Moment...

Laatste blogs


Wat je nog niet wist over de wintertijd: dít is de reden dat je je van slag voelt

Aankomend weekend is het weer zover: de wintertijd gaat in. De klok gaat een uurtje terug,

Voor de één een heerlijk uurtje langer slapen, voor de ander kost het aanpassen even moeite. Dit kan klachten als vermoeidheid, slechte of juist toegenomen eetlust of slechter slapen veroorzaken en dit kan wel tot twee weken aanhouden. Maar wat zorgt er nu voor dat we van dit kleine uurtje verschil klachten krijgen?


Klachten door het verzetten van de klok

We hebben niet allemaal klachten door het verzetten van de klok maar velen van ons kunnen er over mee praten. De maandag (en dinsdag en woensdag en donderdag) erna moeite met opstaan, niet in slaap kunnen komen of juist al vroeg moe. Ook op de gekste tijden honger krijgen maar geen honger hebben tijdens het avondeten zijn klachten die wij voorbij horen komen. De lijst van klachten is groot, ook al had je ze misschien niet direct aan het verzetten van de klok gelinkt.

De bekendste klachten zijn:
  • moeite met inslapen
  • moeite met opstaan in de ochtend
  • vermoeidheid gedurende de dag
  • het gevoel 'van slag' te zijn
  • honger op gekke momenten gedurende de dag
  • geen honger hebben in de ochtend of tijdens de lunch of het diner
De klachten zijn vaak van korte duur en verdwijnen vaak vanzelf. Je kunt hier zelf een actieve rol in spelen. Benieuwd hoe je je biologische ritme kunt helpen? Klik dan hier.

Hoe komt het dat mijn ritme verstoord is?

In alle cellen van ons lichaam komen speciale klokgenen voor. Klokgenen werken als regelaars en bepalen welke cellen welke eiwitten vrijmaken. Met deze eiwitten worden allerlei processen in ons lichaam aangestuurd.
Voorbeelden hiervan zijn het vrijmaken van energie uit brandstof, aanmaak van nieuwe cellen, urineproductie, het omzetten van suiker en vet en nog veel meer.

De klokgenen in de cellen sturen indirect de activiteit van al deze processen in ons lichaam. En omdat de klokgenen werken volgens een ritme van ongeveer 24 uur, werkt ons hele systeem dus in datzelfde ritme. Om alle klokgenen in alle cellen op elkaar af te stemmen, is er een soort algemene regelkamer nodig die weet "hoe laat het is" en wat er wanneer moet gebeuren. De klokgenen worden hierdoor "gelijkgezet", zodat je’s nachts niet uit bed moet omdat je vergaat van de honger of overdag omvalt van de slaap. Dit is de biologische klok, welke je kunt vinden in onze hersenen. Deze werkt nauw samen met licht en donker omdat ze net boven de oogzenuwen te vinden zijn. En dat is niet voor niets. Van donker word je vermoeid, van licht krijg je energie! Loopt dit door elkaar heen of verandert er iets in het ritme? Dan zul je dit merken. Alle klokgenen moeten weer terug in het ritme en dit kost een paar dagen.