Moment...

Laatste blogs


Lentekwaal: koortslip

Handige tips bij een koortslip

Ongeveer één op de vijf Nederlanders heeft wel eens last van een lipblaasje of koortslip. En dat is best veel! Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus, dat erg agressief is. Zo’n koortslip is niet alleen qua uiterlijk niet mooi om te zien, maar ook pijnlijk en besmettelijk. Daar kun je wel wat hulp bij gebruiken!


Wat is een koortslip?

Een koortslip is in principe een vrij onschuldige huidaandoening, veroorzaakt door een virus.
Meestal verdwijnt een koortslip vanzelf, maar daarom is een koortslip niet minder vervelend. De blaasjes voelen vaak pijnlijk aan en zijn niet zo smakelijk om te zien. Daar komt mog eens bij dat de blaasjes erg besmettelijk zijn. Wanneer het blaasje open is kun je gemakkelijk een ander besmetten. Voorzichtigheid is dan ook zeker geboden bij b.v. een baby.
Koortsblaasjes komen vrijwel altijd voor rond de rand van de lippen, vandaar de benaming ‘koortslip’. Een koortslip kan ook bij de neus, wangen en ogen voorkomen.

Symptomen van een koortslip

  • een tintelend, jeukerig of branderig gevoel ter hoogte van de lippen;
  • één tot twee dagen later zie je een rode vlek verschijnen die snel daarna bedekt wordt met kleine vochtblaasjes;
  • de blaasjes veroorzaken jeuk, een branderig of kloppend gevoel en pijn;
  • vervolgens barsten de blaasjes open en ontstaan er kleine zweertjes;
  • die zweertjes drogen geleidelijk uit, waarna een korstje gevormd wordt dat verdwijnt zonder littekens achter te laten.

Behandeling van een koortslip: the do's en dont's

1: Voel je de eerste tintelingen? Dan is het alle hens aan dek wat betreft weerstand. Daar moet hard aan gewerkt worden wil je een uitbraak voorkomen. Dus eet voldoende groente en fruit en vul dit aan met b.v. een extra Vitamine C supplement.

2: Vermijdt felle zon. Uit onderzoek komt naar voren dat teveel blootstelling aan zonlicht een koortslip in de hand kan werken. Dit is ook de reden dat de eerste koortslippen zich vaak in de lente aandienen.

3: Zorg voor een goede hygiëne en kom niet met je handen aan de koortslip. Dit vergroot het besmettingsgevaar aanzienlijk. Smeer je een creme om de koortslip te bestrijden, was dan daarna altijd je handen.

4: Blijf met je mond bij je partner vandaan. Dit geldt voor het gehele lichaam. De blaasjes zijn erg besmettelijk en kunnen zich ook op andere plaatsen manifesteren.

5: Blijf ook uit de buurt van baby's. Voor hen is het herpes virus erg gevaarlijk! Zij lopen kans op het krijgen van een hersenvliesontsteking of een ontsteking van het hersenweefsel.

6: Gebruik tijdens een koortslip geen lippenstift of lippenbalsem. Wanneer de blaasjes open zijn kun je op deze manier ook besmetting in de hand werken. Leen geen make up uit, gebruik ook je eigen bestek en drink uit je eigen glas.

7: Hier had je misschien nog niet aan gedacht maar verwissel je tandenborstel na het krijgen van een koortslip. Zo poets je met optimale hygiëne en verklein je besmetting.

8: Gebruik producten met lysine. Lysine is een essentieel aminozuur dat te vinden is in bijvoorbeeld kip, rund, eieren, sojabonen, kaas, mango en abrikozen. Je lichaam kan dit aminozuur niet zelf aanmaken. Een dieet hoog in lysine en relatief laag in arginine (de tegenhanger van l-lysine) kan helpen om een koortslip-uitbraak te voorkomen. Door voldoende lysine in je systeem te hebben, zou je een uitbraak kunnen remmen. Hierbij zouden supplementen met L-lysine kunnen helpen. Verminder wel meteen de inname van arginine, dit is terug te vinden in chocolade, noten, peulvruchten en bruin brood.

9: Misschien had je dit trucje al eens gehoord maar het smeren van tandpasta op je koortslip zou kunnen helpen met het sneller laten uitdrogen van je koortslip. Het resultaat hiervan is dat je sneller bij het korst-stadium komt en je koortslip dus sneller geneest.

Genezen van het herpes-virus

Helaas is het compleet genezen van het virus onmogelijk. Je draagt het virus je hele leven met je mee en zal zo nu en dan te maken krijgen met een uitbraak. Met bovenstaande tips verkort jij de tijd dat een koortslip op je lip zit en misschien voorkom je wel een echte uitbraak.