Moment...

Laatste blogs


Sporten als je ziek bent? Mag dat?

"Lekker gaan sporten: even alle poriën open zetten en lekker zweten, dan ben je het snel weer kwijt" Er wordt vaak gezegd dat als je niet lekker in je vel zit door een verkoudheid of griep je met wat beweging je lichaam een handje helpt. In sommige gevallen is dit zo, maar er zijn uitzonderingen waar je als sporter zeker rekening mee dient te houden. Zo is een verkoudheid niet hetzelfde als een griep en dat heeft gevolgen voor je sportactiviteiten. Weet jij het verschil tussen een verkoudheid of griep? En wanneer je beter niet kunt gaan sporten? Wij leggen het uit.


Verkoudheid en griep: het verschil

Een verkoudheid herken je aan symptomen als een loopneus, een verstopte neus, niezen, hoesten en een opgezette keel.
Vaak voel je je wat extra vermoeid. Een enkeling heeft last van benauwdheid. Het wordt veroorzaakt door het rhino-virus en is meestal onschuldig. Bij een verkoudheid zul je merken dat je gedurende een paar dagen niet echt lekker in je vel zit. Het ontstaat geleidelijk.

Griep wordt daarentegen veroorzaakt door het influenza-virus. Het is dan ook duidelijk anders dan een verkoudheid, met andere symptomen. Griep ontwikkelt zich vaak razendsnel, binnen een paar uur.
Ook is er vaak sprake van (hoge) koorts, extreem koude rillingen, hoesten, algehele malaise, hoofdpijn en spierpijn in verschillende ledematen. Het griepvirus verspreidt zich gemakkelijk via menselijk contact en is erg besmettelijk. Het steekt vooral de kop op in de wintermaanden en vaak is er dan ook sprake van een heuse epidemie.

Sporten als je ziek bent

Wanneer je je niet lekker of ziek voelt moet je je beseffen dat je lichaam van binnen een strijd aan het voeren is met indringers van je immuunsysteem. Dit kost energie. Je lichaam raakt verzwakt en heeft energie nodig om te herstellen. Rust nemen is daarom in sommige gevallen verstandiger dan sporten. Daarnaast is het ook afhankelijk van de ernst van je symptomen. Doe de Nek-Check om te kijken of het misschien verstandiger is om een keertje over te slaan maar luister ook vooral naar je gevoel.

De Nek-Check

De Nek-Check is een handige check om te kijken of het slim is om (intensief) te gaan sporten bij ziekte. De algemene regel die aangehouden mag worden is dat symptomen die zich boven de nek manifesteren, denk hierbij aan een verstopte neus of loopneus, hoofdpijn, niezen of (lichte) keelpijn, het veilig is om (aangepaste) sportactiviteiten te ondernemen. Luister hierbij goed naar je lichaam en stop als je lichaam aangeeft niet verder te kunnen.

Symptomen beneden de nek zoals koorts, spierpijn, hoesten en algehele malaise (algeheel gevoel van ziek zijn) zijn altijd een reden om NIET te gaan sporten. Neem dit ook serieus.
Wil je toch aan lichaamsbeweging doen? Ga dan een lekker stukje wandelen in de buitenlucht.

nek check sporten bij griep en verkoudheid