Moment...

Laatste blogs


BLOG: Tips bij warmte-oedeem in handen, voeten en enkels

De afgelopen weken mochten we de zomer verwelkomen in ons land. En hoe! De zon laat zich iedere dag al vroeg zien en de temperaturen lopen snel op, soms tot in de extremen. Een lang gekoesterde zomer voor velen maar warm weer heeft helaas ook nadelen, zoals het ophopen van vocht in de ledematen. Dit zie je vooral veel in de  handen, voeten en enkels. Hoe komt het en wat kan je er aan doen? De tips op een rij!


Wat is warmte-oedeem?

Wanneer het warm is zijn zweten, benauwdheid en hoofdpijn veelvoorkomende klachten.  Maar een andere bekende klacht is vochtophoping, ook wel oedeem genoemd. Dit zie je vooral in de ledematen zoals de handen, voeten en de enkels. Dit geeft een onprettig gevoel. Het lijkt alsof de ledematen kloppen, trekken, zeuren of branden. Hoe ontstaan deze klachten?

Het menselijk lichaam functioneert optimaal bij een lichaamstemperatuur van ongeveer 37 °C. Dit is natuurlijk niet altijd vanzelfsprekend en daarom heeft je lichaam een zelfregulerend mechanisme. Bij warmte gaan je bloedvaten openstaan (vasodilatatie) zodat er meer warmte weg kan. Bij hitte ga je transpireren waardoor je afkoelt en zout verliest. Bij kou is dit juist andersom. Maar soms verloopt dit proces niet helemaal vlekkeloos…

Warmte-oedeem oftewel hitte-oedeem ontstaat door verandering van je bloedsomloop, bloeddruk en bloedsamenstelling. Als gevolg hiervan wordt vocht uit de bloedbaan gedrukt, richting de weefsels gestuwd en daar hoopt het zich op. Deze oedeemvariant komt vooral voor in de handen, enkels en voeten en is altijd ‘pitting’ van aard; je kunt er een “putje” in duwen.

Oorzaken van warmte-oedeem

Het ontstaat door een verminderde afvoer van vocht door de warmte. Dit is te wijten aan:

 • Uitzetting van de vaatwanden (vasodilatatie).
 • Grotere doorlaatbaarheid van de vaten.
 • Ietwat toenemende bloeddruk.
 • Verlies van vocht & zout door (overmatig) zweten.
 • Langdurig in dezelfde houding staan & zitten.
 • Meer staan en/of lopen.

De gouden tip

De gouden tip bij warm weer is dan ook acclimatiseren.

Dit kun je doen door:

 • Veel water te drinken. Denk hierbij aan zeker 1,5 – 2 liter. Laat koffie en alcohol zoveel mogelijk staan. Dit verstoort de vochthuishouding.
 • Koel jezelf af: dit kan met airconditioning, zwemmen of met je voeten in een koud badje.
 • Bedek je hoofd met een pet of hoed of breng veel tijd in de schaduw door.
 • Leg je benen of armen omhoog. Zo kan het vocht zich niet stapelen door de zwaartekracht en kan het beter afgevoerd worden. Tevens zal dit het zware gevoel verminderen. Leg je je benen omhoog dan moeten ze hoger liggen dan je heupen en voor je armen geldt boven schouderhoogte. Zo werk je met de zwaartekracht samen en wordt het vocht richting de lymfeklieren gestuurd en afgevoerd.
 • Doe het rustig aan! Beperk fysieke inspanning, maar zorg wel voor (rustige) lichaamsbeweging zodat de bloedtoevoer en spieractiviteit gestimuleerd wordt.
 • Zweet je veel tijdens het warme weer? Nuttig dan wat extra zout maar ben alert: extra zout kan warmte-oedeem ook in de hand werken!

Homeopathische oplossingen

Wanneer de klachten niet ernstig van aard zijn maar je wel wat verlichting wil tijdens de warme dagen zijn er supplementen verkrijgbaar die bijdragen aan een goede vochtbalans. Het is wel van belang dat er voldoende water gedronken wordt bij gebruik van deze supplementen.
Wil je graag advies over het gebruik van supplementen? Neem dan contact met ons op.


Sit back, relax and enjoy the weather! Voor je het weet is het weer voorbij!

Indien hitte-oedeem gepaard gaat met ‘warmtestuwing’, hyperthermie, koorts, warmte-uitputting, zonnesteek en/of hitteberoerte dient overigens met spoed een arts te worden geraadpleegd. Ook wanneer oedeem zich vormt wanneer het niet warm is of niet in te drukken is (pitting) is een bezoek aan een specialist aanbevolen.

Vochtcontrol
250 capsules (651013)
€ 14,37€ 12,50
Meer info
Bestel:
Vochtbalans
60 capsules (628075)
€ 12,31€ 10,00
Meer info
Bestel:
Vocht New Care
60 capsules (730263)
€ 13,35€ 12,68
Meer info
Bestel: