Moment...

Laatste blogs


BLOG: Collageen spuiten, smeren of slikken?

Collageen is voor ons dames een bekend begrip. Je hoort het op tv en leest er over in de bladen. Het zou je huid strakker en jonger maken. Het zit in crèmes, serums en drankjes maar het  is ook als supplement verkrijgbaar.

Het injecteren van collageen direct in de huid behoort ook tot de mogelijkheden.
Maar wat is collageen nu eigenlijk precies? En heeft het eigenlijk wel zin om collageen in producten voor de huid te stoppen? Is er een effect op de huid?


Wat is collageen?

Het woord ‘collageen’ is een samenvoegsel van de twee Griekse woorden ‘kolla’ (lijm) en ‘gen’ (producerend). Collageen heeft dan ook lijmachtige eigenschappen, aangezien het een laag vormt tussen aangrenzend weefsel en ervoor zorgt dat dit weefsel bij elkaar gehouden wordt. Collageen is een eiwit en een onderdeel van de huidmatrix. Het houdt de huid stevig en gezond.

Collageen is het meest voorkomend eiwit in je lichaam, goed voor ongeveer één derde van de eiwitsamenstelling.
Het is één van de belangrijkste bouwstenen van botten, huid, spieren, pezen en ligamenten. Collageen ook te vinden in veel andere lichaamsdelen, waaronder bloedvaten, hoornvliezen en tanden.
Er zijn een stuk of 30 verschillende types collageen, waarvan er 6 types belangrijk zijn voor de huid:

Collageen I: de meest voorkomende vorm van collageen en het eindproduct wanneer weefsel zichzelf repareert. Het is vrij dik en stug.
Collageen III: deze variant wordt gevonden in snel groeiend weefsel, zoals de eerste fases van wondheling. Hierna wordt het vervangen door type I.
Collageen V en VI: beide types worden gevonden in de buurt van type I.
Collageen VII: dit type fungeert als een ‘anker’ tussen de huidlagen.
Collageen XII: wordt gevonden in de buurt van type I en III.

Verlies je collageen, dan verliest je huid zijn stevigheid en ontstaan er rimpels. Een natuurlijk proces van het ouder worden, maar er valt toch enigszins wat aan te doen.

Collageen als beautyingrediënt

Het eiwit collageen is een lichaamseigen stof, maar het wordt vaak in producten voor de huid gestopt. Maar waar komt het dan vandaan? Het is belangrijk om te weten dat collageen nooit plantaardig is. Collageen heeft altijd een dierlijke bron.

Wanneer je een crème met collageen aanbrengt op de huid, zal de huid er steviger en jeugdiger uitzien, maar het probleem met collageen is dat het niet je diepere huidlagen kan bereiken. Collageen is daar te ‘groot’ voor. Maar ook al zou collageen in kleine stukjes worden gehakt, dan nog heeft het niet echt nut, aangezien het niet zal binden met het aanwezige collageen in je huid.

Collageen heeft waarschijnlijk wel een tijdelijk effect door water te binden in de huid, waardoor de huid er na het aanbrengen inderdaad steviger, meer gehydrateerd en gezonder uit ziet.

Er worden ook veel producten op de markt gebracht waarbij de natuurlijke collageenproductie wordt gestimuleerd. Dit lijkt effectiever dan wanneer er gewoon collageen in het product zelf wordt gestopt.

Collageen injecties

Wanneer je collageen direct in de diepere huidlagen injecteert overbrug je de eerste huidlaag en levert dit meteen resultaat op. Na zo’n 3 tot 6 maanden wordt het geïnjecteerde collageen echter geabsorbeerd door het lichaam en neemt je gezicht weer zijn originele vorm aan. Het heeft effect, maar het is tijdelijk. Een kostbare en tijdrovende behandeling en zeker iets waar je goed over na moet denken alvorens er aan te beginnen.

Collageen als supplement

Collageen is er ook in de vorm van een supplement of drankje. Dit is vooral in Azië erg populair maar komt ook langzaam onze kant op.  Er is veel onderzoek gedaan dat aantoont dat er wel ‘iets’ gebeurt in het lichaam maar of dit een positief effect heeft op de huid is niet goed aan te tonen.

Zo is het bewezen dat, wanneer je collageen inneemt, dit uiteen valt in kleinere fragmenten die worden opgenomen in de bloedbaan. En deze fragmenten stimuleren in de testomgeving de collageenproductie. Maar stimuleren ze deze aanmaak ook in het lichaam? Dat is niet geheel zeker.

Er zijn onderzoeken gedaan naar het innemen van collageensupplementen en deze laten een verbetering van de elasticiteit van de huid zien. Echter is het wel moeilijk dit als concreet bewijs te zien omdat de onderzoeken kleinschalig zijn en er niet altijd betrouwbaar getest en gemeten is. Natuurlijk is ook van invloed wat je eet en drinkt en dat is lastig te controleren.

Los van het feit of het slikken van supplementen überhaupt zin heeft, heb je het ook nog eens niet voor het zeggen waar het collageen terechtkomt. Je kan niet van tevoren voorspellen wat het effect van collageensupplementen is. Het resultaat verschilt per persoon.
Het kan zelfs zijn dat je helemaal niks merkt omdat je collageen vindt in je botten, tanden, gewrichten, bloedvaten, darmen, spieren én in je huid. Als je collageen slikt, wordt het in eerste instantie aangevuld, daar waar het het meeste nodig is. Dat proces heb je niet zelf in de hand. Het kan dus zijn dat je huid steviger wordt, maar je kan het bijvoorbeeld ook merken aan je gewrichten.

Vitamine C

Zonder vitamine C geen collageen. Vitamine C draagt bij aan de vorming van collageen die helpt de huid te verstevigen. Het is dus essentieel om het met vitamine C te combineren. Doe je dit niet dan kunnen de resultaten ook minder zijn.


Collalift Collageen
90 tabletten (898129)
€ 39,95€ 39,09
Meer info
Bestel: