Moment...

Laatste blogs


Hitteplan: wat doe jij om koel te blijven?

10 tips om af te koelen met deze warmte

In Nederland hebben we niet vaak te maken met extreme hitte. Wanneer we op vakantie zijn passen we onszelf vaak vanzelf al aan. Maar nu in Nederland de temperatuur naar ongekende hoogte stijgt  en het al enige tijd heel erg warm is, is het handig om te weten hoe je je lichaamstemperatuur onder controle kunt houden. Een zonnesteek of uitdroging liggen op de loer. Tien tips om je hoofd koel te houden.


Tip 1: Drink geen ijskoud water, kruidenthee is beter

Bij extreme hitte ben je al snel geneigd water met ijsklontjes drinken. Hoe kouder hoe beter, denk je. Maar niets is minder waar.
Het ijskoude water laat je lichaamstemperatuur tijdelijk dalen. Je lichaam krijgt een seintje dat de temperatuur aan het dalen is en zet de kachel aan. De thermostaat zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur weer gaat stijgen, met als gevolg dat je het extra warm krijgt. En dat was niet de bedoeling!
Door lauwwarme (kruiden)thee te drinken gebeurt het tegenovergestelde. De hitte van de thee zorgt voor een tijdelijke verhoging van je lichaamstemperatuur. Daar reageert je lichaam op door snel je thermostaat lager te zetten.

Tip 2: Draag luchtige kleding met een lichte kleur

Wit stoot hitte af en donkere kleuren nemen juist hitte op. Het is niet voor niets dat woestijnbewoners lange witte gewaden dragen. Soms lijkt het beter om bijna geen kleding te dragen, maar een door zon verkleurde huid kan veel hitte absorberen. Witte kleding dragen kan dus in sommige gevallen beter zijn dan geen kleding dragen. Draag in ieder geval geen zwarte petten of hoeden. Deze absorberen erg veel warmte en dat is funest voor de koeling van je hoofd.

Tip 3: Verzet je niet tegen de hitte

In Nederland kunnen mensen zich behoorlijk druk maken over warm weer. Deze "stress" zorgt voor een snellere hartslag, een hogere bloeddruk en meer warmte! Je zet je lichaam meer aan het werk. Als je wilt afkoelen, is het de truc om kalm te blijven en de hitte te accepteren. Wind je dus zo min mogelijk op. Blijf relaxed, zo houd je je lichaamstemperatuur stabieler.

Tip 4: Deel de dag in volgens een tropenrooster

Wanneer het echt warm is overdag kan het helpen om je dagindeling aan te passen aan de hitte. Sta dus vroeger op om de ergste hitte te vermijden. Probeer tussen 12:00 en 16:00 weinig te ondernemen. Hou dan bijvoorbeeld een siësta of powernap.

Tip 5: Eet fruit

Je lichaam koelt af door te transpireren. Hiermee wordt de hitte uit je lichaam gedreven. Tijdens het zweten verlies je het nodige vocht, maar ook elektrolyten (zouten) die aangevuld moeten worden. Gelukkig bestaan er genoeg fruitsoorten die dit vocht- en zouttekort kunnen aanvullen. De beste vrucht hiervoor is de watermeloen. Maar ook de suikermeloen, appels, mango, bananen, aardbeien, frambozen, blauwe bessen en zwarte bessen zijn uitstekend afkoelvoedsel.

Tip 6: Houd je huis koel

Houd je huis overdag volledig afgesloten. Wanneer het 's avonds af begint te koelen en de buitentemperatuur onder de binnentemperatuur zakt, kun je ramen en luiken openzetten om het huis af te koelen. Ga overdag niet uitgebreid koken of bakken. Ook deze hitte blijft in je huis hangen. Want als je huis in de zomer opgewarmd is tot een bepaalde temperatuur, zal het die warmte nog lange tijd vasthouden.

Tip 7: Leg een koud washandje in je nek

Een koud washandje in je nek kan erg verfrissend werken. Net als je voeten in een teiltje water of je polsen onder de kraan houden.

Tip 8: Beperk gekruid eten, sigaretten, alcohol en cafeïne

Bepaalde voedingsmiddelen stimuleren de zweetklieren. Door de consumptie van bijvoorbeeld pikante pepers gaat de hartslag omhoog. Je lichaam wordt dus extra aan het werk gezet, waardoor de lichaamstemperatuur iets kan oplopen. Vervolgens geeft je lichaam het signaal om af te koelen, waardoor je zweet gaat produceren. Als het warm weer is, zit je daar natuurlijk niet op te wachten.

Tip 9: Neem een lauwwarm(e) douche of bad

Een warme douche of bad heeft eigenlijk hetzelfde effect als een kopje thee drinken. Met als bijkomend voordeel dat je je weer schoon en fris voelt.

Tip 10: Matig met huidoliën en make-up

Huidoliën en make-up hebben de neiging om je lichaam te isoleren. Dat betekent dat ze warmte vasthouden en het nergens heen kan. Dit terwijl je de hitte eigenlijk uit je lichaam wil verdrijven. Wees dus zuinig met cosmetica als foundation en huidolie.