Moment...

Laatste blogs


Dry January: een maand zonder alcohol

In januari beginnen we vol goede moed aan onze goede voornemens.
Voor de een is dit gezonder eten of meer sporten. Voor de ander is 1 januari het begin van een maand lang geen alcohol drinken. Voor sommigen van ons een peulenschil, voor de ander misschien toch een uitdaging.
Om je een hart onder de riem te steken hebben we enkele (positieve) feiten van Dry January voor je verzameld.
Zo wordt jouw goede voornemen zeker een succes!


Wat is Dry January?

Dry January betekent letterlijk Droge Januari en daarmee wordt bedoeld dat je een maand "droog" staat.
Het is een Brits initiatief dat al snel overgewaaid is naar Nederland. In Groot-Brittanië wordt veel alcohol geconsumeerd en daarom is sinds 2013 het initiatief ontstaan om mensen inzicht te geven. Het is de bedoeling dat je tijdens deze maand geen druppel alcohol drinkt. Op deze manier wordt er een stukje bewustwording gecreëerd over de hoeveelheid alcohol die je eigenlijk consumeert. Het is in ons land een fenomeen dat langzaamaan steeds populairder wordt. En dat is niet zonder reden.

Waarom je Dry January eens zou moeten proberen.

Meer energie

Ten eerste kan het nooit kwaad om een maand geen alcohol te drinken. Je lichaam hoeft deze afvalstoffen niet te verwerken. Dit zal je energie ten goede komen. Die kan nu voor andere activiteiten gebruikt worden!

Beter slapen

Een ander gebied waarop een effect merkbaar zouden kunnen zijn is de slaap. Je valt misschien als een blok in slaap na een paar goede borrels maar de kwaliteit van je slaap neemt daardoor wel af. Je bent meer onrustig en slaapt dus niet heel diep. Wanneer je de alcohol laat staan zou je kunnen merken dat je uitgeruster wakker word.

Minder calorieën

Je weet vast wel dat een glaasje bier of wijn een zeker aantal calorieën vertegenwoordigt. Wanneer je eet ben je je bewuster van wat je binnen krijgt. Bij wat we drinken staan we juist wat minder vaak stil en dat terwijl een paar glazen wijn of bier toch ook aardig aantellen. Wanneer je een maand geen alcohol drinkt laat je deze calorieën achterwege en dat zie je misschien wel terug op de weegschaal.

Je bespaart geld!

Een paar rondjes in de kroeg of een hele avond stappen kosten natuurlijk ook gewoon geld. De gevolgen van je Dry January zul je dus ook in je portemonnee kunnen voelen.  Als je het opspaart wat je eigenlijk uit zou geven aan alcoholische versnaperingen in de maand zul je misschien nog wel verbaasd zijn. Zo heb je wat extra geld over om wat lekkers of leuks voor jezelf te kopen.

Stralende huid

Ook al behoort alcohol tot de vloeistoffen die je drinkt, het zal je vochthuishouding geen goed doen.
Alcohol onttrekt namelijk vocht aan de huid en dit komt je huid niet ten goede. En ja, dit is zelfs al na een avondje stappen het geval. Wanneer je een maand geen alcohol drinkt en je vochthuishouding op peil houd door veelvuldig water te drinken, zou je een stralend en fris huidje tegemoet kunnen zien. 

Hoe hou je het vol?

Het volhouden van Dry January kan een uitdaging zijn. Wil je het toch tot een goed einde brengen, houd dan de volgende leefregels in acht.

Vertel het je omgeving

Wanneer je hardop uitspreekt dat je deelneemt aan Dry January zul je gemakkelijker bijval krijgen van je familie en vrienden wanneer je bijvoorbeeld op een feestje bent. Zij kunnen je steunen en je aanspreken wanneer je toch voor de bijl dreigt te gaan.


Zoek een buddy

Naast dat je familie en vrienden je kunnen herinneren aan het feit dat je bezig bent met Dry January, zou je deze uitdaging ook samen met ze aan kunnen gaan. Wanneer je een buddy hebt kun je samen ervaringen uitwisselen, elkaar ondersteunen en ben je in het openbaar in de kroeg of op een feest niet alleen in je strijd.

Vermijd de kroeg

Heb je moeite met het niet drinken van alcohol in de kroeg? Dan zou het verstandig kunnen zijn deze voor een maandje te mijden. Zo kom je een stuk moeilijker in de verleiding.

Zoek alternatieven

Gelukkig zijn er tegenwoordig veel alternatieven op de markt die je kunnen helpen een alcoholvrije keuze te maken. Denk hierbij aan alcoholvrij bier en alcoholvrije wijn. Het is misschien niet helemaal de "real deal" maar je kunt wel gezellig een biertje of wijntje mee drinken. Ben je gek op cocktails? Ook deze zijn vaak 'virgin' te bestellen. Een fris alternatief!

Trakteer jezelf!

Deze uitdaging vergt natuurlijk doorzettingsvermogen. Iets waar je trots op mag zijn, zeker wanneer je succesvol bent.
Je mag jezelf hier dan ook zeker voor belonen. Ben in de maand januari dan ook extra lief voor jezelf. Koop iets leuks of lekkers voor jezelf. Met het geld dat je uitgespaard hebt moet dat zeker lukken!

Nadelen van Dry January?

Een gezond lichaam en een gezonde geest vallen niet alleen samen met je alcoholconsumptie. Daarvoor is een gezonde levensstijl noodzakelijk. Deze bevat naast het minimaal consumeren van alcohol het voldoende drinken van water, het eten van groente en fruit, het sporten en voldoende rusten/slapen.

Er zijn wetenschappers die beweren dat 3 alcoholvrije dagen per week een positiever effect op je gezondheid hebben. Daarnaast zijn er wetenschappers die vonden dat het overwinnen van een alcoholvrije maand voor sommigen een vrijbrief kan zijn om na die maand weer terug te vallen in oude gewoontes, iets waar Dry January niet voor bedoeld is.