Moment...

Laatste blogs


BLOG: Selenium in de strijd tegen prostaatkanker?

De maand November is traditiegetrouw de maand waar we stil staan bij prostaatkanker. Er zijn verschillende acties lopende, waaronder Movember, waar mannen hun snor laten staan om geld in te zamelen voor onderzoek naar (prostaat)kanker.

Een spoorelement dat veel in verband wordt gebracht met de prostaat is selenium.

Selenium (ook wel seleen genoemd) is onmisbaar, toch redelijk onbekend. Het is te vinden in onze voeding maar de hoeveelheden laten te wensen over. De lage consumptie van selenium onder Nederlandse mannen maakt hen wellicht kwetsbaarder voor prostaatkanker. Suppletie van selenium zou in dat geval een nuttige aanvulling kunnen zijn.


Levensstijl en gezondheid

Er is vaak en veel over geschreven maar onze Westerse levensstijl laat soms te wensen over. Op het gebied van vitamines,mineralen en spoorelementen krijgen we niet altijd voldoende binnen. Dit kan gevolgen hebben voor onze gezondheid. Deze levensstijl kan bijvoorbeeld bij mannen het risico op prostaatkanker verhogen. Denk hierbij aan factoren als overgewicht, werken in de nachtdienst, blootstelling aan chemicaliën en het voedingspatroon.

Verschillende studies wijzen erop dat sommige stoffen uit onze voeding een preventief effect zou kunnen hebben. Selenium is er daar een van en dus zeker de moeite waard nader te bekijken.

Selenium

Selenium (seleen) is een spoorelement. Een spoorelement is een mineraal waarvan het lichaam maar erg weinig nodig heeft. 
In dierlijke en plantaardige producten komt selenium voor in de vormen selenomethionine, selenocysteine, seleniet of selenaat. Selenomethionine en selenocysteine komt het meeste voor in de voeding en neemt het lichaam beter op dan seleniet of selenaat.

Het is te vinden in vis en bepaalde soorten noten (vooral paranoten), vlees, volkoren graanproducten en zuivelproducten.

Selenium en prostaatkanker

Een tekort aan selenium geeft een sterk verhoogd risico op gevorderde prostaatkanker. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht. Gelukkig is ook het omgekeerde waar: een hogere selenium-waarde verlaagt juist het risico op gevorderde prostaatkanker.
Tijdens dit onderzoek werd de selenium-waarde gemeten in de teennagels. Mannen met de hoogste waarde aan selenium in de teennagel hadden duidelijk minder risico dan mannen met het laagste selenium-gehalte.

Het selenium-onderzoek maakt onderdeel uit van de grote Nederlandse cohortstudie naar het verband tussen voeding en kanker. Het omvat 58.279 mannen, die bij de start van de studie in september 1986 een leeftijd hadden van 55-69 jaar. Deze mannen werden al die tijd gevolgd. Na een follow-up van 17 jaar bleken er 898 patiënten met gevorderde prostaatkanker te zijn die in de analyse konden worden betrokken.

Om selenium daadwerkelijk te kunnen toepassen ter voorkoming van prostaatkanker is volgens de universiteit meer onderzoek nodig, vooral in populaties met lage seleniumwaarden.

Selenium als supplement

Krijg je selenium dan niet via je voeding binnen hoor ik je vragen. Jawel. Selenium is een zogenaamd sporenelement dat we normaal gesproken via onze voeding binnenkrijgen, mits de grond voldoende selenium bevat. . Echter is de landbouwgrond in Europa erg arm aan selenium en is het bijna onmogelijk de benodigde hoeveelheden binnen te krijgen.
Het gebruik van een supplement kan dan een nuttige aanvulling zijn.
De best opneembare vorm van selenium is organische seleniumgist. En deze vorm heeft zich op meerdere vlakken bewezen.

Prostaet
60 capsules (990132)
€ 20,50
Meer info
Bestel:
Prostaat (Ortho Prostaat)
€ 14,37
Meer info
Bestel:
Saw Palmetto Complex
60 v. capsules (953216)
€ 24,95€ 24,41
Meer info
Bestel: