Moment...

Laatste blogs


7 tips om het sporten na de vakantie zonder kleerscheuren weer op te pakken

De vakantie is voor de meesten van ons echt voorbij. We zijn weer naar school of aan het werk. Ook aan de zomer komt langzaamaan een einde. De sportseizoenen beginnen weer en waarschijnlijk heb je je op vakantie lekker tegoed gedaan aan drankjes, ijsjes en heerlijk eten. Dat is helemaal niet erg, dat hoort ook bij de zomer. Maar nu de zomer bijna voorbij is is het wellicht tijd om het een en ander weer op te pakken en op een goede, gezonde manier conditie op te bouwen. Te hard van stapel lopen kan klachten als spierpijn veroorzaken, maar ook een blessure. Met onze tips start jij met een gezond lichaam én een gemotiveerde geest het sportseizoen. Ben je toch iets te hard van stapel gelopen de eerste training? Met onze adviezen verlicht je snel ongemakken als spierpijn, blauwe plekken en kneuzingen.


Tip 1: bouw het rustig op

Het is waarschijnlijk de meest gehoorde tip maar bouw je sportactiviteiten langzaam op. Een lichaam in rust verliest conditie, kracht en lenigheid. Door direct na de vakantie op hetzelfde niveau te willen starten riskeer je (hardnekkige) spierpijn of blessures. Begin wat rustiger dan je trainde vóór je vakantie en luister goed naar je lichaam. Begin licht, met oefeningen die je leuk vindt en gebruik wat lichtere gewichten en meer herhalingen om je spieren te laten wennen. Dit kun je naarmate de weken vorderen weer langzaam uitbouwen. Zo kom je gemakkelijker in het ritme terug.

Tip 2: stel nieuwe doelen

Misschien heb je na de vakantie nog niet veel zin om aan de slag te gaan. Wil je toch graag gemotiveerd worden dan kan het helpen om je doelen duidelijk voor ogen te zien. Stel doelen op die je wil bereiken met sporten. Begin klein en bouw dit langzaam. Zo groei je er langzaam in. Bedenk bijvoorbeeld dat sportevenement waar je altijd al aan mee wilde doen of het aantal kilometers dat je graag aan één stuk wilt kunnen hardlopen of fietsen. Het is belangrijk dat je deze doelen zo concreet mogelijk opschrijft, dit verhoogt de kans van slagen. Plan de stappen die je moet nemen om tot dat doel te komen in je agenda.

Tip 3: probeer eens iets nieuws

Niets is zo motiverend als een nieuwe uitdaging. Train je altijd binnen? Dan kan het eens lekker en verfrissend zijn om buiten je oefeningen te doen. Ook kun je eens een groepsles meepakken of een bootcamp. Probeer ook de intensiteit van je trainingen te wisselen. Zo wordt sporten nooit saai en blijf je gemotiveerd!

Tip 4: sport samen

Wanneer je in je eentje sport heb je aan niemand behalve jezelf verantwoording af te leggen. Een kleine stap om te zeggen ik sla vanavond eventjes over. Een appje of belletje naar je vriend of vriendin die al klaar zit om te gaan verkleint de kans dat je dit doet. Je wilt immers niet diegene zijn die als eerste afhaakt. Helemaal niet wanneer ze je nog eens extra motiveren om toch echt mee te gaan en je het echt niet kunt maken ze te laten zitten. Gun jezelf die stok achter de deur en je motivatie krijgt een boost. Is er niemand die met je samen wil of kan sporten? Overweeg dan het sporten bij een club.

Tip 5: pak je gezonde eetgewoontes weer op

Sporten en gezond eten gaan hand in hand. Op vakantie is het heerlijk genieten met al die lekkere drankjes, barbecues en ijsjes. Die horen bij de vakantie en voel je daar vooral niet schuldig over. Wil je je doelen bereiken dan is gezond eten een belangrijke pijler. Wanneer je je goed voelt zul je ook beter gemotiveerd blijven. Begin met een eiwitrijk ontbijt met bijvoorbeeld kwark en een smoothie, tussendoor een stuk fruit en een gezonde lunch met brood, gezond beleg en groente als snack. Als tussendoortje kun je een lekkere muesli-reep of shake nemen en als avondeten neem je veel groentes en een eiwitrijk stukje vlees of vis. Kijk wat je lekker vind en wissel dit af. Laat de vette en zoete hapjes zoveel mogelijk staan.

* Eiwitten zijn erg belangrijk voor een goed spierherstel en opbouw van spieren. Neem hier dan ook ruim van, zeker na een intensieve training.

Tip 6: drink veel water

We weten allemaal dat we voldoende water moeten drinken. Wil je je lichaam goed laten herstellen na een training dan is dit nog eens extra belangrijk. Water zorgt voor de afvoer van afvalstoffen en is nodig voor tal van processen in je lichaam.Een tekort is niet wenselijk, zeker niet na een work-out. Drink nog een klein beetje water voordat je gaat sporten omdat je met zweten vocht verliest. Drink daarom ook tijdens en zeker na je inspanning voldoende water.

Tip 7: supplementen en zelfzorg

Magnesium is belangrijk voor een normale spierwerking, is gunstig bij vermoeidheid en is goed voor het zenuwstelsel.
Ben je toch te hard van stapel gelopen dan kun je spier- en gewrichtspijn, blauwe plekken en kneuzingen eenvoudig verhelpen. Neem eens een kijkje bij onderstaande producten.

Atrosan spier- en gewrichtsgel
100 ml (516992)
€ 9,77
Meer info
Bestel:
spiroflor sportgel warm
75 gram (480020)
€ 9,22
Meer info
Bestel:
spiroflor srl spier&gewricht creme
75 gram (480021)
€ 9,97
Meer info
Bestel:
Rowo Sportgel
100 ml (875747)
€ 9,45
Meer info
Bestel:
Swissblue Spier- en gewrichtscreme
150 ml (846998)
€ 19,95€ 18,95
Meer info
Bestel:
Biofreeze gel tube
118 ml (931963)
€ 13,99€ 13,29
Meer info
Bestel:
Magnesium Citraat 400 mg
€ 20,50€ 18,00
Meer info
Bestel:
Biofreeze Flacon
€ 44,99€ 42,74
Meer info
Bestel:
magnesium olie original Natusor
250 ml (956229)
€ 14,95€ 14,20
Meer info
Bestel:
Magnesium citraat forte
€ 17,77
Meer info
Bestel:
Magnesium Vloeibaar
250 ml (680013)
€ 22,60
Meer info
Bestel:
Fysio Prof Cooling gel
100 ml (957343)
€ 9,95€ 9,45
Meer info
Bestel:
Biofreeze tube klein
30 ml (933579)
€ 4,99€ 4,74
Meer info
Bestel:
Biofreeze roller
89 ml (931962)
€ 13,99€ 13,29
Meer info
Bestel: