Moment...

Laatste blogs


BLOG: Eczeem onder de loep genomen.

Je hebt het vast weleens gezien of er zelf last van: eczeem. Droge, rode en jeukerige plekken op de huid.
Eczeem is een huidaandoening die zomaar de kop op kan steken maar ook zich lange tijd rustig kan houden.
Het is niet besmettelijk maar je wil er het liefste wel zo snel mogelijk vanaf. Wat voor de een helpt, helpt de ander niet.
Wat is eczeem precies? Welke vormen zijn er? Welke behandeling is er mogelijk?


Wat is eczeem?

Eczeem is een jeukende huiduitslag met roodheid, zwelling, schilfers, bultjes, kloofjes of korstjes. Eczeem komt heel vaak voor.  Zo'n 400.000 mensen in Nederland hebben er last van. Het is niet besmettelijk. Er kunnen perioden zijn met veel klachten, gevolgd door geen klachten.
Er zijn veel verschillende soorten eczeem.  De meest voorkomende vormen zijn: constitutioneel eczeem, seborroïsch eczeem, contacteczeem, nummulair eczeem en dyshydrotisch eczeem.


Constitutioneel eczeem

Dit is de meest voorkomende vorm van eczeem en wordt ook atopisch eczeem genoemd. Dit betekent de aangeboren aanleg om allergisch te worden. Soms zit dit in de familie maar dit hoeft niet. Constitutioneel eczeem kan enkele maanden tot vele jaren duren. Er bestaan perioden met heel veel klachten, gevolgd door geen klachten.
Vaak zijn de klachten in de winter erger door de droge vrieslucht.

Seborroïsch eczeem

Dit is een milde vorm van eczeem die ook veel voorkomt. Ongeveer één op de twintig mensen heeft last van seborroïsch eczeem. Mannen hebben wat vaker last hier van dan vrouwen.  Je herkent het aan een rode huid met gele, vettige schilfers. Het kan jeuken maar dat hoeft niet. Meestal zitten de plekjes bij de neus, wenkbrauwen en haarlijn. Maar het kan ook voorkomen achter de oren, op de oogleden, op de borst en rug en in lichaamsplooien.

Contacteczeem

Krijg je een allergische reactie wanneer je in aanraking komt met een bepaalde stof? Dat is contacteczeem.
Er zijn twee soorten te onderscheiden: allergisch en irritatief contacteczeem.

Allergisch contacteczeem ontstaat door blootstelling aan een bepaalde stof. Als een allergeen in contact komt met de huid, wordt het afweersysteem actief en komt er een ontstekingsreactie in de huid.
Bij irritatief contacteczeem treedt er bij bepaalde stoffen (zoals zeep en water) irritatie van de huid op, waardoor het bovenste laagje van de huid beschadigt. De beschadiging kan bij herhaaldelijk contact uiteindelijk zo groot zijn dat de huid zich niet meer herstelt en eczeem ontstaat. Nat werk is de belangrijkste oorzaak van irritatief contacteczeem.

Nummulair eczeem

Dit is een huidaandoening met meerdere ronde, jeukende eczeemplekjes. De plekjes danken hun naam aan de vorm, nummus betekent namelijk munt. De plekjes zijn rond of ovaal. Naast muntvormig zijn de eczeemplekken bij nummulair eczeem ook roodschilferend. De grootte kan verschillen en sommige plekken vloeien samen tot grotere plekken. Soms vind je op de plekken ook blaasjes, bultjes, korstjes of kloofjes.

Hypostatisch eczeem

Bij deze vorm van eczeem heb je last van een (vochtige) huiduitslag aan de onderbenen. Deze huiduitslag gaat gepaard met roodheid, korstjes en schilfering. Vaak zijn de onderbenen ook gezwollen. Hypostatisch eczeem komt vooral voor bij ouderen.

Eczeem herkennen

Eczeem kent twee fasen. De acute fase is te herkennen aan roodheid, vochtige plekken (blaasjes) en zwellingen.
De blaasjes drogen later in tot korstjes en de huid gaat schilferen. Hevige jeuk is een veelgehoorde klacht.
Na verloop van tijd gaat dit vaak over tot chronisch eczeem. De roodheid vermindert, maar de huid vertoont verdikkingen met grovere huidlijnen. Er ontstaan kloofjes en schilfers.

Deze symptomen kunnen ook voor komen bij andere huidaandoeningen dus raadpleeg bij twijfel altijd een arts of deskundige.
Voor kinderen onder de twee jaar geldt het advies te laten controleren op voedselallergieën.


Behandeling van eczeem

De behandeling van eczeem verschilt per soort, maar voor alle vormen gelden de volgende tips:
  • Voorkom uitdrogen van de huid, gebruik een goede bodylotion die de huid respecteert en geen kunstmatige geur- en kleurstoffen bevat.
  • Douche niet langer dan 5 minuten en douche niet te warm. Hierdoor droogt de huid extra uit.
  • Gebruik geen of zo min mogelijk zeep, shampoo of badschuim. Dit omdat veel van de gebruikte stoffen de huid irriteren.
  • Draag luchtige, katoenen kleding die goed ademt.
  • Probeer niet te krabben!

Verzachtende en vochtinbrengende cremes en zalf

Er zijn enkele zalven en cremes verkrijgbaar die roodheid, jeuk en droogte kunnen verminderen.
De meest bekende is Bepanthen Eczeemcreme.
Daarnaast is er voor de droge huid vaseline lanettecreme of cetomacrogolcreme verkrijgbaar en voor de zeer droge huid lanettezalf en cetomacrogolzalf.

Indrogende en verkoelende gel

Bij nattend eczeem wordt juist een indrogende en verkoelende gel gebruikt, die de jeuk verlicht. Een voorbeeld is koelzalf.

Werken deze maatregelen niet of niet voldoende dan is het raadzaam met een arts of deskundige te kijken naar een passende oplossing.