewenste gedrag was ingesleten in je systeem.
Maak voor jezelf eens een briefje waar je deze "als-dan" regeltjes bedenkt en opschrijft. Zo maak je ze concreet en neem je de tijd er goed over na te denken. Dat vergroot de kans op succes.
Het automatiseren kost even tijd, maar uiteindelijk hoef je er niet meer over nadenken en gebeurt het op de automatische piloot.

Veel succes met je goede voornemens, het gaat je lukken!