Moment...

Laatste blogs


BLOG: Prostaatklachten, de oorzaken én oplossingen voor jou

Bij mannen vanaf 45 jaar is het een fenomeen dat vaak voorkomt: prostaatklachten. Naarmate men ouder wordt verandert de hormoonhuishouding en dit heeft voor de meeste mannen dan ook lichamelijke gevolgen. De klachten lopen uiteen van vaker moeten plassen (vaak ook in de nacht), niet goed uit kunnen plassen, een zwakke straal en bacteriële infecties. Veel van deze klachten kunnen met een aanpassing in de levensstijl en voedingsgewoonte prima controleerbaar worden. Daarnaast kan een supplement ter ondersteuning worden ingezet. Tijd om wat dieper in te gaan op de prostaat.


De prostaat en zijn functie

De prostaat hoor bij het voortplantingssysteem en is bij mannen te vinden net onder de blaas en om de urineleider. De prostaat heeft de vorm van een walnoot en maakt melkachtig vocht aan waardoor spermacellen langer buiten het lichaam kunnen overleven. Tevens zorgt de prostaat ook voor het transport van deze spermacellen. De prostaat groeit onder invloed van mannelijke hormonen vanaf de puberteit maar rond het vijftigste levensjaar kan een vergrote prostaat voor problemen zorgen. Dit geldt voor ongeveer 30% van de mannen.

Prostaatklachten

Klachten over de prostaat hebben vaak te maken met zijn functie en de omliggende organen. De oorzaken kunnen uiteenlopend zijn. Raadpleeg bij twijfel over de oorzaak daarom ook altijd een arts of deskundige voor een gedegen oordeel.

Plasklachten:
Deze klachten worden het vaakst genoemd door mannen wanneer zij over prostaatklachten spreken. Ze worden in de meeste gevallen veroorzaakt door een goedaardige prostaatvergroting. Dit zorgt er voor dat de urinebuis vernauwt.
 • De urinestraal wordt minder krachtig en soms druppelt het maar wat
 • Het duurt even voordat de eerste plas komt
 • Kort achter elkaar weer moeten plassen en weinig urine per plas
 • Nadruppelen, ook nog wel eens een paar druppels in de broek
 • Het gevoel hebben dat de blaas niet leeg wordt (residugevoel)
 • Soms een branderig gevoel tijdens het plassen
 • Moeilijk de plas op kunnen houden, soms zelfs helemaal niet
 • ’s Nachts enkele keren uit bed moeten om te plassen (nycturie)
Daarnaast zijn er ook andere prostaatklachten die kunnen voor komen, zoals erectiestoornissen, zadelpijn of een ontstoken prostaat. Bij deze klachten is het zaak een arts of deskundige te raadplegen voor advies.

Voedings- en leeftips voor een gezonde prostaat

Zoals bij vele kwalen en aandoeningen kun je met een gezonde levensstijl en soms enkele aanpassingen een heel eind komen. Hieronder vindt je tips om je prostaat in goede conditie te houden.
 • Regelmatig bewegen: dit houdt in dat je minimaal 30 minuten per dag matig intensief beweegt en eenmaal per week minimaal 60 minuten intensief.
 • Regelmatig seks is ook een vorm van lichaamsbeweging en voor de prostaat erg belangrijk om gezond te blijven!
 • Eet dagelijks fruit en groente. Dit is belangrijk om vitamines en mineralen in verschillende verhoudingen binnen te krijgen. Eet per dag 2 stuks fruit en zo'n 250 gram groente. Het is belangrijk dat in ieder geval broccoli, tomaten, frambozen, bramen en granaatappel in je wekelijkse patroon voor komen.
 • Eet meer vis. Het eten van goede vetten, zoals visolie, is goed voor je gezondheid. We eten vaak ongezonde vetten en een aanvulling van gezonde vetten is dan ook zeker aan te raden.
 • Drink eens een kop groene thee in plaats van koffie, dit is niet alleen gezond door de aanwezige polyfenolen maar irriteert ook de blaas niet.

Voedingssupplementen

Er zijn een aantal voedingssupplementen op de markt die een verzorgende invloed op de prostaat hebben, goed zijn voor de prostaatfunctie en helpen om goed te kunnen blijven plassen. Een greep uit ons assortiment, neem een kijkje voor meer informatie of chat met ons.

Granufink Prosta 
A. Vogel Prostaforce en Prostaforcemed
Bional Prostavit en Prostavit Forte
Orthovitaal Prostaat
Orthica Prostaat Support
Royal Green Saw Palmetto complex
Selenium


Belangrijk: de klachten van een vergrote prostaat lijken erg veel op die van prostaatkanker. Laat je daarom ook onderzoeken wanneer deze klachten zich openbaren. Wanneer prostaatkanker is uitgesloten kunnen bovenstaande tips helpen om klachten te verminderen.

Selenium 200 mcg
90 tabletten (651024)
€ 19,47
Meer info
Bestel:
Prostavit
90 capsules (810022)
€ 24,99€ 24,41
Meer info
Bestel:
Prostaat Support
60 capsules (460071)
€ 35,75€ 27,50
Meer info
Bestel:
Prostaforce
€ 42,99€ 37,50
Meer info
Bestel:
Prostaat (Ortho Prostaat)
€ 61,06€ 52,50
Meer info
Bestel:
Prostavit Forte bional
30 cp (810009)
€ 14,99€ 13,00
Meer info
Bestel:
Granufink Prosta
120 capsules (958348)
€ 34,99€ 29,00
Meer info
Bestel:
Saw Palmetto Complex
60 v. capsules (953216)
€ 24,95€ 21,50
Meer info
Bestel:
Prostaforcemed
€ 42,99€ 40,84
Meer info
Bestel: