Moment...

Laatste blogs


Wat moet je doen bij verkoudheid? Snuiten of sprayen?

We zitten nu al een tijd in het winterseizoen, het seizoen van verkoudheid. Bijna iedereen moet er aan geloven en snottert en hoest er stevig op los. Hoe komen we nu aan zo'n verkoudheid? En belangrijker: hoe komen we er weer zo snel mogelijk vanaf? Is het verstandiger de neus te laten rusten, te snuiten of te sprayen?


Wat is een verkoudheid?

Zoals we in onze blog "Help, hoe kom ik van mijn griep af?" al uitlegden is verkoudheid een virus. Het wordt veroorzaakt door het rhinovirus. Dit is niet hetzelfde als het griepvirus, dat veroorzaakt wordt door het influenzavirus.
Het virus dringt vaak binnen via de slijmvliezen van de bovenste luchtwegen en nestelt zich. Eenmaal vermenigvuldigt het zich in de cellen en die raken daardoor aardig van slag. Het gevolg hiervan is zwelling van het neusslijmvlies en afscheiding van extra (transparant) slijm.

Dit slijm is erg belangrijk omdat het samen met de trilhaartjes in je neus er voor zorgt dat de schadelijke virusdeeltjes worden afgevoerd naar de maag. De maag zorgt voor een probleemloze afbraak van de afvalstoffen.

Antibiotica

Omdat het geprikkelde neusslijmvlies wordt veroorzaakt door een virus heeft antibiotica nemen geen zin. Je hebt immers te maken met een virus en niet met een bacterie.

In sommige gevallen kan het gebruik van antibiotica wel noodzakelijk zijn. Dit is wanneer de neus en bijholtes langdurig verstopt zitten. Het slijm wordt dan niet goed afgevoerd en hoopt zich op. De cellen die daar zitten overgroeien en zorgen voor een tweede infectie. Deze is vaak ernstiger en kan gepaard gaan met koorts en geel of groen snot i.p.v. het doorzichtige, vloeibare snot dat je eerst had. In dit geval zou een antibiotica raadzaam kunnen zijn.
Ga bij twijfel daarom ook altijd naar een (huis)arts en blijf niet onnodig lang doorlopen met een verkoudheid die gepaard gaat met bovenstaande kenmerken.

De neus snuiten

Sommigen van ons snuiten hun neus, anderen nemen aan dat dit de neus extra prikkelt en niet goed voor je is. Is snuiten goed of juist geen goed idee?
Om te beginnen is het handig om te weten dat je neus snuiten niet natuurlijk is. Je gaat in tegengestelde richting te werk. In plaats van de cellen richting de maag te bewegen, beweeg je ze naar buiten. De reden dat we dit doen is omdat we het vaak niet netjes vinden om je neus de hele tijd op te halen in het bijzijn van anderen. Gelukkig is het niet slecht voor je om je neus te snuiten. Wel is het verstandig om na het snuiten de neus nog even op te halen en als het snuiten erg moeilijk gaat de neus te spoelen met een zoutoplossing.

Neusspray

Een van de meest gangbare producten waar we naar grijpen tijdens verkoudheid en een verstopte neus is de neusspray. Vaak geeft dit snel verlichting en kunnen we weer vrijer ademen. Een prettig gevoel.
Maar is het gebruik van neussprays wel aan te raden? Is het veilig voor je lichaam?

Neusspray verkleint de kans op een bacteriële infectie

Het antwoord is tweeledig. Je kunt een neusspray krijgen op doktersrecept en neusspray kopen bij de drogist. Van de laatste weten we dat deze vaak xylometazoline of oxymetazoline bevatten. Deze stoffen zorgen voor een "ontzwelling" van de neus. De bloedvaten in het neusslijmvlies krimpen en er ontstaat meer ruimte. Je kunt vrijer ademen. Deze vormen van neusspray zijn zeker geschikt tijdens de eerste fase van de verkoudheid. Ze zorgen er dan voor dat de zwelling wordt tegengegaan en dat er minder snel een verstopping ontstaat. Ze verkleinen daarmee dus ook de kans op een bacteriële infectie.

Werkt neusspray verslavend?

Van neusspray wordt vaak gezegd dat het verslavend werkt. Dit is niet helemaal waar maar gewenning kan zeker ontstaan. Op de verpakking vind je vaak een waarschuwing het product niet langer dan één week te gebruiken. Dit geldt voor de sprays die zonder recept verkrijgbaar zijn. Gebruik je deze neussprays langer dan één week dan treedt er een zogenaamd "rebound-effect" op. Je neus gaat open door de spray maar heeft dit effect ook nodig om open te blijven. Het resultaat is een neus die steeds open en dicht gaat. Het is geen echte verslaving maar je neusslijmvlies heeft het middel wel nodig om open te blijven. Bovendien kan het langdurig gebruik van neusspray zorgen voor een beschadiging van het neusslijmvlies. Gebruik daarom neussprays nooit langer dan een week en laat je goed voorlichten. 

De neusspray op doktersrecept mag vaak wel langer dan één week gebruikt worden omdat de werking hiervan anders is. Deze is vaak ontstekingsremmend en heeft een duur van minimaal 7 dagen nodig om goed te kunnen werken. 
Het is goed om te weten dat deze neussprays niet worden voorgeschreven bij een verkoudheid. Zij worden ingezet bij chronische bijholteontsteking, neuspoliepen of allergieën. 

Tip bij neusverkoudheid

Omdat je lichaam van zichzelf een ingenieus immuunsysteem heeft zal een verkoudheid in principe vanzelf over gaan. Je moet even een paar dagen afzien en dan verdwijnen de klachten. 
Vind je dit lastig dan kun je overwegen de neus te spoelen met een zoutoplossing van lauwwarm water met keukenzout. 
Wil je niet thuis zelf aan de slag dan zijn er bij de drogist ook kant-en-klare zoutoplossingen verkrijgbaar. 
Nisykind Neusspray
20 ml (901645)
€ 6,61€ 6,28
Meer info
Bestel:
Nisyleen Neusspray
20 ml (487951)
€ 5,65
Meer info
Bestel:
Milde formulie neusspray - Capsinol
20 ml (904066)
€ 10,95€ 10,40
Meer info
Bestel:
Otrivin 1mg neusspray volwassenen
10 ml (866269)
€ 5,23
Meer info
Bestel:
Cinuforce Extra Forte neusspray
20 ml (837094)
€ 7,99€ 7,59
Meer info
Bestel:
Physiomer force 2 normal jet
1 (626654)
€ 9,12
Meer info
Bestel: