Moment...

Laatste blogs


BLOG: Brrrrrrrrrrrrrrr! Wintertenen!

Bijna iedereen heeft er weleens van gehoord of ze misschien wel gehad, wintertenen en winterhanden.
Voor de een een vage term, voor de ander een pijnlijke realiteit.
Een fenomeen dat iedere winter weer de kop op steekt en zich vooral uit in zwelling, roodheid en pijn. Het is een veelvoorkomend probleem, zo'n 10 procent van de Nederlanders is er bekend mee. Dit geldt voor zowel jong als oud. Genoeg redenen om te kijken wat winterhanden precies zijn, hoe ze ontstaan en wat je er zelf tegen kunt doen.


Wat zijn wintertenen en hoe ontstaan ze?

Wanneer je buiten in de kou bent geweest, zeker een langere tijd, zal je lichaam zich op willen warmen en is hier alvast mee begonnen. Ga je lekker warm naar binnen dan wordt dit proces nog eens versneld. De bloedvaten verwijden zich en zo stroomt er meer warm bloed door de vaten. Je wordt lekker warm van binnen. Wanneer je last heb van wintertenen gaat dit proces niet helemaal soepel. Een deel van de bloedvaatjes reageert niet snel genoeg op het temperatuurverschil.  Het bloed wordt wel aangevoerd maar stokt. Je kunt je voorstellen dat als dat gebeurt er een ophoping van bloed ontstaat. Dit fenomeen is problematisch voor je bloedvaten omdat ze beschadigd kunnen raken. Dit geldt ook voor omliggende weefsels.

Hoe herken je wintertenen?

Wintertenen herken je aan roodheid, zwelling, pijn en jeuk. Het wordt ook wel perniones genoemd.  Je kunt er last van krijgen als het buiten nat en koud is. Er ontstaan rode of paarse pijnlijke plekken op je tenen. Ook kan er jeuk en zwelling zichtbaar worden. Deze klachten nemen toe zodra je een warme ruime binnenstapt. Deze plekken zijn vooral te vinden op de bovenkant van je tenen maar kunnen ook optrekken naar voeten, benen en heupen.

Symptomen wintertenen

  • Rode gezwollen plekken;
  • Jeuk, branderigheid en tintelen;
  • Gloeiende plekken terwijl de huid koud aan voelt;
  • In ernstige gevallen kunnen er ook blaren, zweertjes of wondjes ontstaan;
  • Symptomen ontstaan vaak vrij plotseling en verdwijnen vaak weer na een week of twee;
  • Kans op herhaling de volgende winter is groot.
De klachten komen het vaakst voor bij jongeren maar ook veel ouderen hebben er last van.
Ook mensen die al een aandoening aan de aderen hebben, zoals aderverkalking, of mensen die bètablokkers gebruiken hebben eerder last van klachten. Daarnaast vergroot ook overgewicht of ondergewicht de kans op winterhanden of -tenen.

Bestaan winterhanden ook?

Jazeker. De symptomen kunnen zich op de handen net zo openbaren als op de voeten.
De handen zullen dan rood, gezwollen en pijnlijk zijn. Ook kunnen ze jeuken,branden of tintelen.

Zijn wintertenen een onschuldige kwaal?

Hoewel de klachten erg vervelend kunnen zijn, zijn ze in principe onschuldig. De klachten verdwijnen vaak vanzelf na 2 tot 5 weken. Helaas keren de klachten wel vaak het jaar er op terug. De klachten zouden wel ieder jaar in ernst af moeten nemen en na zo'n 10 jaar zou je er helemaal vanaf moeten zijn.
Bij de ouderen onder ons kan het echter een hardnekkigere kwaal blijken en ook de ernst kan toenemen.

Wanneer naar de huisarts met wintertenen?

Omdat wintertenen onschuldig zijn, is het zelden nodig om naar een huisarts te gaan.
Wanneer de plekken zich uitbreiden naar andere plekken dan handen en voeten en wanneer de klachten zich ook manifesteren als je niet buiten bent geweest, is het raadzaam om naar de huisarts te gaan.
Nemen de klachten erg toe of gebruik je bètablokkers? Raadpleeg in dat geval altijd een huisarts.

Wat kun je doen tegen wintertenen (en winterhanden)?

Je kunt voorzichtig over de pijnlijke plekken wrijven om de doorbloeding iets te stimuleren. Doe dit wel erg voorzichtig.
Een andere manier om de doorbloeding te stimuleren is het nemen van wisselbaden. Je wisselt dan warm water af met koud water. Doet dit in de volgende verhouding: 3 minuten in warm water, 30 seconden in koud water en herhaal dit een aantal keren. Sluit altijd af met warm water. Deze methode zou ook als voorzorgsmaatregel tegen wintertenen kunnen dienen.

Probeer niet te krabben aan de plekken, ook al jeuken ze enorm. Dit kan wondjes veroorzaken en omdat de doorbloeding niet optimaal is kan dit snel gaan ontsteken.

Heb je erg veel pijn dan mag er gerust een pijnstiller genomen worden. Je zou hier bijvoorbeeld aspirine voor kunnen nemen. Raadpleeg wel altijd een deskundige of dit middel wel geschikt voor je is.

Algemene adviezen

Een wisselbad zou dus preventief kunnen werken.
Ga je de kou in, draag dan ruime en warme schoenen en handschoenen en vermijd strakke kleren.
Probeer daarnaast zo veel mogelijk te bewegen, blijf niet te lang stilstaan of stilzitten.