Moment...

Laatste blogs


BLOG: Menopauze: problemen en oplossingen

Eerste hulp bij opvliegers, zweten en stemmingswisselingen

Vrouwen menstrueren gedurende een grote periode in hun leven en dat kan gepaard gaan met enkele (of in sommige gevallen hevige) klachten. Wanneer de vruchtbare periode voorbij gaat en overgaat in de menopauze kunnen er weer andere (veelal vervelende)

klachten ontstaan. Gelukkig zijn daar ook natuurlijke oplossingen voor.     

Het is een natuurlijk proces, het maakt ons uniek als vrouw, maar daardoor maakt het ook onze klachten uniek. Dit wordt niet altijd begrepen door onze mannelijke metgezellen.

Bij de overgang zien we vaak klachten als de welbekende opvliegers, nachtelijk transpireren, gewichtstoename, stemmingswisselingen en moeilijker slapen.

Veel vrouwen nemen deze klachten op de koop toe, maar er zijn natuurlijke producten die deze klachten aanzienlijk kunnen verminderen. Natuurlijk horen er bij deze lichamelijke processen kwaaltjes en ongemakken, maar dat wil niet zeggen dat je er onder zou moeten lijden.

Wat zijn overgangsklachten en hoe ontstaan ze?

Tijdens de overgang kun je zowel lichamelijke als geestelijke overgangsklachten hebben. De vrouwelijke hormonen die in de vruchtbare periode van dienst zijn geweest, zijn nu niet meer nodig. Ze nemen af. Dit is een natuurlijk proces.
In het begin van de overgang (de jaren voor de laatste menstruatie) begint de menstruatie onregelmatiger te worden. Soms is er weinig en dan weer hevig bloedverlies.

Een vrouw kan last hebben van de volgende klachten:

 • Opvliegers
 • Hevig transpireren
 • Moeheid

Bij opvliegers krijg je het plots heel warm en ga je heel hevig zweten. Opvliegers kunnen spontaan optreden, maar kunnen ook opgewekt worden door stress of alcohol. Opvliegers kunnen heel vervelend zijn; je hebt het gevoel dat iedereen het ziet en 's-nachts houden ze je uit je slaap.
Verder kun je tijdens de overgang ook last hebben van andere symptomen:

 • Stemmingswisselingen
 • Spierpijn
 • Hartkloppingen
 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid
 • Pijnlijke borsten

Natuurlijke oplossingen bij overgangsklachten

 • Overgang algemeen: er zijn producten op de markt die zich richten op meerdere klachten van de overgang tegelijkertijd. Bijvoorbeeld Ymea Dag en Nacht met natuurlijke extracten.  Ook het gebruik van fyto-oestrogenen kan helpen de afname van de vrouwelijke hormonen te beperken door ze aan te vullen. Fyto-oestrogenen lijken sterk op de vrouwelijke oestrogenen alleen zijn ze puur plantaardig. Ook verkrijgbaar in extra sterk. Ook Rode Klaver en Hop hebben deze eigenschappen en kunnen helpen overgangsklachten te verminderen.
 • Opvliegers en nachtelijk transpireren: Salvia, geroemd om haar zweetremmende werking, 100% natuurlijk.
 • Stemmingswisselingen: Rode Klaver.
 • Gewichtstoename: Ymea Silhouet. Een uniek product voor vrouwen in de overgang dat helpt bij opvliegers, nachtelijk transpireren en stemmingswisselingen en daarnaast draagt het bij aangewichtverlies. De innovatieve samenstelling van Ymea Silhouet helpt bij het behoud van het figuur, door middel van ondersteuning van een gezond metabolisme en vochtevenwicht.
 • Slaapproblemen: het is belangrijk hierbij onderscheid te maken tussen inslaapproblemen en doorslaapproblemen. Voor inslaapproblemen is Goudpapaver en Avena Sativa aan te raden. Bij doorslaapproblemen worden Passiflora en Avena Sativa geadviseerd.
 • BELANGRIJK: Vrouwen in de overgang hebben een verminderde oestrogeenproductie, wat schadelijk kan zijn voor de natuurlijke botaanmaak. Door afname van oestrogeen neemt het risico op botafbraak toe. Het is daarom van groot belang extra calcium en vitamine D in te nemen vanaf het 40e levensjaar.

Kijk waar voor jou de belangrijkste punten liggen en ga daarmee aan de slag.
Tip van de dag: vraag advies. Geen vraag is te gek en het kan een hoop ongemak schelen!