Moment...

Laatste blogs


Griep in het land! Wat te doen bij griep? 7 tips voor een snel herstel!

In deze periode is het ieder jaar weer raak, heel veel mensen hebben last van griepverschijnselen. Misschien ben jij zelf ook al geveld door het virus?  Vaak is er in deze periode sprake van een heuse epidemie. Dit gebeurt wanneer er minimaal 2 weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen het virus hebben en dit melden bij hun huisarts. Een echte remedie is er niet, uitzieken is het belangrijkste. De symptomen van griep zijn vaak erg vervelend en daar kun je wel wat hulp bij gebruiken. Met deze 7 tips voel jij je snel beter en knap je weer op.


Heb ik griep?

De symptomen van griep en verkoudheid kunnen soms op elkaar lijken maar er zit vaak een verschil in de ernst van de klachten en op welke plek in het lichaam de klachten zich manifesteren. Een verkoudheid bouwt zich vaak geleidelijk op en een griep slaat vaak van het ene op het andere moment toe. Dit is een belangrijk onderscheidend symptoom van de griep. Ook het genezen van een verkoudheid gaat veel sneller, terwijl een griep er voor kan zorgen dat je je een hele tijd niet fit voelt.

Klachten verkoudheid: zijn vaak mild en verdwijnen relatief snel.
 • Loopneus
 • Verstopte neus
 • Zere keel
 • Niezen
 • Lichte temperatuursverhoging
 • Hoesten
 • Hoofdpijn
 • Lichte vermoeidheid
 • Tranende ogen
 • Oorpijn
Klachten griep: zijn vaak ernstiger en heviger en de herstelperiode is langer.
 • Droge hoest
 • Koorts
 • Koude rillingen
 • Zere keel
 • Loopneus
 • Langere tijd zwaar vermoeid (vaak gaat de vermoeidheid gepaard met niet goed kunnen slapen)
 • Slechte eetlust
 • Snel buiten adem zijn
 • Hoofdpijn
 • Pijnlijke, stijve ledematen
 • Spierpijn

Wat te doen bij griep en verkoudheid?

Zoals bovenin beschreven is uitzieken het beste advies. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je lichaam ten tijde van griep te ondersteunen.

1: Neem voldoende rust

Je lichaam is hard aan het werk de ziektekiemen te bestrijden. Het beste is om je lichaam zoveel mogelijk tijd te geven het virus in alle rust te bestrijden. Dit gaat het beste met veel rusten en slapen. Hierdoor komt de focus volledig te liggen op herstel en dat zorgt voor een aanzienlijk kortere periode van ziek zijn. Wil je er snel bovenop zijn dan zul je dus eventjes een stapje terug moeten nemen.

2: Blijf gehydrateerd

Bij het afvoeren van afvalstoffen die bij het bestrijden van virussen (en tal van andere lichaamsprocessen vrij komen) wordt veel vocht uitgescheiden. De meeste ongewenste indringers verlaten je lijf via de urine. Om dit proces zo goed mogelijk te laten verlopen is voldoende drinken erg belangrijk. Dit kun je doen door bijvoorbeeld water, (kruiden)thee of heldere bouillon te drinken. Het advies is minimaal 1,5 liter per dag.

3: Blijf lekker warm

Voor het lichaam is een constante temperatuur prettig. Zo gaat er geen onnodige energie uit naar verwarming of verkoeling van het lichaam. Zorg er daarom voor dat de temperatuur in de omgeving aangenaam is. Is het buiten koud? Ga lekker onder de dekens liggen, warme kleding aan en de verwarming wat hoger.

4: Zorg voor frisse lucht (in huis)

Zorg er voor dat er voldoende frisse lucht naar binnen komt. De vervuilde lucht wordt zo langzaam vervangen voor frisse, gezonde lucht en dat komt je herstel ten goede. Als je je fit genoeg voelt kun je ook altijd een klein blokje om gaan buiten. Kleed je wel lekker warm aan en luister goed naar je lichaam.

5: Groente en fruit

Dagelijks genoeg groente en fruit eten is voor iedereen belangrijk, ook wanneer je niet ziek bent. Heeft de griep toegeslagen dan is het éxtra belangrijk. Je lichaam is hard aan het strijden tegen het virus en kan daar alle extra vitamines en mineralen voor gebruiken. Het is misschien niet altijd mogelijk om goed te eten wanneer je ziekt bent maar probeer in ieder geval datgene wat je eet gezond te laten zijn.

6: Zelfzorgmiddelen

Tegen klachten als een verstopte neus, koorts en (spier)pijn zijn verschillende zelfzorgmiddelen op de markt. Ze verlichten klachten en bestrijden de symptomen van griep en verkoudheid door bijvoorbeeld een neusspray, hoestdrank of paracetamol. Je voelt je hierdoor snel wat beter. Heeft je baby of kindje de griep of een goede verkoudheid te pakken?
Ook hier zijn speciale zelfzorgmiddelen voor verkrijgbaar. Laat je goed adviseren.
Vraag altijd advies welke producten je het beste kunt inzetten. Onze gediplomeerde drogisten helpen je graag verder.

7: Voedingssupplementen: extra vitamines, mineralen of kruiden

Daarnaast kun je je lichaam ondersteunen door het gebruik van bijvoorbeeld Echinacea en vitamine C of D. Van vitamine C en D is bekend dat  ze helpen de weerstand te ondersteunen. Vitamine C werkt daarnaast ook als antioxidant.
Echinacea bevordert het natuurlijke afweersysteem*

Onze 10 supplement-tips bij griep (en verkoudheid) vind je hieronder.
Klik op het product voor meer informatie of om direct te bestellen. Wil je graag een persoonlijk advies? Neem contact met ons op via de chat of per telefoon. We helpen je graag.

* claim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.
Vitamine C 1000 (Ortho)
€ 10,25
Meer info
Bestel:
Echinacea 250 mg Tabletten
€ 20,50
Meer info
Bestel:
Vitamine D3 - 25mcg
€ 20,50€ 15,45
Meer info
Bestel:
Cinuforce Extra Forte neusspray
20 ml (837094)
€ 7,99€ 7,59
Meer info
Bestel:
Prospan hoestsiroop
€ 10,79€ 10,25
Meer info
Bestel:
Nurofen voor kinderen suikervrije suspensie
100 ml (724070)
€ 5,00€ 4,75
Meer info
Bestel:
Bronchostop hoestdrank
€ 9,99€ 9,49
Meer info
Bestel:
Antigrippine
40 tabletten (951381)
€ 6,99€ 6,64
Meer info
Bestel:
Nisyleen hoestsiroop
€ 11,38
Meer info
Bestel:
Cinuforce neusspray baby/kind
15ml (834566)
€ 6,89€ 6,55
Meer info
Bestel: