Laatste blogs:

{{::page.title}}

Hielkloven in de zomer: zo houd je je voeten zacht en soepel

Door het mooie zomerweer zijn onze voeten veelvuldig te zien. Goed verzorgde voeten zijn dan ook een must. Door de warmte en de zon kunnen er onder andere droge plekken en scheurtjes in de huid ontstaan, vaak rondom de hiel. Dit worden hielkloven genoemd. De huid ziet er droog en soms zelfs gescheurd uit. Naast dat het er niet mooi uit ziet, voelen de plekken vaak vervelend of zelfs pijnlijk aan. Pak zelf de oorzaak van je hielkloven aan met onze tips.


Wat zijn hielkloven?

Bij hielkloven is de huid rondom je hiel gebarsten of gescheurd. Vaak is in dit gebied eelt te zien. Eelt is stugger en droger en daardoor scheurt en barst de huid snel. Die scheuren kunnen soms enkele millimeters tot zelfs centimeters diep zijn. Het ziet er uit als een kleine snee met een eeltrand.

Hoe ontstaan hielkloven?

Hielkloven ontstaan vaak door uitdroging. De huid van je voeten heeft van nature al weinig talgkliertjes en daardoor drogen ze sneller uit. In de zomer zie je sneller ontstaan en herken je aan de fijne witte lijntjes en een harde, droge huid. Omdat je veelvuldig loopt is er een constante druk op die huid waardoor er ook eelt kan ontstaan. Een eelthuid is niet elastisch en kan daarom niet goed meebewegen met de constante druk op de huid bij het lopen en staan. De huid barst open en er ontstaan kloven. Zou je hiermee door blijven lopen dan kunnen de kloven erg pijnlijk worden en zelfs gaan bloeden of ontsteken. In dat geval zal het nodig zijn een arts te raadplegen.

In de zomer ontstaan de kloven ook vaak door het lopen op slippers. Ze worden blootgesteld aan de zon, het zand en het zeewater. Dit zorgt voor extra uitdroging. Bij slippers steekt de hiel ook geregeld over de rand heen en wordt de huid nog eens extra belast. Je huid beschermt zich extra met een extra laag en hierdoor kan overmatige eeltvorming ontstaan. Drogen deze verder uit dan kunnen er pijnlijke, diepe kloven ontstaan die langzaam helen.

Tips tegen hielkloven in de zomer

  • Smeer de voeten bij droogte regelmatig in met een voedende crème en vergeet ze wanneer je op vakantie bent niet met smeren van zonnebrandcrème.
  • Verwijder overmatige eeltgroei met een rasp, hiermee vergroot je de elasticiteit van de huid.
  • Gebruik niet teveel zeep, dit droogt de huid extra uit.
  • Draag slippers en schoenen die goed passen