Moment...

Laatste blogs


BLOG: Voorjaarsschoonmaak: snel en georganiseerd je huis reinigen

Waarom een voorjaarsschoonmaak een goed idee is!

De lente staat voor de deur. De zon laat zich voorzichtig vaker zien, de dagen worden langer en nu is ook officieel de lente begonnen. Dat betekent weer tijd voor de voorjaarsschoonmaak! Het klinkt misschien wat ouderwets maar toch doet 1 op de 3 Nederlands mee aan deze traditie. En dat blijkt een goed idee!


Waarom een schoonmaak in de lente?

Vroeger werd je huis verwarmd door openhaarden en kachels met hout. De warmte moest hoe dan ook binnen blijven en daar werd dan ook alles aan gedaan. Alles zat potdicht. Zodra de lente zich aandiende werd het tijd om alles weer open te gooien, de buitenlucht binnen te laten en het huis een opfrisbeurt te geven.
Daarnaast is er natuurlijk ook een praktische reden: je ziet het stof in het donkere winterweer iets minder goed liggen...

Een schoon huis = een schone geest

Wanneer je huis veel rommel bevat worden je zintuigen extra geprikkeld. Dit geeft extra stress op de dagelijkse prikkels die je al ervaart. Je huis is om tot rust te komen en daarom is het ook belangrijk dat die plek opgeruimd en schoon is. Dit zorgt voor rust in het hoofd, vermindert stress en vermoeidheid en is dus ook beter voor je gezondheid.
Je bespaart tijd met zoeken naar je spullen en koop je minder snel vervangende spullen. Mooi meegenomen toch!

Het stappenplan voor een geslaagde voorjaarsschoonmaak


Voorbereiding is het halve werk

Sta op tijd op, ontbijt en zet lekkere muziek op. Maak een rondje door het huis en maak een lijstje wat je allemaal wil aanpakken. Belangrijk is dat je keuzes maakt. Alles tegelijk werkt demotiverend en maakt de klus veel te groot. Kies bv. alle elektrische apparaten en de badkamer of juist voor de ramen en de woonkamer. Zo hou je het overzichtelijk en de berg werk niet te groot.

Benodigdheden
 • Afwasborstel
 • Antikalkmiddel
 • Azijn (natuurazijn, te koop bij de supermarkt)
 • Baking soda of zuiveringszout (toko, Etos enz)
 • Citroen (2-3)
 • Microvezel doekjes (een stuk of 5)
 • Schuursponsje
 • Ramentrekker
 • Zachte sponzen (2)
 • Zeem of oude krant

Tips voor de keuken:

Ruim voor je begint je keuken goed op, werk alle afwas weg, droog het af en berg het allemaal op (tenzij je een afwasmachine hebt natuurlijk). Vervolgens kan je stap voor stap de volgende keukenapparaten aanpakken.

Magnetron: Zet een bak met 1 liter water en een paar schijfjes citroen in de magnetron en zet hem 5 minuten aan op de hoogste stand. Door de damp wordt de magnetron als het ware schoon gestoomd. Als de 5 minuten voorbij zijn, kan je met een vochtig doekje het overgebleven vuil gemakkelijk verwijderen.

Oven: Mix 2 eetlepels baking soda of zuiveringszout met 2-4 eetlepels water totdat je een dik papje hebt. Wees voorzichtig met water toevoegen, want het kan snel te dun worden en dan moet je het opnieuw maken. Smeer het papje op de binnenkant van de oven (niet op de grill/hitte onderdelen) en laat 30 minuten intrekken. Neem vervolgens alles af met een doekje, ga sommige plekken nog even langs met een schuursponsje indien nodig en je oven is brandschoon.

IJskast en vriezer: Haal alles uit de ijskast en stop bederfelijke waar in een koelbox of koeltas met koelingselementen. Zet zowel ijskast en vriezer op stand “0” of haal de stekker uit het stopcontact. Zet de deuren open zodat eventuele ijsblokken kunnen ontdooien. Haal alle lades, vakjes en plankjes eruit en maak deze schoon met een mengsel van azijn en water.

Waterkoker: Maak de waterkoker aan de buitenkant schoon met een microvezeldoekje en een beetje afwasmiddel. Zet vervolgens een raam open (voor het doorluchten), giet een flinke scheut azijn in de waterkoker, doe er een liter water bij en breng aan de kook. Laat het een half uur intrekken nadat het gekookt heeft. Giet het mengsel eruit en schrob met een afwasborstel alle kalk los. Spoel een aantal keer om en je hebt een schone waterkoker die weer even mee kan.

Espressoapparaat ontkalken: De buitenkant maak je schoon met een doek en afwasmiddel. De binnenkant kun je reinigen met een speciale ontkalkingsvloeistof en de ontkalkingsmodus van je apparaat. De stappen die je doorloopt wijzen zich vanzelf.


Tips voor de badkamer:

Stap 1: Obstakels uit de weg: ruim de complete badkamer uit zodat je de vrije hand hebt. Je kunt b.v. ook de w.c.- en douchemat in de wasmachine wassen. Dan is na de schoonmaak echt alles fris.

Stap 2: Spray een anti-kalk schoonmaakmiddel op alle plekken waar kalk op kan zitten (badkamertegeltjes, douchekop- en slang, kranen, wc-pot) en laat dit 30 minuten intrekken. Daarna spoel je het af met veel water en poets je het na met een doekje.

Stap 3: Omdat alles uitgeruimd is kun je nu gemakkelijk met een doekje en allesreiniger alle plankjes en kastjes schoonmaken.
Stap 4: Zet alles netjes weer terug en poets onderweg de spullen die je één voor één terug zet. Zo is alles in een paar stappen gedaan!

Woonkamer, slaapkamer, werkkamer:

Deze houdt je als het goed is bij met stofzuigen en dweilen dus met de voorjaarsschoonmaak is het tijd voor wat extra's.

Woonkamer: Ruim op en neem alle oppervlakken af met een licht vochtig microvezeldoekje. Zet een verse bos bloemen neer om de lente in te luiden.

Slaapkamer: Tijd om je kledingkast aan te pakken. Alle winterkleren en extra dikke dekbedden mogen naar zolder of een andere opslagplek. Gooi oude kleren weg en maak ruimte in je kast voor zomerkleren. Haal het dekbedovertrek van je bed, besprenkel het met een flinke hoeveelheid baking soda of zuiveringszout, laat een halve dag intrekken en stofzuig je matras aan het einde. Je hebt nog nooit zo’n fris bed gehad!

Werkkamer: Neem ook hier de elektronica af met een licht vochtig microvezeldoekje. Draai een back-up van je harde schijf als je dat lang niet hebt gedaan en breng je administratie op orde. Hierdoor ben je die stapels papier straks ook kwijt!


Kinderkamers:

Speelgoed: Vraag je kinderen om twee stapels te maken: 1 met speelgoed waar ze vaak mee spelen en 1 met speelgoed waar ze niet of nooit mee spelen. Dit kun je b.v. doneren aan een goed doel.

Kleding: bespreek welke kleding je kind nog aan doet en welke echt niet meer passen.

Inrichting: kijk ook eens naar de inrichting. Is alles nog praktisch opgeborgen of is het tijd voor wat extra bakken of manden?

Meubels: neem alle meubels en oppervlakken af met een allesreiniger. Alle spulletjes die je onderweg tegenkomt doe je ook even af.

Zijn je kinderen wat groter? Dan kun je ze in het opruim- en poetsproces betrekken en ze laten helpen met de klusjes.

Bij een voorjaarsschoonmaak hoort ramen lappen

Wanneer de zon in de lente op je ramen valt zie je direct de restanten van de herfst en winter zitten. Dikke druppels, viezigheid en veel stof. Tijd om dat aan te pakken!

Je hebt nodig:
 • 1 emmer met warm water
 • 1 emmer met warm water en een kopje azijn
 • 2 zachte sponzen
 • een trekker
 • een zeem of oude krant

Zo ga je te werk:

 1. Was het raam eerst met een spons en het gewone warme water.
 2. Daarna doe je het nog een keer met de andere spons en het water/azijn mengsel.
 3. Neem het raam nu af met de trekker
 4. Droog na met een krant of zeem voor een streeploos resultaat!

Laatste stap: was alles van stof!

De laatste stap in de voorjaarsschoonmaak is het wassen van alle stoffen materialen in je huis.
Denk hierbij aan:
 • Badmatjes
 • Dekens (dekbedden en fleece dekens)
 • Gordijnen
 • Kussens
 • Overtrekken van kussens
 • Servetten
 • Tafelkleden
Heel veel succes!