Moment...

Laatste blogs


Help: de wesp zit weer in de maand!

De wesp zit weer in de maand!

Je ziet ze steeds weer verschijnen in augustus en september: de wesp.
Deze nazomer zouden ze zelfs wat agressiever kunnen zijn omdat we een erg droog voorjaar en zomer hebben gehad en er dus erg veel wespen zijn. Ze komen niet voor jou maar voor de zoetigheden die we buiten eten en drinken. En dan kunnen ze weleens bij je in de buurt komen. Het beste is om rustig te blijven en niet wild om je heen te slaan. Maar dat lukt ons niet altijd. En daarop kunnen ze agressief reageren met een steek tot gevolg. Wat is een wespensteek precies? Waarom steken ze? Wat kun je doen als je gestoken bent?


Wat is een wespensteek?

Een wespensteek loop je op wanneer een wesp zich bedreigd voelt of als een wesp niet genoeg voedsel kan vinden. De wesp steekt met zijn angel en laat een giftige stof in je lichaam achter. De angel blijft, in tegenstelling tot een bijensteek, niet achter in de huid. Nog een verschil met de bij is dat de wesp niet dood gaat nadat hij heeft gestoken.

Als je een wespensteek hebt opgelopen zorgt het gif van de wesp vaak alleen voor onschuldige verschijnselen zoals roodheid, jeuk en zwelling. Maar het kan wel erg pijnlijk zijn en zorgen voor een brandend gevoel. Je huid kan rood en dik worden op de plaats waar de wesp je heeft gestoken. Het kan ook zo zijn dat er op de plaats van de wespensteek eerst een witte bult ontstaat die later rood wordt. Op de plaats waar de angel van de bij in je huid is geprikt is een klein gaatje te zien. De huidreactie bij een wespensteek is vergelijkbaar met de reactie die optreedt na contact met een brandnetel.

Wat te doen bij een wespensteek?

Als je een wespensteek hebt opgelopen kun je het beste als eerste proberen om het gif uit de steek te zuigen. Dit doe je door krachtig op de plaats van de steek te zuigen. Het gif kun je daarna het beste uitspugen en niet doorslikken. Hierna is het goed om de plek te koelen met natte doeken of met een washandje met ijsblokjes. De klachten van een wespensteek zijn vaak na enkele uren weer verdwenen.

Producten bij een wespensteek

Er zijn verschillende producten op de markt die de gevolgen van een wespensteek kunnen verminderen. Ze zorgen voor minder jeuk, zwelling en roodheid en zijn vaak handig mee te nemen in b.v. je tas. Je vind ze onderaan dit artikel.

Huis-tuin-en-keuken middeltjes 

Wrijf de plek direct na de steek in met azijn of menthol-tandpasta. Dit zou de pijn erg snel moeten doen verminderen en de genezing bevorderen. Onverdund afwasmiddel er op zou ook helpen.

Wil je de wesp graag op afstand houden? Steek dan een stokje wierook aan of een citronella-kaars. 
Een oud trucje is om een citroen of sinaasappel in schijfjes te snijden en hier kruidnagel in te steken. Zet dit op een schaaltje in je tuin en ze blijven weg. 
Wat ook nog helpt is het aansteken van (ongebruikte) koffie. Het stinkt wel een beetje maar de wespen blijven op afstand!

Wanneer een huisarts raadplegen?

Een wespensteek is vaak onschuldig en de klachten verdwijnen vaak snel. Als je overgevoelig bent voor wespensteken is het verstandig om je huisarts te raadplegen. Een allergische reactie kan zich uiten in moeilijkheden met ademhalen, zwellingen, roodheid of jeuk op plaatsen waar je niet gestoken bent of koorts. Pas op met insectensteken in je mond of keel en zuig tijdens het wachten op een arts op een ijsblokje om de zwelling tegen te gaan. Grote zwellingen kunnen leiden tot ademhalingsproblemen. Als je niet zeker weet of iemand allergisch is altijd een arts raadplegen. 
Prrrikweg gel
25 gram (487944)
€ 6,13
Meer info
Bestel:
Prrrikweg roller
10 ml (487943)
€ 5,10
Meer info
Bestel:
Care Plus Insect SOS gel
20 ml (901945)
€ 5,92
Meer info
Bestel:
SOS insectenbeten roller
10 ml (879705)
€ 5,86
Meer info
Bestel: