Moment...

Laatste blogs


BLOG: Bescherm je lippen: zonlicht triggert een koortslip!

Handige tips bij een koortslip

Ongeveer één op de vijf Nederlanders heeft wel eens last van een lipblaasje of koortslip. En dat is best veel! Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus, dat erg agressief is. Tijdens zonnige dagen in de lente en zomer kan zo'n blaasje sneller ontstaan onder invloed van zonlicht. Daar kun je wel wat hulp bij gebruiken!


Wat is een koortslip?

Een koortslip is in principe een vrij onschuldige huidaandoening, veroorzaakt door een virus. Het herpes simplex virus.
Meestal verdwijnt een koortslip vanzelf maar het is wel erg vervelend. De blaasjes voelen vaak pijnlijk aan en zijn niet zo smakelijk om te zien. Daar komt nog eens bij dat de blaasjes erg besmettelijk zijn. Wanneer het blaasje open is kun je gemakkelijk een ander besmetten. Voorzichtigheid is dan ook zeker geboden.
Koortsblaasjes komen vrijwel altijd voor rond de rand van de lippen, vandaar de benaming ‘koortslip’. Een koortslip kan ook bij de neus, wangen en ogen voorkomen.

Symptomen van een koortslip

 • een tintelend, jeukerig of branderig gevoel ter hoogte van de lippen;
 • één tot twee dagen later zie je een rode vlek verschijnen die snel daarna bedekt wordt met kleine vochtblaasjes;
 • de blaasjes veroorzaken jeuk, een branderig of kloppend gevoel en pijn;
 • vervolgens barsten de blaasjes open en ontstaan er kleine zweertjes;
 • die zweertjes drogen geleidelijk uit, waarna een korstje gevormd wordt dat verdwijnt zonder littekens achter te laten.

Behandeling van een koortslip: the do's en dont's

 • Vermijdt felle zon. Uit onderzoek komt naar voren dat teveel blootstelling aan zonlicht een koortslip in de hand kan werken. De UV-stralen maken de cellen kapot en zo zijn ze meer vatbaar voor infectie. Dit is ook de reden dat de eerste koortslippen zich vaak in de lente aandienen en in de zomer vaker voor komen. Smeer je lippen daarom altijd in als je de zon in gaat met een lippenbalsem met een hoge UV-beschermingsfactor.
 • Zorg voor een goede hygiëne en kom niet met je handen aan de koortslip. Dit vergroot het besmettingsgevaar aanzienlijk. Smeer je een creme om de koortslip te bestrijden, was dan daarna altijd je handen.
 • Blijf met je mond bij je partner vandaan. Dit geldt voor het gehele lichaam. De blaasjes zijn erg besmettelijk en kunnen zich ook op andere plaatsen manifesteren.
 • Blijf ook uit de buurt van baby's. Voor hen is het herpes virus erg gevaarlijk! Zij lopen kans op het krijgen van een hersenvliesontsteking of een ontsteking van het hersenweefsel.
 • Gebruik tijdens een koortslip geen lippenstift of lippenbalsem. Wanneer de blaasjes open zijn kun je op deze manier ook (her)besmetting in de hand werken. Leen geen make up uit, gebruik ook je eigen bestek en drink uit je eigen glas.
 • Hier had je misschien nog niet aan gedacht maar verwissel je tandenborstel na het krijgen van een koortslip. Zo poets je met optimale hygiëne en verklein je (her)besmetting.
 • Misschien had je dit trucje al eens gehoord maar het smeren van tandpasta op je koortslip zou kunnen helpen met het sneller laten uitdrogen van je koortslip. Het resultaat hiervan is dat je sneller bij het korst-stadium komt en je koortslip dus sneller geneest.

Advies van de drogist

Voel je de eerste tintelingen? Dan is het alle hens aan dek wat betreft weerstand. Daar moet hard aan gewerkt worden wil je een uitbraak voorkomen. Dus eet voldoende groente en fruit en vul dit aan met b.v. een extra Vitamine C supplement. Wil je iedere dag een optimale inname van vitamines, mineralen en micronutriënten? Overweeg dan het gebruik van een multivitamine.

Er zijn verschillende crèmes en pleisters in ons assortiment te vinden die kunnen helpen bij een koortslip.
Je vindt ze hieronder.


Vitamine C 1000 (Ortho)
€ 65,85€ 54,95
Meer info
Bestel:
L-Lysine
100 tabletten (671041)
€ 22,61
Meer info
Bestel:
Koortslip creme aciclovir
3 g (623559)
€ 4,49€ 4,27
Meer info
Bestel:
Multi Energy antioxidant complex
€ 51,45€ 47,50
Meer info
Bestel:
Sorefix
6 ml (844624)
€ 9,95€ 9,45
Meer info
Bestel:
Zovirax cream 5% pomp
2 gram (958735)
€ 12,29€ 11,68
Meer info
Bestel:
Zovirax
2 gram (931346)
€ 12,29€ 11,68
Meer info
Bestel:
Compeed® Patch
15 stuks (724778)
€ 10,85€ 10,30
Meer info
Bestel:
Aromed lipblaasjesolie echina
10 ml (636981)
€ 8,75€ 8,31
Meer info
Bestel:
Golden Naturals L-Lysine+ lipblaasjes gel tube
15 ml (897096)
€ 10,25€ 9,74
Meer info
Bestel:
L-lysine Extra Forte
60 tabletten (723694)
€ 13,98€ 13,28
Meer info
Bestel: