Moment...

Laatste blogs


BLOG: Hoe staat het met jouw cholesterol?

Een hoog cholesterol is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Toch heeft iedereen ook cholesterol nodig.
Hoe zit dat dan? De termen goed en slecht cholesterol klinken misschien bekend. Lees wat hiermee wordt bedoeld en wat de verschillende cholesterolwaarden inhouden. En natuurlijk ook hoe je je cholesterol op een goed niveau houdt!


Wat is cholesterol?

Cholesterol is een vetachtige stof die in ons lichaam voorkomt in kleine bolletjes. Het lichaam gebruikt cholesterol als bouwstof voor lichaamscellen en hormonen. Het meeste wordt aangemaakt in de lever en een klein deel komt via onze voeding binnen. Normaal gesproken maakt het lichaam precies genoeg cholesterol aan maar door allerlei omstandigheden kan dit uit balans raken. Dit kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Het is belangrijk om te weten dat je een verhoogd cholesterol niet "voelt". Je merkt dus niet dat je het hebt.

Soorten cholesterol

Cholesterol is altijd hetzelfde stofje. Om de kleine bolletjes cholesterol zit een laagje eiwit. Dit laagje zorgt ervoor dat het cholesterol door het bloed vervoerd kan worden. De 2 belangrijkste eiwit-cholesteroldeeltjes zijn LDL en HDL.
LDL wordt slecht cholesterol genoemd en HDL goed cholesterol

LDL

LDL vervoert cholesterol van de lever naar de rest van het lichaam. Een beetje LDL is nodig om bijvoorbeeld beschadigingen in weefsels te herstellen. Maar deze verbindingen kunnen zich ook vastzetten in de binnenwand van de bloedvaten. Een teveel aan LDL blijft plakken aan beschadigingen van de vaatwanden en hopen zich op. Deze beschadigingen kunnen het gevolg zijn van roken, verhoogde bloeddruk of ouderdom. De bloedvaten slibben daardoor langzaam dicht en het bloed kan er steeds moeilijker doorheen stromen. Dit staat bekend als slagaderverkalking (artherosclerose). Op deze manier kan LDL bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten. De verbinding van LDL en cholesterol noemen we LDL-cholesterol. Deze vorm kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid!

HDL

HDL neemt cholesterol uit het bloed weg en voert het af naar de lever, waar het wordt afgebroken. Vervolgens verlaten deze afbraakproducten het lichaam via gal en de ontlasting. Door het afvoeren van cholesterol beschermt HDL het lichaam tegen hart- en vaatziekten. De verbinding van HDL en cholesterol noemen we HDL-cholesterol. Deze vorm is van groot belang voor de gezondheid van je lichaam!

Verhoogde waardes zijn altijd een risico, maar het is vooral een scheve verhouding tussen LDL-cholesterol en HDL-cholesterol die voor een vergroot risico op hart- en vaatziekten kan zorgen. Hierbij is het LDL-gehalte verhoogd en het HDL-gehalte juist te laag. Dit wordt vaak veroorzaakt door een ongezonde levensstijl met roken, weinig lichaamsbeweging en voeding met veel verzadigde vetten. Wil je je cholesterol aanpakken, dan zul je dus ook je levensstijl onder de loep moeten nemen.

Wil je meer weten over cholesterol? Kijk eens op de site van de Hartstichting.

Cholesterol en voeding

Een van de belangrijkste veranderingen die je kunt maken is een verandering van leefstijl. Je lichaam maakt zelf namelijk voldoende cholesterol aan. Het probleem zit in wat je met je voeding binnen krijgt. Wanneer je voeding eet met een hoog cholesterolgehalte gaat je lichaam aan de slag om extra cholesterol te maken.
Het advies is dan ook om je vetinname onder controle te houden en zorgen dat het niet meer is dan 25 tot 35% van je inname. Verder is het van belang om voldoende vezels te eten en voornamelijke goede (onverzadigde) vetten te eten en te gebruiken bij bijvoorbeeld het koken.

Probeer in plaats van snelle koolhydraten trage en complexe koolhydraten te eten zoals bruine rijst, wilde rijst en volkorenbrood.  Een andere goede tip is om veel gezonde noten te eten. Er zijn sterke aanwijzingen dat ongezouten noten een beschermend effect hebben op hart- en vaatziekten. Wanneer je dagelijks ongezouten noten eet lijkt dit samen te hangen met ongeveer een 30% lager risico op bepaalde hartziekten en het zorgt bovendien voor een lager LDL-cholesterolgehalte.

Cholesterol en sporten

Een advies dat bijna altijd wordt gegeven in de strijd tegen verhoogd cholesterol is (meer) bewegen.
Voor de één is sporten en bewegen vanzelfsprekend en leuk en de andere heeft er een hekel aan. Toch is het van belang om regelmatig actief te bewegen. Begin voorzichtig en bedenk haalbare doelen. Het is dus niet zo dat je meteen moet trainen als een topsporter. Een halfuurtje wandelen na het eten kan al voldoende zijn. Uit onderzoek blijkt dat zelfs bescheiden lichaamsbeweging je cholesterolgehalte en je gezondheid kan beïnvloeden.

Cholesterol en supplementen

Een van de supplementen die naar voren komt in relatie tot cholesterol is Rode Gist Rijst. Dit is een rood gefermenteerde rijst. Monacoline K is de actieve stof uit gefermenteerde rode rijs, dat bijdraagt aan de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed. Het gunstige effect wordt verkregen bij een minimale inname van 10mg Monacoline K per dag. 

Een ander product is Lijnzaadolie, ookwel Flax Seed Oil genoemd. Deze olie bevat Alfa-Linoleenzuur, wat bij draagt aan de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed.
Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 2 g ALA.

Soms kan het voorkomen dat zelfs met een gezonde leefstijl en supplementen je nog steeds last hebt van een verhoogd cholesterol. Dan is het belangrijk om een afspraak te maken bij een specialist voor verdere behandeling. 
Flax Seed Oil / lijnzaadolie
90 capsules (671050)
€ 13,34
Meer info
Bestel:
Rode rijst Q10 platinum
(887464)
€ 23,43
Meer info
Bestel:
Rode Gist Rijst (Ortho)
90 tabletten (680007)
€ 18,95
Meer info
Bestel: