Moment...

Laatste blogs


BLOG: Spierherstel: een goede basis is belangrijk!

Een goede basis is van belang voor een goed herstel!

Van trainen worden we beter, maar niet als het lichaam niet goed herstelt. Je kent het misschien zelf wel, je hebt hard getraind en na je training geen tijd gehad om goed te eten. Je wordt de volgende dag wakker, voelt je moe, hebt spierpijn, je lijkt niet vooruit te branden en moet er al helemaal niet aan denken om te gaan trainen. Kortom je bent niet goed hersteld. Daarom enkele tips om het (spier)herstel zo optimaal mogelijk te laten verlopen.


Wat is spierpijn?

Als gevolg van lichamelijke beweging kunnen we drie vormen van spierpijn onderscheiden: pijn tijdens een inspanning (blessure), acute pijn door spierkramp en spierpijn die zich geleidelijk de dag na het sporten openbaart. Deze laatste vorm noemt men ook wel verlate spierpijn. Afhankelijk van de trainingsintensiteit komt het na ongeveer 12 uur tot uiting en kan het enkele dagen aanhouden. Na 24-48 uur is de pijn vaak het hevigst en verdwijnt vanzelf weer.

Verschillende methoden

Er zijn heel veel verschillende manieren om je herstel na een training te bevorderen. Veel herstelmethoden hebben het zelfde doel, dit kan zijn de tekorten in je lichaam aanvullen (voeding), de doorbloeding verbeteren (massagetechnieken), of het lichaam gewoon rust gunnen (slapen).

Herstel en rust

Spierpijn verdwijnt simpelweg door je lichaam voldoende rust te gunnen waardoor je het lichaam de vrije ruimte geeft om op natuurlijke wijze te herstellen. Voor degenen die daar niet op willen wachten zijn er enkele manieren om de gevoeligheid en de vermoeidheid van de spieren versnelt te verminderen.

Herstel en water

Water is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar drinken is belangrijk en zeker als je aan het sporten bent. Je lichaam bestaat voor ongeveer de helft (bij vrouwen) uit water (bij mannen zelfs zo’n 65%). Zweten zorgt dat je water verliest. Normaliter moet je zo'n anderhalf tot twee liter per dag drinken. Dus hou er met sporten rekening mee dat dit echt het minimale is. Begin tijdens het sporten al met drinken en blijf het tekort aanvullen.

Herstel en massage

Ook wordt een massage soms ingezet om de doorbloeding te verbeteren en de afvalstoffen af te voeren. De duur en intensiteit is hiervoor erg belangrijk. Ga dan ook altijd naar een specialist.

Herstel en supplementen


Magnesium:
Magnesium helpt bij het verminderen van spierpijn. Magnesium is terug te vinden in veel voedingsmiddelen zoals peulvruchten, zaden, noten en groene groenten (vooral bladgroenten). Daarnaast is Magnesium ook als supplement verkrijgbaar.
Magnesium werkt het best indien er wel een balans is met calcium en kalium.

Vitamine C:
Intensief sporten verzwakt tijdelijk het immuunsysteem. Vitamine C kan de ontstekingsreactie die plaatsvindt in de spieren na het sporten verminderen met als resultaat minder spierpijn.

BCAA's:
Dit zijn aminozuren: leucine, isoleucine en valine. Deze aminozuren worden als allereerst gebruikt als energiebron door het spierweefsel. Zonder voldoende BCAA's kunnen je spieren uitgeput raken.