Moment...

Laatste blogs


Waar moet een goede multi-vitamine aan voldoen?

Het aanbod van multivitamines is enorm en in iedere drogist, reform en uiteraard ook online zijn ze te verkrijgen. Je ziet soms door de bomen het bos niet meer. Voor jou als consument is het soms lastig een goede keuze te maken. Welke zijn goed voor je? En heeft de prijs invloed op de kwaliteit? Van welke vitamines en mineralen hebben we daadwerkelijk een aanvulling nodig? Hoe weet je of je een goede keuze maakt?


Heb ik een multi-vitamine als aanvulling nodig?

Uiteraard is bij een gezond en gevarieerd voedingspatroon de kans op tekorten kleiner. Maar in de snelle wereld van nu ,waar bijna iedere seconde telt, gaan we niet altijd voor gevarieerd en vers. Snel en gemakkelijk kost minder tijd. Ook is de landbouwgrond armer geworden, wat zijn weerslag heeft op de hoeveelheid vitamines, minerale en sporenelementen in onze voeding. Een aanvulling kan daarom zeker zinvol zijn.

Vitamines in natuurlijke vorm

Het is goed om te weten dat vitamines vaak geleverd worden in hun natuurlijke vorm. Dit geldt voor de vitamines vaak voor hun verschijningsvorm en niet hun oorsprong. Uiteindelijk maakt het lichaam zelf geen onderscheid in herkomst, als de varianten er maar 'hetzelfde uit zien'.
Er zijn wel twee uitzonderingen op de regel: vitamine E en bètacaroteen.

Van de natuurlijke vorm van vitamine E weten we dat het veel sterker is dan de synthetische en veel beter wordt opgenomen. De natuurlijke vorm herken je aan de d-vorm (d-alfatocoferol). De synthetische variant is d,l-tocoferol).
Bij bètacaroteen is de vorm vaak duidelijk omschreven op het label. Nadelige effecten van de bètacaroteen zijn vaak te wijten aan de synthetische variant. Een multi met de natuurlijke variant is daarom aan te raden.

Complex vitamines

In de voeding zien we vaak vitamines verbonden met stofjes. Deze stoffen hebben een beschermende, aanvullende werking. Voorbeelden hiervan zijn vitamine C in combinatie met bioflavonoïden en dat de B-complex uit alle acht de B-vitamines moet bestaan. In hun natuurlijke voorkomen zijn de complexen beter werkzaam dan in hun eentje.

Bevat de belangrijkste mineralen

Door de jaren heen is ons voedsel veel armer geworden. Dit komt door de intensieve landbouw en de verarming van de grond.  Hierdoor komt er in verhouding minder op ons bord. Een belangrijke voorwaarde voor een goede multi is daarom ook zeker het bevatten van alle belangrijke mineralen. Naast calcium, magnesium, zink zijn dit ook selenium, chroom, mangaan, koper en silicium.

Organisch gebonden mineralen

Van magnesium weten we dat het het beste wordt opgenomen wanneer het organisch gebonden is. Magnesiumcitraat is een voorbeeld van een organisch gebonden magnesium. Magnesiumoxide is daarentegen een niet organische verbinding en het lichaam heeft meer moeite met de opname hiervan.
Bij calcium worden de varianten met fosfaat en citraat goed opgenomen.
De beste varianten van mineralen zijn dan ook de organisch gebonden varianten.

Ondersteunende kruiden- en plantenextracten

Een zinvolle aanvulling in de multi's is het gebruik van kruiden- en plantenextracten. Ze ondersteunen de gezondheid op een natuurlijke manier. Velen van ons gebruiken in het dagelijks leven diverse stoffen uit de plantenwereld voor de meest uiteenlopende klachten. Samen met de vitamines en mineralen in de multi wordt een breed spectrum van de gezondheid aangesproken.

Beperk onnodige hulpstoffen

Hulpstoffen dragen niet bij aan onze gezondheid en kunnen ongewenste bijwerkingen hebben. Ze worden gebruikt om de tabletten of capsules hun vorm te geven of om ze gemakkelijker te kunnen slikken. Uiteraard worden ze ook gebruikt om de houdbaarheid te optimaliseren. Op de ingrediëntenlijst zijn alle stoffen te vinden, ook de hulpstoffen.
Probeer het gebruik van hulpstoffen zoveel mogelijk te beperken.

Gevarieerde samenstelling en dosering

Een goede multi bevat veel verschillende stoffen in één om tot een compleet plaatje te komen. Een combinatie van vitamines, mineralen, antioxidanten, sportenelementen en micronutriënten. Ook de dosering hiervan is belangrijk.
De een neemt de voedingsstoffen gemakkelijk op, de ander heeft wat meer nodig om tot de juiste hoeveelheid te komen. De 100% van de aanbevolen dagelijkse dosering heeft ook niet te maken met de maximale veilige dosis maar met wat en gemiddeld persoon nodig heeft om geen tekort op te lopen. Maar ieder mens is anders en zo ook de opname en ook de behoefte verschilt. Zo heeft een kind andere behoeftes dan een senior. En dit geldt ook voor de man en vrouw. 
Van de vitamines die wateroplosbaar zijn als vitamine C en de B-vitamines is het raadzaam om wat hoger in te zetten. Het lichaam neemt wat hij nodig heeft en ontdoet zich van het overbodige via de urine.

Kies voor veiligheid en kwaliteit

Zowel distributeurs als producenten moeten zich conformeren aan strenge kwaliteits- en veiligheidseisen, die worden opgesteld door het NVWA.
Het verschil in kwaliteit is mede afhankelijk van de beschikbaarheid van de werkzame stof. Zoals altijd geldt hier ook, veel vraag, weinig aanbod, hoge prijs. Met andere woorden wanneer een bepaalde werkzame stof zich reeds heeft bewezen zal de vraag ernaar snel groeien, waardoor je hiervoor vaak een hogere prijs betaalt dan een wat onbekendere stof met weliswaar dezelfde uitwerking. Een kritische kijk hierop is zeker op zijn plaats.
Dino Multi
€ 23,99€ 18,00
Meer info
Bestel:
Teener Multi
€ 21,65€ 20,57
Meer info
Bestel:
Daily Multi
€ 18,03€ 15,00
Meer info
Bestel:
Multi Kinderen
60 tabletten (730251)
€ 15,40€ 14,63
Meer info
Bestel:
Multi
€ 13,34
Meer info
Bestel:
Multi 2000
€ 13,34
Meer info
Bestel:
Davitamon Actifit 65 plus
70 tabletten (906424)
€ 19,99€ 18,99
Meer info
Bestel:
110 AOV Multi Extra
90 vegetarische caps (828156)
€ 31,50€ 29,93
Meer info
Bestel:
Multi Senior
90 tb (837297)
€ 59,95€ 56,95
Meer info
Bestel:
Royal Green Multi Woman
€ 55,05€ 49,95
Meer info
Bestel:
Centrum Original Advanced
€ 15,17€ 14,41
Meer info
Bestel:
ADAM multivitamine voor mannen
60 tabletten (831005)
€ 39,95€ 37,95
Meer info
Bestel: