Moment...

Laatste blogs


Verkoudheid anders bekeken: de Chinese manier om verkoudheid in de kiem te smoren

Het herfst/winterseizoen is alweer even bezig en daarbij zien we het aantal gevallen van griep en verkoudheid toenemen. Misschien is jou de twijfelachtige eer ten deel gevallen dat je als één van de eersten getroffen bent door de ziekteverwekkers. Spierpijn, het koud hebben, snotteren, niezen en hoesten zijn een van de vele symptomen. Je wilt hier natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Maar hoe doe je dat? Of is alleen uitzieken de beste optie?


Traditionele Chinese Geneeskunde

Vanuit de Traditioneel Chinese geneeskunde (TCM) wordt op een andere manier gekeken naar het optreden van verkoudheid in de herfst/winter. In deze filosofie wordt onder andere gekeken naar de invloed van de seizoenen en de energie van de organen. Wanneer je hier iets meer over weet kun je dit ook inzetten om zo snel mogelijk weer van je griep of verkoudheid af te komen.

De energie moet volgens de Chinese geneeskunde vrij kunnen stromen. Wanneer dit niet gebeurt, kunnen er klachten ontstaan. Daarnaast zijn er interne en externe factoren van belang bij het al dan niet krijgen van problemen. Dit kan op alle gebieden en in alle organen. Dit is iets anders dan een ziekte in de Westerse culturen. Het orgaan is dan niet letterlijk ziek, maar de energie van het orgaan is verstoord.
Door hier slim op in te spelen, al dan niet met behulp van een specialist op het gebied van de TCM, kun je problemen in je lichaam oplossen.

Pathogene factoren

Invloeden van buiten af kunnen de oorzaak zijn dat we ziek worden. Virussen en bacteriën zijn van ons als westerse mensen uit gezien belangrijke ziekmakers.
Vanuit de Chinese geneeswijze gezien bestaat er een breed scala van ziekmakers. Zij spreken van Externe Pathogene Factoren (E.P.F.) als de ziekmakers van buiten af ons lichaam binnendringen.
Afhankelijk van het karakter van de ziekmakende factor worden de (externe en interne) pathogene factoren ingedeeld in categorieën. De categorieën zijn Wind, Koude, Hitte, Damp en Droogte.
Een voorbeeld van wat b.v. het pathogeen Wind teweeg kan brengen is een stijve nek als je op de tocht hebt gezeten.
Word je te lang blootgesteld aan de kou, dan kan het pathogeen Koude binnendringen. Dit is te vergelijken met het koutje, de verkoudheid die we kennen.

Verkoudheid

Een verkoudheid is volgens de Chinese geneeswijze dus een klimatologische invloed die zich het lichaam inwerkt en daar het lichaam verstoort. De eerste symptomen die dan de kop opsteken zijn koude rillingen, een loopneus of verstopte neus en spierpijn. De koude trekt langzaam je lichaam binnen. Wanneer je dit niet op tijd "stopt" zal het verder kunnen binnendringen en worden de symptomen erger. Ook kunnen er andere pathologieën gaan meespelen (zoals Hitte, koorts en keelpijn). Maar het goede nieuws is dat deze koude ook weer ‘naar buiten te duwen’ is!

Tip: Gemberthee met munt

Een van de middelen die je kunt inzetten om deze Koude naar buiten te drijven is gember. Gember is scherp en warm, wat voor beweging en verwarming zorgt in het lichaam. Het zet de poriën open en kan daarmee de Koude naar buiten drijven. Het is belangrijk dat je dit toepast zodra je de eerste symptomen voelt op komen.

Hoe doe je dit dan?

In de supermarkt kun je een gemberwortel gewoon kopen. Snijd de gember (een stuk van ongeveer 4cm) in kleine stukjes en giet hier kokend water op. Heb je een kaneelstokje liggen dan kun je deze toevoegen om het verwarmende effect te versterken. Gebruik eventueel ook verse munt om de poriën te openen. Drink deze thee zo heet mogelijk op en ga onder een dikke, warme deken liggen totdat je gaat zweten. Hiermee kun je in enkele gevallen de verkoudheid in de kiem smoren.

Een andere fijne tip als de verkoudheid al wat langer bestaat is zoethout. Thee getrokken van een handjevol snippers zoethout in heet water heeft weldadige effecten en is ook erg lekker. (Langdurig gebruik kan leiden tot een hoge bloeddruk, ben hier alert op).