Moment...

Laatste blogs


VITAMINE UITGELICHT: VITAMINE E

VITAMINE UITGELICHT: vitamine E

Vitamine E of alfa-tocoferol is een in vet oplosbare vitamine, die belangrijk is als antioxidant. Vitamine E beschermt de cellen, celmembranen, weefsels en de bloedbaan.

Vitamine E speelt ook een rol bij de regulatie van de stofwisseling in de cel.


Wat is vitamine E?

Vitamine E is een vetoplosbare vitamine. Vitamine E of alfa-tocoferol is een in vet oplosbare vitamine. Behalve alfa-tocoferol zijn er nog meer tocoferolen bekend, maar alfa-tocoferol is de belangrijkste en actieve vorm van vitamine E.

Waar is vitamine E voor nodig?

Vitamine E is belangrijk als antioxidant. Vitamine E beschermt de cellen, celwand, bloedbaan en weefsel. Vitamine E voorkomt dat ze beschadigt raken door oxidatie van onverzadigde vetzuren. Vitamine E reguleert ook de stofwisseling in de cel.


Gezondheidseffecten op een rij:

Vitamine E

  • heeft een anti-oxidatieve werking / is een anti-oxidant;
  • helpt beschermen tegen invloeden van vervuiling en zonlicht;
  • helpt bij de bescherming van gezonde lichaamscellen;
  • helpt de cellen beschermen tegen oxidatieve schade door UV-straling;
  • helpt de cellen beschermen tegen oxidatieve schade door luchtvervuiling;
  • helpt het (natuurlijk) afweersysteem van de lichaamscellen
  • helpt lichaamscellen te beschermen tegen invloeden van buitenaf
  • levert een bijdrage aan de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade.

Waar zit vitamine E in?

Vitamine E zit in zonnebloemolie, dieethalvarine, dieetmargarine, brood, graanproducten, noten, zaden, groenten en fruit. Vitamine E is gevoelig voor verhitting, met name als er ook zuurstof aanwezig is. Het wordt dan afgebroken. Toch blijft er genoeg vitamine E over in eten en drinken. Een tekort komt nauwelijks voor.

Een tekort aan vitamine E:

Tekorten aan vitamine E komen in Nederland voor zover bekend niet voor. Alleen bij zeer ernstige stoornissen in de opname van voedingsstoffen kan een vitamine E-tekort optreden. Een ernstig vitamine E tekort kan leiden tot bloedarmoede, neurologische symptomen en spierzwakte.

Een overschot aan vitamine E:

Te veel aan vitamine E is niet schadelijk. Alleen kan de bloedstolling van mensen met een vitamine K-tekort en mensen die behandeld worden met bloedverdunners kunnen worden beïnvloed.