Moment...

Laatste blogs


BLOG: Advies bij maag- en darmklachten

Advies bij maag- en darmklachten

Problemen in de spijsvertering zoals maagpijn, diarree, obstipatie, brandend maagzuur en een opgeblazen gevoel komen veel voor. Iedereen heeft er in zijn leven wel een of meerdere malen mee te maken gehad. Het is zelfs zo dat 25% van de Nederlanders maandelijks maag- en/of darmklachten heeft. Ook in de vakantietijd nemen deze klachten toe door een ander voedingspatroon, pittiger eten, meer eten of meer alcohol. Met deze tips ga jij voorbereid op reis en kun je zorgeloos genieten.


Oorzaken maag- en darmklachten

Door onze Westerse eetgewoonten zijn maag- en darmklachten sterk toegenomen. We eten vaker een snelle hap en minder vaak verse groentes en fruit. Ook het gebruik van alcohol, tabak, medicatie, koffie en koolzuurhoudende dranken werken maag- en darmklachten in de hand. Wanneer we op vakantie zijn komen we vaak tot rust. Ook dit kan aanleiding zijn tot klachten omdat we misschien minder bewegen. Maar ook het eten van pittige maaltijden, meer eten dan normaal en een lekker drankje op vakantie kunnen zorgen voor een geprikkelde maag of darmen.

Wat kun je het beste doen bij maag- en darmklachten?

In het algemeen geldt dat een gevarieerd en vezelrijk dieet goed voor de spijsvertering is. Ook het rustig kauwen en regelmatig eten kunnen maag- en darmklachten helpen verminderen.
Drink voldoende water, ontspan voldoende maar beweeg ook iedere dag minstens een half uur. Stop met roken en matig je alcoholconsumptie. Stel de toiletgang niet uit maar ga direct wanneer je aandrang voelt. Dit is een natuurlijk teken van het lichaam.

Natuurlijk hebben we allemaal weleens last van onze maag- en darmen. Dit is niet altijd te voorkomen. Je wil natuurlijk ook zo nu en dan lekker kunnen genieten.Ook daarvoor hebben wij in ons assortiment een aantal producten die kunnen helpen deze klachten te verminderen. Neem bij vragen gerust contact met ons op. Wij hebben een gediplomeerd drogist in huis om alle vragen over maag- en darmklachten te beantwoorden.


Iberogast verlicht prikkelbare maag en darmen

Wanneer maag of darmen geprikkeld zijn kun je Iberogast inzetten. Iberogast bevat 9 geneeskrachtige
kruiden. Het verlicht niet alleen maagklachten maar ook darmklachten. Denk hierbij aan misselijkheid, vol gevoel, maagpijn, darmkrampen of maagzuur. Iberogast is geregistreerd als geneesmiddel en daar ligt wetenschappelijk bewijs aan ten grondslag. Het kent zelden bijwerkingen wanneer je de aanwijzingen op de bijsluiter opvolgt en er zijn geen interacties met andere geneesmiddelen gemeld.
De werkingssnelheid is bij iedere persoon anders en het kan zijn dat je snel van je klachten af bent. Wanneer je klachten langer dan 2 weken aanhouden is het raadzaam een arts of specialist te bezoeken.

Psylliumvezels voor een goede stoelgang

Vezels zijn belangrijk voor onze spijsvertering en deze hebben we dagelijks nodig voor een soepele darmwerking. Vezels komen voor in peulvruchten, fruit en groente. Helaas is bekend dat niet iedereen dagelijks voldoende vezels binnen krijgt en dat kan voor problemen zorgen. Dan kan een
supplement met vezels uitkomst bieden. Het vult het tekort aan vezels aan. Vocht uit de darmen wordt zeer goed opgenomen door deze vezels, wat de stoelgang gemakkelijker maakt.


Acute diarree verlichten met Imodium

Op vakantie is ook (acute) diarree een veelvoorkomende klacht. Het kan ontstaan door een darminfectie of een voedselvergiftiging.

Een vorm daarvan is reizigersdiarree die 3-5 dagen kan aanhouden. Acute diarree gaat vaak vanzelf over maar is wel onhandig. Dan kan het geneesmiddel Imodium uitkomst bieden. Dit bevat loperamidehydrochloride. Deze
stof remt de te sterk voorstuwende beweging van darm en brengt deze tot rust. Het middel werkt vaak al binnen een paar uur. Het is verkrijgbaar in capsules en handige smelttablet.
Wanneer de klachten chronisch of bij een kind jonger dan 2 jaar voorkomen, neem dan contact op met de huisarts.