Moment...

Laatste blogs


Hoe houd jij je hoofd koel? 10 tips om af te koelen

We hebben in Nederland niet vaak last van (extreme) hitte, afgelopen zomer daargelaten.
In de zomervakantie zoeken we nog weleens de warmte op door naar het buitenland te gaan. Deze periodes zijn vaak niet lang genoeg om gewend te raken aan de warmte. Velen van ons krijgen dan ook klachten door het (extreem) warme weer. Het hitteplan is nu ook van kracht. Het is daarom erg belangrijk om goed gehydrateerd en koel te blijven. Uitdroging, een zonnesteek of een hitteberoerte liggen op de loer. Met onze 10 tips hou jij het hoofd koel tijdens deze warme dagen.


Koeltip 1: Geen ijskoude dranken maar warme thee!

Thee? Je denkt vaak als je het warm hebt dat een ijskoud glas drinken, het liefst met ijsklontjes, je lichaam snel afkoelt. Maar helaas is niets minder waar. Wanneer je een glas ijskoud drinken tot je neemt daalt tijdelijk je lichaamstemperatuur. Je lichaam reageert hier op door de thermostaat omhoog te draaien. Het gevolg is dat je het nog warmer krijgt!
Andersom werkt het ook zo. Drink je iets warms, bijvoorbeeld een groene thee of kruidenthee, dan zal je lichaamstemperatuur tijdelijk stijgen. Je lichaam reageert hier op door de thermostaat snel naar beneden te draaien. Je zult hierdoor afkoelen. Daarnaast is het belangrijk om ook veel (lauw) water te drinken.

Koeltip 2: Licht en luchtig

Je hebt vast weleens gehoord dat zwart de warmte absorbeert. Denk bijvoorbeeld aan zwarte leren stoelen in de auto. Als deze in de zon hebben gestaan is het onmogelijk er nog op te zitten door de hitte die ze opgenomen hebben.
Wit stoot daarentegen warmte af. Witte, luchtige kledij is dan ook het advies tijdens deze warme dagen. Denk je dat het misschien beter is om zonder kleding rond te lopen? Bedenk je dan dat een gekleurd lichaam ook warmte opneemt. Daarom wordt witte kleding vaak verkozen boven geen kleding.
Tip: draag geen zwarte pet. Je hoofd raakt binnen een mum van tijd oververhit!

Koeltip 3: Accepteer de hitte

Wanneer het warm weer is kunnen we ons daar echt over opwinden. "Het is veel te heet!" "Jeetje, wat is het warm" en "Ik hoop dat het snel weer voorbij is" zijn veelgehoorde zinnen. De truc om koel te blijven is door niet te stressen. Maak je niet druk om het weer en accepteer dat het warm is. Wanneer je je druk maakt stijgt je bloeddruk en dat zorgt alleen maar voor meer warmte in je lichaam. Blijf je relax dan blijft je lichaamstemperatuur stabiel.

Koeltip 4: Deel je dag goed in

Heb je vooral op bepaalde tijdstippen last van de warmte? Bijvoorbeeld tussen 12:00 uur en 16: 00 uur (de zon is dan op z'n warmst)? Dan kan het helpen om op deze tijden een rustpauze in te lassen. Begin vroeger met werken of werk juist in de avond wat langer. Zo vermijd je de echt hete tijden van de dag en kun je toch productief zijn.

Koeltip 5: Afkoelen met fruit

Wanneer je zweet koel je af. De hitte verlaat zo je lichaam. Helaas verlies je niet alleen vocht maar ook elektrolyten (zouten). Deze moeten aangevuld worden. Je zou bijvoorbeeld een lekker bouillonnetje kunnen nemen. Hiervoor geldt hetzelfde als tip 1. Heb je daar geen behoefte aan? Ook met fruit kun je deze balans goed aanvullen. De fruitsoort bij uitstek is watermeloen. Maar ook suikermeloen, appels, mango, bananen, aardbeien, frambozen en blauwe en zwarte bessen werken uitstekend.

Koeltip 6: Houd je huis koel

Een afgesloten huis overdag zorgt er voor dat de warmte er niet goed in kan trekken. Open deuren en ramen pas als de temperatuur buiten onder de temperatuur binnen gezakt is. Een andere tip is om apparaten die warmte produceren zoveel mogelijk uit te laten. Denk hierbij aan het gasfornuis, de oven en bijvoorbeeld je tv. Hitte die eenmaal binnen is blijft lang hangen en dat wil je zoveel mogelijk voorkomen.

Koeltip 7: Koel je lichaam

Een snelle en verkwikkende manier om je lichaam te koelen is met  water. Leg een natte doek in je nek en je voelt een aangename koelte. Dit kun je ook doen door je polsen onder de kraan te houden of met je voeten in een voetenbad met water te gaan zitten. Hier geldt ook voor dat het water het beste lauw kan zijn in plaats van echt koud.

Koeltip 8: Geen pittig eten, alcohol, cafeïne of tabak

Voedingsmiddelen hebben ook hun invloed op het lichaam of stimuleren de zweetproductie. Eet je bijvoorbeeld een pikante peper dan zal je hartslag omhoog gaan, je bloeddruk stijgen en ook je temperatuur stijgen.
Alcohol werkt verwarmend en stimulerend en dit geldt ook voor tabak en cafeïne. Niet handig dus.

Koeltip 9: Douche lauw in plaats van warm

Een warme douche of een warm bad heeft hetzelfde effect als het kopje thee in tip 1. Je lichaam wordt gestimuleerd om de thermostaat naar beneden te zetten. Douche je koud dan zal je lichaam het signaal krijgen om op te warmen. Het klinkt aanlokkelijk zo'n koude douche als je het heet hebt maar blijkt niet de slimste keuze.


Koeltip 10: Weinig make up en olie

Bij een droge huid door de zon gebruiken we vaak huidolie en ook tijdens de warme dagen dragen we graag make up om er verzorgd uit te zien. Toch hebben deze producten ook nadelen. Ze isoleren je huid en daardoor kan de warmte niet weg. Matig het gebruik daarom tijdens warme dagen. Ook kan make up in combinatie met de zon een allergische reactie oproepen. Laat je huid met warm weer lekker ademen.