Moment...

Laatste blogs


BLOG: Pas op! Pollen in aantocht!

Hierbij verklaren wij het hooikoortsseizoen voor geopend!


Jeukende ogen, niesbuien en een loopneus. Komt dit je bekend voor? Dan heb jij misschien ook last van hooikoorts.

Het is nog maar eventjes geleden dat het vroor dat het kraakte maar deze week is het toch echt warmer weer en gaan we richting de lente.
Het zonnetje laat zich geregeld zien en de temperaturen zijn weer ruim boven nul.
Het startsein voor de bomen en planten om tot bloei te komen en pollen te gaan verspreiden.
Hierbij verklaren wij het hooikoortsseizoen voor geopend!


Wat is hooikoorts?

Hooikoorts, ook wel pollenallergie genoemd, is een aandoening waarbij er een allergie is voor het stuifmeel van grassen, planten of bomen. Deze verspreiden zich door de lucht en komen overal terecht. Het lichamelijk immuunsysteem reageert hier op door antistof aan te maken. Deze stof, histamine, veroorzaakt lichamelijke reacties. Dit kan al binnen een paar minuten na blootstelling gebeuren.

Er kunnen klachten ontstaan direct na aanraking met de pollen (vroege klachten). Dit zijn klachten als een loopneus, jeukende en/of tranende ogen en niezen.  Daarnaast kent een allergische reactie ook een latere fase waarbij ontstekingscellen betrokken zijn. Deze ontstekingsreactie kan zich voordoen in zowel de bovenste als de onderste luchtwegen. De klachten die je hiervan kan ondervinden zijn een verstopte neus (bovenste luchtwegen), hoesten, piepende ademhaling (astma en/of bronchitis) die gepaard kan gaan met een gevoel van benauwdheid (onderste luchtwegen). Klachten van de bovenste luchtwegen kunnen zich uitbreiden naar de onderste luchtwegen.

De ernst van de klachten zal toenemen als er meer pollen in de lucht zijn. De hoeveelheid graspollen is het hoogst op warme dagen met een matige wind, gedurende de bloeiperiode van grassen (het graspollenseizoen). Maar ook de pollen van bomen kunnen in februari, maart en april al aardig wat klachten geven.

In Nederland hebben 1 op de 5 mensen last van hooikoortsklachten.

Heb ik hooikoorts?

Een allergie voor pollen kan zich op verschillende manieren openbaren en ook de intensiteit kan variëren. Over het algemeen worden de volgende klachten tijdens het hooikoortsseizoen gemeld:
 • Loopneus
 • Verstopte neus
 • Niesbuien
 • Jeuk
 • Tranende en jeukende ogen
 • Kriebelhoest
 • Benauwdheid
 • Vermoeidheid
 • Concentratieproblemen
 • Slecht slapen
 • Hoofdpijn
Bij twijfel kan een arts geraadpleegd worden en kan er een huid- of bloedtest afgenomen worden om de diagnose te bevestigen of uit te sluiten.

Wat kan ik doen tegen hooikoorts?

Het belangrijkste is de blootstelling aan stuifmeel zoveel mogelijk te beperken door bijvoorbeeld op piekmomenten binnen te blijven, beschermende kleding aan te doen en het huis vrij van pollen te houden door horren te plaatsen.
Op de website Pollennieuws is een actueel overzicht te vinden van de status van de pollen en de kans op klachten.
Maar ook van binnnenuit kan er actie ondernomen worden.

Supplementen en hulpmiddelen bij hooikoorts

Er zijn natuurlijk ook hulpmiddelen en supplementen verkrijgbaar die de klachten tijdens het hooikoortsseizoen kunnen verlichten.
Er zijn verschillende soorten neusspray verkrijgbaar die een verstopte neus of loopneus door allergie kunnen verhelpen zoals Pollinosan of Allergie spray forte.

Daarnaast zijn de tabletten van Allerfre en Prevalin verkrijgbaar. Deze hulpmiddelen verlichten allergische symptomen gedurende langere tijd.

Het gebruik van Spirulina en Bijenpollen wordt aangeraden om het immuunsysteem een boost te geven. Dit komt mede door de grote hoeveelheden vitamines en mineralen die de producten bevatten.

Ook ontvingen wij de tip Quercetine in combinatie met bromelaïne te gebruiken.  Dit is verkrijgbaar in een supplement van NOW.
Het wordt aangeraden dit product te combineren met Vitamine C.

Een andere veelgehoorde tip is het gebruik van Probiotica.

Europese regelgeving
In verband met de Europese regelgeving mogen wij helaas niet (volledig) uitleggen waar de supplementen precies voor gebruikt kunnen worden.
Voor meer informatie en/of persoonlijk advies kan contact worden opgenomen met 033 - 247 43 90 of info@orthovitaal.nl