Moment...

Laatste blogs


BLOG: Eczeem: soorten, symptomen en behandeling

Eczeem: de soorten, symptomen en oplossingen op een rij.

Eczeem komt vaak voor, in alle leeftijdsklassen en kan erfelijk zijn. Vooral jongere kinderen hebben er last van, maar het kan zich ook op latere leeftijd ontwikkelen. In deze blog alles over eczeem.


Wat is eczeem?

Eczeem is een oppervlakkige huidaandoening, ook wel dermatitis genoemd. Het is een (allergische) ontstekingsreactie van de huid die jeuk en roodheid veroorzaakt. Eczeem komt vaak voor, in alle leeftijdsklassen en kan erfelijk zijn. Het komt veel voor bij jonge kinderen maar kan zich ook manifesteren op latere leeftijd. Belangrijk om te weten is dat eczeem niet besmettelijk is. Het is niet overdraagbaar door huidcontact of zwemmen in het zelfde water.

Soorten eczeem

Er zijn verschillende soorten eczeem. Tussen deze soorten bestaat verschil in ernst en het soort klachten. Sommige vormen zijn kortdurend en andere chronisch. De verschillende soorten eczeem zijn:

Constitutioneel eczeem (atopisch eczeem)

Dit is een vorm van eczeem die te maken heeft met een aangeboren overgevoeligheid. Vaak zie je in de familie ook andere allergische reacties, zoals hooikoorts.

Contacteczeem

Deze vorm van eczeem wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld planten, metalen, wasmiddelen en chemische stoffen die in contact komen met je huid.

Dyshydrotisch eczeem (pompholyx)

Dit is een vorm van eczeem die te maken heeft met een verstoorde zweetvorming. Dyshydrothisch eczeem veroorzaakt blaasjes en veel jeuk, vooral aan handpalmen en voetzolen.

Medicamenteus eczeem

Deze vorm van eczeem wordt veroorzaakt door prikkeling van scheikundige stoffen (medicijnen).

Nummulair eczeem

Dit is eczeem dat muntvormige geïrriteerde plekken op je huid geeft.

Seborroisch eczeem

Deze vorm van eczeem geeft schilfers en komt vooral voor op plekken waar veel talgklieren zitten, bijvoorbeeld op je hoofdhuid (het heet dan roos), in de plooien langs je neus, op je borst en op je rug tussen je schouderbladen.

Spatadereczeem

Deze vorm van eczeem komt voor op dezelfde plek als de spatader.


Symptomen van eczeem

 • Rode, schilferige, gebarsten plekken op de huid. Deze komen met name voor op je handen, oren, voeten en benen (droog eczeem).
 • Kleine, met vocht gevulde blaasjes die kunnen openbarsten tot wondjes (nat eczeem).
 • Branderig gevoel en jeuk met sterke drang tot krabben. Vooral eczeem bij kinderen leidt dit regelmatig tot infecties.
 • Infecties (ontstaan door het krabben).
 • Blaren door acute verergering van het eczeem.
 • Pigmentverandering.
Wil je weten of jouw klachten misschien worden veroorzaakt door eczeem? Doe hier de check.
Raadpleeg bij twijfel of aanhoudende klachten altijd een deskundige.

Eczeem zelf behandelen

Er zijn verschillende behandelingen die bij eczeem verlichting zouden kunnen bieden. Daarnaast is het belangrijk om enkele leefregels in acht te nemen om klachten te verminderen.

 • Als er sprake is van contacteczeem is het belangrijk het contact met irriterende stoffen zoals zepen, wasmiddelen, parfums en schoonmaakmiddelen zoveel mogelijk te beperken. Zoek voor jezelf uit welke van die stoffen irritatie bij jou veroorzaken en vervang deze.
 • Houdt een voedingsdagboek bij en kom er zo achter welke voedingsmiddelen het eczeem triggeren. Vermijdt deze dan zoveel mogelijk.
 • Gebruik altijd een luchtbevochtiger, zomer en winter.
 • Vermijdt activiteiten die je laten zweten omdat zweet de huid extra kan irriteren.
 • Behoudt zoveel mogelijk koelte in je slaapkamer. Zweten kan de huid irriteren.
 • Ga niet te vaak in bad.
 • Draag ademende kleding, het liefst katoen.
Behandeling:
Iedere vorm van eczeem is weer anders, maar de meeste vormen van eczeem hebben hetzelfde gemeen, een droge geïrriteerde huid in combinatie met veel jeuk. Het is daarom verstandig om de huid eerst te kalmeren, met bijvoorbeeld een hydraterende en verkoelende gel.
 • De verzachtende en beschermende crèmes en zalven bevatten geen werkzame bestanddelen en houden de huid soepel en voorkomen verdere uitdroging van de huid. Klachten als jeuk, schilfering, kloven en branderige plekken verminderen. Je kunt deze crèmes en zalven zo vaak aanbrengen als je wil, meestal naast het gebruik van crèmes met een geneesmiddel erin. Voorbeelden bij een droge huid zijn lanettecrème en cetomacrogolcrème. Voorbeelden bij een zeer droge huid zijn lanettezalf en cetomacrogolzalf.
 • Een andere bekende creme voor de verlichting van eczeemklachten is Bepanthen creme.