Moment...

Laatste blogs


BLOG: Lente-detox: dit is waarom je het zou moeten doen.

Een nieuw seizoen is de ideale gelegenheid om je lichaam, je geest en je omgeving een goede detox te geven. Lekker alle afvalstoffen opruimen en met een schone lei beginnen. Met onze tips begin jij van binnen en van buiten schoon en opgeruimd aan een (hopelijk) heerlijke lente.


Waarom een detox?

Detoxen is het opruimen van afvalstoffen, ook wel ontgiften genoemd. Zuiveren, reiningen en ontdoen van vreemde elementen. Dit kan inwendig maar ook uitwendig. In de winter kunnen we ballast opbouwen, zowel lichamelijk als geestelijk. We verblijven veelal binnen en we zijn ook meer op onszelf gericht. In de lente treden we weer naar buiten, gaat alles weer stromen. Dit proces opstarten kost soms wat moeite en dat kunnen we ervaren als vermoeidheid, voorjaarsmoeheid. Het reinigingsproces leidt tot ontgifting van het lichaam en kan hiermee de gezondheid verbeteren. Dit kan lichamelijk maar ook zeker geestelijk. Het doel van detoxen is het opruimen van ophopingen en verslakking. Hierdoor kun je meer ruimte creëren voor en in jezelf, en word je weerbaarder voor invloeden van buitenaf. Een goed begin van het lente-seizoen!

Detoxen doe je zo

Er zijn veel verschillende manieren om te detoxen. De een drinkt een maand geen alcohol, de ander gaat aan een sapkuur en weer een ander maakt het gehele huis schoon. Detoxen is dan ook voor iedereen anders en er is geen gouden standaard. Kijk voor jezelf wat je zou willen reinigen en zoek daar een passende vorm bij. We hebben enkele voorbeelden voor je verzameld.

Voorbeelden van detoxen

Er zijn talloze manieren van detoxen. Je kunt bijvoorbeeld koolhydraten in de voeding verminderen en vervangen voor eiwitten, een ontgiftingsbad nemen of iedere week een massage nemen om afvalstoffen af te voeren. Combinaties kunnen ook gemaakt worden om het proces te optimaliseren. Stel voor jezelf een periode in om deze detox uit te voeren. Dit kan een week maar ook een maand. Sommige detox-manieren kosten slechts 15 minuten per dag!

1: Pas je voedingspatroon aan:
- Drink heel veel water! Je lichaam heeft een eigen ontgiftingsmechanisme. Door veel te plassen ontdoe je jezelf al van veel afvalstoffen. Dat extra rondje naar het toilet is misschien onhandig maar wel goed voor de reiniging van je lijf!
- Ban suiker, koolhydraten en vetten uit je voeding;
- Neem i.p.v. daarvan iedere ochtend een groente-smoothie, drink veel kruidenthee of water;
- Drink ook geen koffie. Neem hiervoor in de plaats groene thee;
- Eet geen vlees
- Wil je het wat drastischer aanpakken dan zou je een sapkuur kunnen doen (iedere maaltijd vervangen door een sap of smoothie) of een periode kunnen vasten. Let op: doe dit wel onder begeleiding en niet op eigen houtje.

2: Pas je levensstijl aan:
- Drink geen alcohol en rook niet! Dit zijn allemaal afvalstoffen!
- Slaap iedere dag veel, ga op tijd slapen en sta op tijd weer op;
- Ga iedere dag sporten of doe aan lichaamsbeweging. Zet je lichaam in beweging en ruim die afvalstoffen op!
- Ontstress door je agenda leeg te maken en alleen tijd voor jezelf te nemen. Wat vind jij fijn? Doe daar heel veel van.
- Mediteer iedere dag een aantal keer om je geestelijk te ontladen;
- Gebruik een tijd je telefoon niet. Is dit moeilijk i.v.m. werk? Gebruik dan b.v. een week geen social media.

3: Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd:
- Maak je huis grondig schoon. Ben je op zoek naar tips voor een snelle maar grondige voorjaarsschoonmaak? Neem een kijkje bij onze blog.
- Ruim alle winterdecoratie op. Alle kussens, dekens, kaarsen en accessoires die aan de winter gerelateerd zijn mogen nu opgeruimd worden. Daarvoor in de plaats komen frisse kleuren en lente-accessoires. Je huis knapt er direct van op. Laat die zon maar komen!
- Koop een mooie lente-bos bloemen of een paar vrolijk gekleurde planten. Lente in huis is lente in je hoofd.

4: Handige tips:
- Wist je dat je je mond kunt spoelen met olie om zo te ontgiften? Dit wordt oilpulling genoemd. Gebruik hiervoor koudgeperste olie en spoel je mond hier 15-20 minuten mee. Je zult zien dat wanneer je het daarna uitspuugt de olie helemaal verkleurd is. Missie geslaagd! Vergeet ook je tong niet te schrapen.
- Scrub je lijf met een heerlijke scrubzout. Je huid is het grootste orgaan om stoffen mee uit te scheiden.
- Ga in een ontgiftingsbad. Je huid scheidt niet alleen stoffen uit maar neemt ze ook op!
- Neem een klysma. Dit is een darmspoeling om je darmen te reinigen.
- Neem iedere week een massage om losgekomen afvalstoffen uit je lichaam te laten masseren;
- Ga naar de acupuncturist, zij kunnen alle energie vrij laten stromen;
- Ga lekker naar de sauna om alles er uit te zweten;
- Detox je lever met behulp van mariadistel en artisjok;


Zoals je ziet zijn de mogelijkheden eindeloos! Op welke manier zou jij je lijf willen ontgiften? Op onze Facebookpagina vind je de komende week een aantal goede tips uitgelicht!

Detox drinkampullen
15 ml (900502)
€ 9,95€ 9,45
Meer info
Bestel:
Detox Plus
250 ml (877527)
€ 20,95€ 19,90
Meer info
Bestel:
Artisjok
€ 22,75€ 21,61
Meer info
Bestel: