Zonneallergie kent verschillende varianten en de zonneblaasjes zijn de meest voorkomende. Zonneblaasjes worden veroorzaakt door zonneallergie en zodra de temperaturen langzaam oplopen en de zon zich gedurende de dag vaker laat zien steken ze de kop op.

Zonneblaasjes als gevolg van een zonneallergie komen naar schatting vaker bij vrouwen voor dan bij mannen en ontwikkelt zich vaak tussen de 20 en 40 jaar. Bij kinderen komt een zonneallergie eigenlijk nauwelijks voor. De verschijnselen zijn vaak het heftigst aan het einde van de lente en het begin van de zomer. Gedurende de zomer kan gewenning optreden en kunnen de klachten verminderen. Zonneallergie is goed te behandelen en een heftige reactie is dan ook te voorkomen.
Voor enkele mensen is dat echter niet het geval en zij zullen zo veel mogelijk uit het (zon)licht moeten blijven...

Wat zijn zonneblaasjes en hoe ontstaan ze?

Zonneblaasjes zijn bultjes die ontstaan nadat je in de zon hebt gezeten. Deze bultjes zijn vaak warm, ze jeuken en ze kunnen gaan schilferen. Als je last hebt van zonneblaasjes na blootstelling aan de zon, dan heb je waarschijnlijk een zonneallergie. Zonneallergie is een overgevoelige reactie van de huid op zonlicht, vooral op ultraviolette straling (UV-straling).

De zon produceert onzichtbare stralen, ultraviolet-A (UVA) en ultraviolet-B (UVB). Deze stralen kunnen de huid beschadigen en dus ook reacties veroorzaken wanneer je hier overgevoelig voor bent.

Zonnebrand en zonneallergie

Te veel zon kan zonnebrand veroorzaken, de huid textuur veranderen en in het ergste geval huidkanker veroorzaken. Zonnebrand is een aandoening die optreedt wanneer de hoeveelheid blootstelling aan zonlicht het beschermende vermogen van pigment van het lichaam om de huid te beschermen overschrijdt. Je verbrandt. Hierbij speelt UVB-straling een grote rol.

Bij de meeste mensen verbrandt de huid bij voldoende blootstelling aan ultraviolette straling. Maar voor sommige mensen geldt dat ze bijzonder snel verbranden of gemakkelijk overdreven reacties van de huid op zonlicht ontwikkelen. Deze aandoening heet lichtgevoeligheid, in de volksmond ook wel zonneallergie genoemd. In tegenstelling tot zonnebrand, speelt bij zonneallergie de UVA-straling de grootste rol.

Symptomen zonneallergie

Mensen met een zonneallergie hebben een immunologische reactie op (zon)licht. Deze reactie verschilt van persoon tot persoon, maar uit zich vaak in rode vlekken, blaren, blaasjes, jeuk of huidirritatie. Typerend voor zonneallergie is dat alleen de aan (zon)licht blootgestelde delen van de huid een reactie vertonen.


Behandeling van zonneallergie

Wanneer je merkt dat je klachten verergeren bij blootstelling aan het (zon)licht is het van belang dat je je goed insmeert. Het liefst met een hoge beschermingsfactor (minimaal factor 40) en laat je de huid geleidelijk wennen aan de zonnestralen.
Je kunt dit iedere dag een beetje opbouwen.

Daarnaast is het belangrijk dat je tussen 11:00 en 15:00 uit de zon blijft en je beschermende kleding draagt.
Een frisse wind voelt misschien koel maar maakt de zon niet minder sterk. Ook een natte huid is gevoeliger voor verbranding en allergie.

Om de klachten van de huid te verlichten kan je een balsem van Tea Tree Oil, VSM Cardiflor Zon of Lucovitaal zonneallergie creme gebruiken.

* Raadpleeg een dermatoloog of apotheker als je je zorgen maakt over jouw symptomen van de zonneallergie.