Moment...

Laatste blogs


Wapen jezelf tegen een droge huid in de winter

We hebben bijna allemaal weleens last (gehad) van een droge huid tijdens de koude en droge wintermaanden. Een vervelend, trekkerig gevoel, soms gepaard met jeuk. Voor je gevoel blijf je smeren. Hoe ontstaat zo'n droge huid en waarom hebben we er in de winter juist zoveel last van? Kun je iets doen tegen een droge huid?


Droge huid in de winter

Miljoenen Nederlanders hebben in de winter last van een droge huid. Het maakt je huid strakker, trekkeriger en soms ook gevoeliger. Je zou denken dat dit veroorzaakt wordt door het koude weer maar de oorzaak van een (extra) droge huid ligt vaak juist binnen. Namelijk bij onze verwarming die binnen aan staat wanneer het koud(er) wordt buiten. Wanneer deze de gehele dag stookt gaat de luchtvochtigheid snel naar beneden. Dit droogt onze huid uit. Ook het blootgesteld zijn aan de elementen van de herfst- en winterperiode zoals de wind en de koude, helpt onze huid niet.

Je lichaam is de hele dag bezig met warmte afvoeren en water verdampen. Je verliest dit zonder dat je het door hebt via de huid zelf. Wanneer deze verdamping volop bezig is én de verwarming aan staat, droogt je huid uit.

Een andere oorzaak van een droge huid kan de hardheid van het water zijn. In sommige gebieden is er meer kalk in het water te vinden dan in andere. Hoe harder het water, hoe sneller de uitdroging.

Smeren is de oplossing

De oplossing voor een droge huid zit 'm in smeren, smeren, smeren. Je huid dient een beschermende laag te hebben zodat het vocht goed in de huid kan blijven en dus niet verdampt. Je kunt dit vergelijken met een pan op het vuur. Wanneer het water kookt en je hebt geen deksel op de pan, verdampt er alsmaar water. Wanneer je een goede crème of lotion hebt in de vorm van een goede vettige zalf, is dit het deksel. Mensen met een (erg) droge huid zijn hier dan ook zeker bij gebaat om het vocht goed in de huid te sluiten.

Jeuk, roodheid of eczeem

Wie de droge huid niet goed behandelt, kan jeuk, roodheid of eczeem krijgen. Je huid beschadigt dan alleen nog maar meer en dat gaat gepaard met pijn en jeuk. Dit wil je voorkomen. Een goede crème of zalf kan voorkomen dat de huid minder snel stuk gaat.

Kijk wat je zelf prettig vind

De een houdt van een lotion, de ander van een crème. Kijk vooral naar wat voor jou prettig is. Let er wel op dat de producten niet teveel conserveermiddelen bevatten. Dit is vaak het geval bij geparfumeerde producten.
Er zijn bijvoorbeeld zeepvrije wasgels te koop. Deze schuimen wel en geven je daardoor een fris gevoel, maar zij ontvetten de huid niet waardoor de beschermlaag blijft zitten. Ook zijn er speciale douche-oliën verkrijgbaar. Daarnaast zijn er nog andere tips die je kunnen helpen de kans op een droge huid in de winter te verminderen.

Tips tegen een droge huid

 • Douche niet te lang en niet te heet;
 • Gebruik doucheolie of badolie of zeepvrije wasgel;
 • Gebruik in geval en veel kalk in het water een waterontharder;
 • Dep de huid na het douchen droog en doe dit met een zachte handdoek;
 • Smeer je huid direct na het bad of de douche in, zodat het vocht direct wordt ingesloten;
 • Smeer de huid in met een crème voor de droge huid;
 • Gebruik alleen producten zonder conserveringsmiddelen;
 • Scrub de huid minimaal één keer per week met een goede scrub. Gebruik voor je gezicht een die speciaal voor je gevoelige gezichtshuid gemaakt is. Dit omdat die voor het hele lichaam vaak te grof is voor ons gezicht.
 • Avocado-, olijf- of kokosolie kun je ook goed gebruiken voor je huid. Smeer je dit onder de douche op je huid op gevoelige of erg droge plekken en je merkt na het douchen duidelijk een verschil;
 • Drink iedere dag minimaal anderhalve liter water of thee, zodat je altijd goed gehydrateerd blijft;
 • Koop een luchtbevochtiger om tijdens de "verwarmingsperiode" je huis goed te kunnen bevochtigen.


Eucerin PH5 Bodylotion
€ 13,99€ 13,29
Meer info
Bestel:
Peauline badolie ongeparfumeerd
250 ml (774272)
€ 8,97€ 8,78
Meer info
Bestel:
Eucerin PH5 doucheolie
400 ml (901527)
€ 19,49€ 18,50
Meer info
Bestel:
Neutral Showergel
250 ml (829796)
€ 3,60€ 3,42
Meer info
Bestel:
Bepanthen droge en gevoelige huid creme
150 ml (930121)
€ 16,75€ 15,90
Meer info
Bestel:
100% natuurlijk RIO Rosa mosqueta gezichtsscrub
100 ml (898987)
€ 9,95€ 9,45
Meer info
Bestel: