Moment...

Laatste blogs


Goede voornemens moeilijk vol te houden? Niet met deze gouden tip!

In 2020 van je slechte gewoontes af? Bedenk een alternatief!

"Gewoon" cold turkey stoppen met roken, stel je niet aan. "Gewoon" alleen gezonde dingen eten en niet snacken. Je "gewoon" minder zorgen maken en niet zo zeuren. Het klinkt allemaal zo simpel. "Gewoon" even je gedrag aanpassen en een beetje doorzetten en gemotiveerd zijn en dan komt het wel goed met je goede voornemens. Maar niets is minder waar....


Met wilskracht alleen kom je er niet

Je hersenen werken met associaties. In de kroeg pak je een biertje, bij een film op de bank hoort een bak chips of popcorn en tijdens de pauze op je werk rook je een sigaret. Het zijn die linken die het moeilijk maken daadwerkelijk te stoppen met het "ongewenste" gedrag. Het is een vaste reactie op een specifieke situatie. Die link moet je uit je hoofd krijgen. En dat werkt het beste door een alternatief te bedenken, nieuw vervangend gedrag dat je toepast in die specifieke situatie.
Als je geen alternatieven bedenkt voor het roken, drinken of snacken dan heb je heel veel wilskracht en motivatie nodig dit daadwerkelijk vol te houden. Dit is voor sommigen weggelegd, maar bij de meeste is die motivatie na een paar weken helaas verdwenen...

Herken de situatie

Wil je minder gaan snacken? Dan is het zaak te herkennen wanneer jij de meeste drang voelt een bak chips of die reep chocola te gaan eten. Is dat vaak op de bank voor de tv? Dan stel je jezelf de regel: als ik voor de tv zit eet ik alleen fruit.
Rook je graag in je pauze op het werk? Dan stel je als regel op: als ik pauze heb maak ik buiten een wandeling of eet ik 2 stuks fruit.

Zo maak je langzaam aan nieuwe "als-dan" regeltjes en stel je je automatische piloot opnieuw in. Dit moet langzaam inslijten. Hetzelfde als het andere ongewenste gedrag was ingesleten in je systeem.
Maak voor jezelf eens een briefje waar je deze "als-dan" regeltjes bedenkt en opschrijft. Zo maak je ze concreet en neem je de tijd er goed over na te denken. Dat vergroot de kans op succes.
Het automatiseren kost even tijd, maar uiteindelijk hoef je er niet meer over nadenken en gebeurt het op de automatische piloot.