Moment...

Laatste blogs


Help! Hoe kom ik van mijn griep af?

We moeten er ieder najaar en iedere winter weer aan geloven: de griep.

Het lijkt wel alsof iedereen in het najaar en de winter ziek wordt. Hoe kan dit?
Een griep of verkoudheid is niet hetzelfde en ook de manier hoe je er mee om dient te gaan verschilt.
Een verkoudheid hebben we allemaal weleens maar wanneer is het officieel griep? Wat zijn de symptomen van griep en hoe kom je er snel weer vanaf? Lukt dit met natuurlijke middelen of is grof geschut noodzakelijk?
Alle ins en outs over griep!


Wat is griep en hoe krijg je het?

Griep is een virus, ook wel influenza genoemd, en is een besmettelijke ziekte.
Mensen noemen verkouden zijn, hoesten en koorts ook vaak 'griep'. Dit is niet geheel juist omdat een verkoudheid weliswaar lijkt op de griep maar het wordt door een ander virus veroorzaakt.
Griep komt in Nederland vaak voor. De afgelopen winterseizoenen waren er ieder seizoen tussen de 177.000 en 815.000 mensen besmet het het influenza-virus(1). Daar zat jij misschien wel tussen?
De cijfers zijn niet exact omdat niet iedereen met griep zich bij de huisarts meldt.
Je kunt ieder jaar opnieuw griep krijgen omdat het virus elk jaar een beetje verandert.

Het virus zit in de keel, neus en luchtwegen van iemand die ziek of besmet is. Door hoesten, niezen en praten, komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Wanneer je deze druppeltjes inademt kun je besmet raken. Daarnaast kan het virus ook op handen en voorwerpen manifesteren. Hierdoor kun je ook besmet raken.
Mocht je besmet zijn dan wil dit niet in alle gevallen zeggen dat je ook daadwerkelijk de griep zult krijgen.

Symptomen van griep

 • spontaan ontstane klachten
 • hoesten en niezen
 • koorts (>38 graden) en koude rillingen
 • hoofdpijn
 • spierpijn
 • keelpijn
 • vermoeidheid
Deze klachten duren enkele dagen tot een week en steken vaak spontaan de kop op. Na een griep kan het enkele weken duren voordat je je weer helemaal fit voelt. Doe daarom ook de tijdens en kort na de griep rustig aan om je lichaam de kans te geven goed te herstellen.

Wanneer spreek je van een epidemie?

Griep is in de winterperiode een besmettelijke ziekte die zich vaak snel door het land verspreid. Als in een land of regio meer dan een ‘normaal’ aantal mensen tegelijk griep of de symptomen van griep heeft en het griepvirus aangetoond wordt in afgenomen monsters, dan spreken we van een epidemie. Deze seizoensgriep komt geregeld voor tussen november en april.

Kun je een griep voorkomen?

Griep is erg besmettelijk. Het is niet altijd mogelijk om te voorkomen dat iemand besmet raakt en ziek wordt. Om griep zoveel mogelijk te voorkomen is het belangrijk om op het volgende te letten:

Gebruik bij hoesten of niezen een zakdoek en als je die niet bij de hand hebt gebruik dan je elleboogplooi.
Gebruik de zakdoek maar één keer en gooi deze na gebruik direct weg.
Was altijd na het snuiten van je neus, hoesten of niezen je handen.
Dit doe je door je handen goed te wassen met zeep, het liefst een anti-bacteriële variant. Zorg dat beide handen goed ingesmeerd worden met zeep en vergeet niet de bovenkant van de handen mee te nemen en tussen de vingers.
Spoel daarna de handen goed af onder stromend water en droog ze met een schone handdoek of papier.
Doe dit een aantal keren per dag om besmetting zo goed mogelijk te kunnen voorkomen.

Voor je huis geldt dat je het huis regelmatig schoonmaakt en hierbij deurknoppen, klinken en leuningen niet vergeet.
We denken er misschien niet over na maar onze handen zijn daar erg vaak te vinden!
Maak de knuffels en het speelgoed van de kinderen ook regelmatig schoon door ze goed af te doen of te wassen.
Verder is het van belang je huis iedere dag minstens 10 minuten te ventileren zodat er frisse lucht je huis in komt.

De griepprik

Er is een inenting om de ziekte te voorkomen: de griepprik. Er zijn elk jaar andere griepvirussen waardoor mensen griep krijgen. Daarom is ieder jaar een nieuwe inenting noodzakelijk.
Niet iedereen krijgt een griepprik. De mensen die hiervoor worden opgeroepen door de huisarts zijn mensen met suikerziekte, hartproblemen, longzieke, nierziekte, ouder dan 60 jaar of wanneer de huisarts dit voor jou specifiek noodzakelijk vindt.


Wat moet je doen als je griep hebt? En wat vooral niet?

Je hebt je handen iedere dag goed en vaak gewassen, geniest in zakdoekjes en je hebt je huis goed schoon gehouden maar toch ben je helaas besmet met het influenza-virus en heb je de griep gekregen. Wat is nu belangrijk om te doen en vooral niet te doen?

Meestal is behandeling niet nodig. De ziekte geneest vaak zonder medicijnen. Het komt in enkele gevallen voor dat na de griep zich een longontsteking ontwikkelt. Ga dan ook zeker naar een arts wanneer je meer dan 5 dagen aaneengesloten koorts hebt, de koorts terug komt en wanneer je je benauwd voelt.

Wanneer de griep zich heeft aangediend zijn een aantal zaken van belang:
 • Neem rust als je je ziek voelt en ziek goed uit! Beter een dag langer thuis dan te vroeg weer begonnen.
 • Vermijd lichamelijke inspanning. Dit betekent ook niet sporten. Wanneer de symptomen zich onder de nek bevinden (de nek-check) mag je niet gaan sporten. Dit is bijvoorbeeld koorts, hoesten en spierpijn in armen en benen.
 • Drink veel water en thee, zeker in geval van koorts, om zo afvalstoffen af te voeren en goed gehydrateerd te blijven.
 • Voorkom dat je lichaam afkoelt als je koorts hebt.
 • Houd er rekening mee dat je besmettelijk bent en zorg daarom voor goede hygiëne om verspreiding te voorkomen.

Natuurlijke oplossingen bij griep

Er zijn verschillende manieren waarop de natuur je kan helpen bij verkoudheid en griep. In onze blog van 11 december "Oma weet raad bij verkoudheid en griep" schreven wij hier al over. Ben je benieuwd hoe je je lichaam op een natuurlijke manier kan ondersteunen? Neem dan een kijkje.

De drogist kan je helpen

Je kunt bij griep een arts raadplegen en een virusremmer voorgeschreven krijgen.
Wanneer je dit niet noodzakelijk vind maar wel graag vermindering van de klachten wil dan kunnen wij als drogist je helpen met ons assortiment. Wil je graag meer weten over supplementen en geneesmiddelen bij griep en verkoudheid? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.

Ben je op zoek naar een supplement of geneesmiddel?
A. Vogel Echinaforce Forte*, stimuleert het immuunsysteem en versnelt het herstel na ziekte. Door consumenten bekroond met een 9,2!
Vitamine C*, ondersteunt de weerstand en is werkzaam als antioxidant. Bevat o.a. bioflavonoïden. Bioflavonoïden verbeteren de opname van vitamine C en hebben zelf ook invloed als antioxidant.
Antigrippine, stilt pijn en verlaagt koorts bij griep en verkoudheid en na vaccinatie. Stilt pijn bij hoofdpijn, kiespijn, spierpijn, spit, zenuwpijn en menstruatiepijn.
Bronchostop, wordt gebruikt als slijmoplossend middel bij hoest tijdens een verkoudheid en als een verzachtend middel voor de symptomatische behandeling van een geïrriteerde mond of keel en daarmee samenhangende droge hoest.
Cinuforce, werkt extra krachtig en snel bij een verstopte neus. Het hoge zeezoutgehalte van 2,7% verdunt het neusslijm en laat gezwollen neusslijmvlies slinken. Hierdoor gaat de neus snel weer open en kunt u vrij ademen.
Citrosan, . De medicinale citroendrank heeft een koortsverlagende en pijnstillende werking. Een sachet bevat 500 mg paracetamol, en 50 mg vitamine C voor extra weerstand.
Hot Coldrex, bevat paracetamol en vitamine C. Werkt bij koorts en pijn bij griep en verkoudheid.

* Nu als weerstand combi-deal verkrijgbaar voor slechts €25,00.

Bron:
(1) Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.