Moment...

Laatste blogs


BLOG: Eerste hulp bij waterpokken.

Eerste hulp bij waterpokken: praktische informatie en tips

Een aandoening die veelal de kop opsteekt in maart en april en erg besmettelijk is. Het wordt veroorzaakt door een virus en kan voor vervelende symptomen zorgen. Je kindje heeft vaak koorts, er ontstaan vlekjes en bultjes op de huid en die gaan gepaard met jeuk. Voor je zoon of dochter onschuldig maar wel erg vervelend. Daarom alle tips en en belangrijke feiten op een rij.


Hoe ontstaan waterpokken?

Waterpokken is een besmetting met een virus en voorkomen kun je het niet. De boosdoener is het varicella-zostervirus. Dit virus wordt overgedragen door vochtdeeltjes (denk aan niezen, hoesten) en het vocht dat uit de blaasjes komt. Wanneer je kindje de uiterlijke kenmerken krijgt van waterpokken, heeft de besmetting al even geleden plaats gevonden. De incubatietijd (de tijd tussen de besmetting en het uitbreken van de ziekte) is 11 tot 21 dagen. De meeste kinderen  krijgen waterpokken tussen hun eerste en zesde levensjaar. Bij de een zal dit een fikse uitbraak zijn, bij de ander slechts een paar vlekjes.


Stadia van waterpokken

Waterpokken kent drie stadia die doorlopen worden:
Stadium 1: De ziekte begint meestal met kleine rode vlekjes die ongeveer zo groot zijn als speldenknopjes, waarna de vlekjes veranderen in bultjes. De eerste tekenen van waterpokken ontstaan meestal op de borst en romp.
Stadium 2: De bultjes veranderen in blaasjes die vocht bevatten en de uitslag verspreid zich over het hele lichaam. In dit stadium is de jeuk ook vaak heel erg aanwezig. Blaasjes worden snel open gekrabt maar kunnen ook uit zichzelf openspringen. Zoals alle open wondjes moet je bedacht zijn op infectiegevaar, waardoor de kans op littekenvorming groter wordt.
Stadium 3: De blaasjes drogen in en er worden korstjes gevormd. Deze vallen negen tot dertien dagen na de infectie af.

Normaliter doorloopt je kind deze stadia vanzelf en knapt het naar verloop van tijd weer helemaal op. Twijfel je toch over het verloop van de ziekte? Gaan de blaasjes ontsteken of krijgt je kindje hoge koorts? Raadpleeg dan je huisarts.

Symptomen

De ziekte begint met hangerigheid. Je kind voelt zich niet lekker, heeft geen trek in eten en misschien heeft hij wat verhoging of keelpijn. De zichtbare symptomen van waterpokken zijn vlekjes, meestal eerst op de romp. Later krijgt hij vlekjes in het gezicht en vaak ook tussen de haren, in de oren, mond, neus en op de geslachtsdelen. Op de armen en benen zit relatief weinig uitslag. Binnen zes tot twaalf uur veranderen de vlekjes in met helder vocht gevulde blaasjes. Na enige tijd wordt het vocht in de blaasjes troebel en na een paar dagen drogen ze in en komen er korstjes op. Omdat er steeds nieuwe pukkeltjes bij komen, heeft je kind alle stadia van waterpokken tegelijk. Waterpokken kunnen flink jeuken.

Praktische tips bij: jeuk!

Een van de meest vervelende symptomen van waterpokken is de jeuk. Je kunt tegen een kind moeilijk zeggen dat het niet mag krabben. Maar toch is het erg belangrijk om krabben zoveel mogelijk te voorkomen. Opengekrabde blaasjes kunnen littekens worden die altijd zichtbaar kunnen blijven.
De volgende huis- tuin- en keukenmiddeltjes zouden volgens grootmoeder effectief zijn:

  • Badje met havermout of Brinta. Hierbij doe je havermout in een washandje, die je vervolgens dichtmaakt met een elastiekje. In bad leggen zodat de havermout lekker kan wellen. Je kindje lekker laten badderen samen met het washandje. Na het badderen de huid van je kindje droog deppen en niet droog wrijven!
  • Bad met dode zeezout schijnt ook erg effectief te zijn tegen de jeuk.
  • Appelazijn met ranja erdoorheen laten drinken. Erg vies qua smaak, maar volgens de kenners effectief tegen jeuk.
  • De waterpokken deppen met maïzena; werkt jeukstillend en droogt de pokken in waardoor ze eerder verdwijnen. Doe de maizena in een washandje in lauwwarm water en dep de huid van je kindje met het natte washandje. Daarna de huid niet droogwrijven maar deppen. 
  • Krabt je kind vaak in zijn of haar slaap aan de pokken? Er zijn speciale anti-krab handschoentjes verkrijgbaar.

Daarnaast zijn er diverse producten op de markt die gebruikt kunnen worden in de strijd tegen de jeuk. Een aantal voorbeelden zijn Mentho 10 mentholpoeder, VSM Calendulan Kinderemulsie, Sudocrem, waterpokkengel en KidsClin Waterpokkenschuim of KidsClin jeuk en huidirritatie.

Sudocrem
€ 8,69€ 8,26
Meer info
Bestel:
Mentho 10 talkpoeder 2% menthol
75 gram (990652)
€ 5,57€ 5,30
Meer info
Bestel:
Mentho 10 Menthol Gel
75 ml (660172)
€ 7,68€ 7,30
Meer info
Bestel:
KidsClin Waterpokkenschuim
100 ml (871252)
€ 17,49€ 16,62
Meer info
Bestel:
VSM Waterpokkenspray kind
30 ml (832012)
€ 17,23€ 16,35
Meer info
Bestel:
Mentho 10 mentholpoeder 0,4% menthol
75 gram (649290)
€ 3,07€ 2,92
Meer info
Bestel: