Moment...

Laatste blogs


Eerste hulp bij hooikoorts: Oma weet raad!

Door het mooie weer zou de hooikoorts zich wat vroeger kunnen aandienen dan gebruikelijk. Ook zijn er bepaalde boomsoorten die al in februari bloeien. Dat kan vervelende klachten geven. Nu wil je misschien niet direct naar de huisarts voor een recept. Gelukkig is dat ook niet nodig. De natuur kan je ook een handje helpen.

Oma wist vroeger al overal een antwoord op. De meest gekke dingen kwamen tevoorschijn maar het hielp wel! We zijn gedoken in oma's tips bij hooikoorts. Schrijf je mee?


Hooikoorts en zoenen

Uit onderzoek blijkt dat zoenen erg goed is tegen hooikoorts. Zoen je een half uur dan verminder
zoenen hooikoorts
je de hooikoorts verschijnselen. Dit komt omdat de productie van histamine, het stofje dat hooikoorts opwekt, verminderd wordt.

Let op je voeding

Drink sojamelk i.p.v. koemelk en vervang alle melkproducten door producten van natuurlijke oorsprong, zoals sojaproducten, kokosmelk of rijstmelk. Een andere tip is het drinken van geitenmelk.

Schrap histamine-rijke voeding om je lichaam te ontlasten. Enkele voorbeelden van producten die je moet laten staan zijn kazen, vis als makreel, kabeljauw en haring, kruiden en specerijen als kaneel en kruidnagel, groente en fruit als tomaten, avocado, aardbeien, meloen en ananas, varkens- en lamsvlees, alcohol, drop en chocolade.

Luchten en horren

Lucht je huis in de ochtend en avond en houdt gedurende de dag je huis juist afgesloten. In de ochtend en avond zijn de minste pollen actief. Er zijn ook speciale pollenhorren verkrijgbaar die de pollen als je ware filteren. Zo blijft je huis vrij van pollen!

Trek je kleding uit

Trek direct na thuiskomst alle kleding uit. Pollen blijven in kleding hangen en zo komen ze je huis binnen.
Het is verstandig om je ergens anders om te kleden dan je slaapkamer. Zo blijft je kamer lekker vrij van pollen.
douchen hooikoorts

Douchen en haren wassen

Spring daarna direct in de douche om je haren te wassen en kam ze na het wassen goed. Zo komen de pollen niet overal in huis terecht, zoals op je kussen. Was je je haren niet iedere dag? Kam ze dan wel iedere dag goed door.

Vaseline

Wil je naar buiten met dit mooie weer maar heb je last van de pollen? Smeer dan een klein laagje vaseline onder je neus en bij rode en jeukende ogen ook een dun laagje op je wimpers. De pollen blijven hier aan kleven en zo veroorzaken ze geen irritatie ín je neus en ogen.

Koelen

Heb je rode en jeukende ogen of een jeukende neus? Houd er een koud flesje met bijvoorbeeld water tegenaan en de jeuk en roodheid zal afnemen.

bijenpollen hooikoorts

Bijenpollen en honing

Koop bij de imker in je buurt honing of bijenpollen(korrels). Neem iedere dag een aantal keer van een van deze producten een paar eetlepels en je weerstand voor het allergeen neemt toe.

Koriander

Drink koriandersap. Neem takjes koriander en gooi deze in de blender samen met water. Direct na het blenden opdrinken, 2-3 maal per dag.

Grapefruit, citroen en honing

Kook een schil van een grapefruit en van een citroen 10 minuten in een pan met deksel, zoet dit met honing en neem daar 3 maal daags een theelepel van.

Tapen bij hooikoorts

Een ander fenomeen dat meer bekendheid geniet is het Medical Taping Concept. Geen tip van oma maar het schijnt wel erg goed te helpen in de strijd tegen hooikoorts. De moeite waard om te vermelden.

Acupunctuur

Bekijk het eens van de andere kant, in dit geval de Oosterse kant, en boek een acupunctuurbehandeling. Met het zetten van naalden op bepaalde punten kunnen hooikoortsklachten verminderen. Of het helpt weten we niet maar het is zeker het proberen waard.