Moment...

Laatste blogs


BLOG: 6 tips om de griep buiten jouw deur te houden

6 tips om het griepvirus (zoveel mogelijk) buiten de deur te houden!

De griepepidemie blijft nog steeds aanhouden in Nederland. Dat betekent dat besmetting dus nog steeds een groot risico is

en dat wil je voorkomen!

Verkoudheid en griep worden veroorzaakt door virusdeeltjes in de lucht. Als je die inademt, komen er soms besmette vochtdruppeltjes mee. Die komen in je longen terecht en kunnen je van daaruit ziek maken. Maar als je goed voor jezelf zorgt, hoef je helemaal niet verkouden of grieperig te worden. Hoe hoger je weerstand, hoe groter de kans dat je deze winter ongeschonden doorkomt. Dit zijn volgens ons de zes belangrijkste tips om gezond te blijven:


1. Zorg voor een goede conditie en slaap voldoende

Door regelmatig te bewegen, komt je stofwisseling op gang. Hiermee worden afweerstoffen aangemaakt, waarmee ongewenste indringers worden bestreden. Ook geldt dat als je lekker hebt gesport, je ook stukken beter slaapt. En laat een goede nachtrust nu eens ontzettend belangrijk zijn voor het versterken van je immuunsysteem. Daarnaast verminderen slaap en lichaamsbeweging beide het stressniveau in je lijf. Stress zorgt ervoor dat je energieniveau daalt. Als er dan een virus in je lijf terecht komt, heb je letterlijk geen kracht meer om dat te bestrijden.

2. Zet het raam af en toe open

In de winter zijn we geneigd de ramen en deuren potdicht te houden, zodat we binnen lekker warm zitten. Maar wat gebeurt er als je met z’n allen in een ruimte zit waar geen frisse lucht binnenkomt en iemand niest of hoest? Juist: dan blijven alle virusdeeltjes in de lucht zweven. En die adem jij dan weer in. Gooi af en toe even het raam open, hoe vervelend dat ook lijkt. Je schoont er de lucht mee op, waardoor je minder kans hebt om besmette vochtdruppeltjes in te ademen.

3. Kleed je warm aan

Hoewel frisse lucht heel goed voor je is, moet je er wel voor zorgen dat je warm aangekleed bent. Verkoudheid- en griepvirussen vermenigvuldigen zich namelijk sneller als je het koud hebt. Dit omdat je lichaamstemperatuur dan daalt en je lijf meer energie nodig heeft om warm te blijven. Hierdoor is er even geen aandacht voor het bestrijden van ongewenste binnendringers. Draag daarom een sjaal en een muts in de winter en bespaar vooral niet op een warme jas.

4. Snuit je neus niet en hergebruik geen zakdoekjes!

Het klinkt misschien raar, maar als je denkt dat je verkouden wordt, is het belangrijk dat je niet je neus snuit. Als je vaak in een zakdoekje toetert, heb je meer kans dat je voorhoofdholtes beschadigen en gaan ontsteken, waardoor je nog verder van huis bent. Haal liever zachtjes je neus op of snuit ‘m heel voorzichtig.
Daarnaast is het aan te raden om gebruik te maken van papieren zakdoekjes en deze direct weg te gooien als je ze gebruikt hebt. Was ook direct je handen na het snuiten, zo voorkom je besmetting via aanraking van mensen en oppervlakken.

5. Drink voldoende water

Goed water drinken is een belangrijke maatregel bij het voorkomen van griep en verkoudheid. Als je genoeg water drinkt, voert je lichaam afvalstoffen beter af. Ben je al een beetje verkouden? Laat koffie en alcohol dan staan, want dit onttrekt juist vocht aan je lichaam.

6. Boost je immuunsysteem

Gezond eten is essentieel als het gaat om het boosten van je natuurlijke immuunsysteem. Hierin zitten namelijk veel vitaminen die je lijf nodig heeft om griep en verkoudheid te bestrijden. Eet daarom voldoende groene groenten, vette vis en fruit, eventueel aangevuld met een multivitamine.