Moment...

Laatste blogs


BLOG: Slapen in de warmte: zo houd jij je hoofd koel

Slapen in de warmte: zo houd jij je hoofd koel

Lekker die warme dagen, maar ook in de slaapkamer loopt de temperatuur aardig op. Niet echt bevorderlijk voor de nachtrust.

's Middags lig je aan het strand of aan het zwembad, eet je ijsjes en doe je vooral rustig aan.  Maar als je ’s avonds in je bed ligt en in slaap probeert te komen begint de ellende. Zweten, klamme dekens en woelen. Dit gaat ten koste van je nachtrust.

Daarom 10 verkoelende tips om de warme nachten door te komen.
1. Het juiste dekbed

Het winterdekbed kan weer de kast in. Ga voor een dekbed van warmte- en vochtregulerende materialen. Synthetische dekbedden laten geen lucht door en houden alle warmte vast. Voor een zomerse uitstraling in de slaapkamer kun je kiezen voor een fris dekbed in een zomerse print. Licht beddengoed zal ook helpen verkoelen. Slaap ook boven je dekens in plaats van eronder.

2. Houdt ramen en deuren gesloten overdag

Je wilt misschien zoveel mogelijk alles openzetten als het zo warm is maar wanneer de zon krachtig is warmt alles binnen een mum van tijd op. Houdt overdag dan ook gordijnen, lamellen, luxaflexs, rolluiken en ramen gesloten. Wanneer het buiten wat afkoelt kun je de slaapkamer gaan luchten.

3. Laat je slaapkamer luchten

We kunnen je niet vaak genoeg vertellen dat slapen met een raam open helemaal geen slecht idee is. En ook al wil je de warmte het liefst buiten houden, zorg er wel voor dat je het raam in de zomermaanden net iets vaker openzet zodat de kamer kan luchten. Zo blijft alles fris én hygiënisch. Doe dit dan vooral in de ochtend- en avonduren wanneer de zon minder krachtig is. Wanneer je meerdere ramen en deuren in huis openzet kan alles lekker doorwaaien.

4. Verkoel de slaapkamer

Niet de gelukkige eigenaar van een airco, maar wel een ventilator in huis? Als je weet waar je 'm het beste neer kunt zetten kom je ook al een heel eind. Wanneer het buiten is afgekoeld zet je je ventilator zo dicht mogelijk bij het raam. Hij zuigt namelijk de lucht achter zich op en blaast het er dan aan de voorkant weer uit. Dat zorgt voor koele lucht. Zorg er ook voor dat de slaapkamerdeur open is en de ventilator op de gang gericht staat, zodat de warme lucht die kant opgeblazen wordt.


Maak je eigen airco:

Maak van je ventilator je eigen airco door flessen met bevroren water voor de ventilator neer te zetten. De ventilator zal de lucht langs de koude flessen blazen en je kamer verkoelen.

5. Verkoel je lichaam

Koelelementen in bed

Wie het aandurft kan zijn dekbed of kussensloop in de vriezer leggen voor verkoeling in bed, maar een natte handdoek of een nat washandje op je hals of hoofd kunnen ook al enorm helpen. Wie een bevroren kussensloop te ver vindt gaan, maar een washandje te weinig verkoeling biedt kan natuurlijk altijd nog een kruik in de vriezer leggen of gaan slapen met een icepack gewikkeld in een handdoek.

Een lauwe douche

Wanneer je gaat douchen voor het slapen, douche dan met lauw water. De verleiding is groot maar ga niet onder een koude douche staan, dan koelt je lichaam té veel af en gaat het zich verwarmen. Met averechts effect!

Een voetenbadje

Warmte en koude op je voeten hebben een groot effect op je lichaamstemperatuur. Een koud voetenbad kan je lichaam daarom helpen afkoelen. Wanneer je dit voor het slapen doet, zal dit hetzelfde effect hebben als een koude douche.

6. Drink voldoende

Drink genoeg zodat je gehydrateerd naar bed gaat en niet uitdroogt door het zweten. Maar drink ook goed, en blijf weg van cafeïne-houdende dranken en alcohol. Deze zijn niet bevorderlijk voor je nachtrust met dit warme weer. Ook drankjes uit de koelkast kan je voor het slapengaan beter vermijden. Deze verhogen juist je lichaamstemperatuur. Ga liever voor lauw water of thee. Thee helpt het zweten bevorderen en koelt je lichaam juist af.

7. Slaap laag

Warmte trekt omhoog, dus het is beter om laag te slapen. Leg je matras op de grond in plaats van op de lattenbodem of ga lekker in de tuin kamperen voor extra verkoeling.

8. Schakel elektronica uit

Schakel alle elektronica uit en trek zoveel mogelijk elektrische apparaten uit het stopcontact. Die apparaten genereren zelfs in slaapstand enige warmte.

9. Slaaphouding

Misschien slaap je normaal in de foetushouding, maar tijdens de hitte is dit veel te warm. De koelste positie om in te slapen is om je armen en benen te spreiden.

10. Slaap niet overdag

Wanneer de slaap 's nachts niet wil lukken is het misschien verleidelijk om op de bank, of misschien wel lekker op het strand, of bij het zwembad een middagdutje te doen. Je verstoort hiermee de slaapcyclus wat als resultaat heeft dat je 's avonds moeilijker in slaap kunt komen of 's nachts onnodig wakker wordt. Een dutje van een half uur is vaak al genoeg voor een verstoorde nachtrust.