Moment...

Laatste blogs


Internationale Dag van de Slaap: Waarom goed slapen zo belangrijk is voor lichaam én geest!

Vrijdag 15 maart is de Internationale Dag van de Slaap. Tijd om eens stil te staan bij wat slaap eigenlijk voor ons betekent.
We slapen zo'n een derde van ons leven. En dat is niet voor niks. Naast dat ons lichaam zich oplaadt, blijkt het ook voor de hersenen enorm belangrijk te zijn om goed te slapen. En dan hebben we het niet alleen over het aantal uren. De kwantiteit van slaap is ondergeschikt aan de kwaliteit. Een tekort aan slaap kan zorgen voor verschillende gezondheidsproblemen als verkoudheid of griep en overgewicht. Maar hoe zit dat dan?


Waarom moeten we goed slapen?

In je slaap gebeurt ontzettend veel, meer dan we denken. Slapen is herstellen. En dan vooral voor de hersenen. Deze nachtelijke processen hebben tijd nodig. Slaap je een nacht niet goed dan merk je dat vaak meteen. Je voelt je slapper, chagrijniger en hebt sneller kans om ziek te worden. Het kan net de druppel zijn die de emmer doet overlopen.

Waarom kan jij nooit goed slapen je partner altijd?

De een valt altijd snel in slaap en wordt na acht uur uitgerust wakker. De ander woelt en draait en is al gelukkig met 4 uur slaap aan één stuk. Hoe kan het dat we zo verschillend slapen?
Dit heeft waarschijnlijk te maken met aanleg. Goede slapers ruimen de spanning van de dag gemakkelijker op. Zij kunnen hier beter mee omgaan, waarschijnlijk door aanleg en opvoeding. Slapeloosheid zou in veel gevallen dus veroorzaakt kunnen worden door hoe goed jij de spanningen die je meemaakt en ervaart kunt verwerken.

Hoe worden we dik van een slaaptekort?

Dit heeft met name verband met een chronisch slaaptekort. Door onvoldoende slaap hebben de herstelprocessen veel minder tijd om zich te voltooien. Je lichaam kan er zelfs van in de war raken. Een gevolg hiervan kan bijvoorbeeld zijn dat wanneer je wil afvallen dit een stuk moeilijker gaat.

Je hebt met een slaaptekort minder discipline en bent impulsiever. Dat kan leiden tot meer snacken. Je herkent vast wel dat na een nacht doorhalen je vaak de dag er na meer zin hebt in vet en suiker. En daarnaast is het uiteraard veel moeilijker om jezelf te motiveren om van de bank af te komen als je al vermoeid(er) bent.

Het is dus belangrijk om naast een gezond eetpatroon en voldoende lichaamsbeweging je slaappatroon ook goed onder de loep te nemen en waar nodig aanpassingen te doen.

Hoe kun je beter slapen?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je slaappatroon te verbeteren. Sommige van deze punten kosten tijd en inzet, andere kun je dezelfde dag nog toepassen. Kijk naar wat voor jou haalbaar is en op welke punten er verbetering mogelijk zou kunnen zijn.

Behoud je ritme

Het allerbelangrijkste is het aanhouden van een patroon. Je lichaam werkt op een biologische klok en dat geldt ook voor de processen in ons lichaam. Wijk je hier teveel van af dan kan dat gevolgen hebben voor je lichaam en geestelijke gesteldheid. Probeer zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan. In het weekend heb je hier vast geen zin in, maar het zal je zeker goed doen.

Pas je dit toe en merk je dat je ritme toch niet helemaal op gang komt dan zou een supplement met melatonine kunnen helpen om op de juiste tijd in slaap te vallen en weer fit de dag te beginnen. Melatonine kan helpen met het verkorten van de tijd die nodig is om in slaap te vallen. 

Dim kunstlicht

Dit is een veelgehoorde oplossing in onze tegenwoordige tijd. Maar de uitvoering er van is voor velen van ons erg lastig. In de avond nog even door je telefoon scrollen of een filmpje kijken in bed, dat doen we graag. Voor je lichaam om melatonine aan te maken is het erg belangrijk dat de omgeving naarmate de avond vordert steeds donkerder wordt. Je lichaam maakt hiermee steeds meer "slaaphormonen" aan om zich klaar te maken voor de nacht. Doorkruis je dit proces door op je felle telefoonscherm te blijven kijken tot laat in de avond, dan begrijp je dat het voor je lijf erg moeilijk is om daglicht te onderscheiden van nacht en zo de juiste processen in gang te zetten. Met slapeloosheid tot gevolg.

Sluit de dag goed af

Na een lange dag kan het werk ons soms mee naar huis volgen. Dit geldt ook voor alledaagse dingen die gebeuren in ons leven. De een legt een discussie gemakkelijk naast zich neer, de ander maalt er nog uren over na. De basis om goed te kunnen slapen is natuurlijk dat je lichaam en geest ontspannen zijn. Bouw de dag langzaam af en werk toe naar ontspanning. Voer dan ook geen verhitte discussies in de avond, werk niet tot in de avond laat door en zijn er gedachten die je bezig houden, schrijf deze dan op voor morgen. Spring onder de douche en spoel de dag van je af. Hou je van een warm bad? Ook dit kan helpen om te ontspannen. Lukt dit niet (geheel) op eigen kracht, dan zijn er ook supplementen die kunnen helpen.

Goede Nachtrust
120 capsules (651018)
€ 14,37
Meer info
Bestel:
Valeriaan
€ 8,32
Meer info
Bestel:
Passiflora Complex
€ 9,77
Meer info
Bestel:
Passiflora Forte Complex extra sterk
30 tabletten (510088)
€ 10,25
Meer info
Bestel:
Chi Lavendelolie eko
10 ml (108559)
€ 18,95€ 17,95
Meer info
Bestel:
Valdispert 450 mg
40 tabletten (876311)
€ 14,67
Meer info
Bestel:
Melatonine Sleep Forte
120 tabletten (651090)
€ 20,09
Meer info
Bestel:
Melatonine 3 fasen
60 capsules (910835)
€ 15,95€ 15,71
Meer info
Bestel:
Fytostar SleepFit totaal maxi
60 capsules (906450)
€ 23,15€ 21,99
Meer info
Bestel: