Klantenbeoordeling: {{::vm.siteScore | number : 1 }}

Kom uit die middagdip!

Je kent het gevoel misschien wel: je hebt lekker gegeten tijdens de lunch en voelt je weer opgeladen. Maar na een tijdje, vaak binnen een uur of soms zelfs twee uur na de lunch, voel je je moe, slaperig, vallen je ogen dicht. De energie lijkt ver te zoeken! De klassieke middagdip. Je concentreren en weer aan het werk gaan is dan een grote opgave. Gelukkig is er iets te doen tegen de middagdip! Zo blijf jij gefocust en vol energie aan het werk.

 

Middagdip na de lunch

Een slaperig, vermoeid gevoel in lichaam en hoofd. Bijna iedereen heeft dit weleens gehad en slaat vaak toe na de lunch. Je lichaam gaat aan de slag met het verteren van je lunch en op deze manier blijft er minder energie over om je te concentreren en gefocust te werken. Je begrijpt dat het dan moeilijk is om aan het werk te blijven en om goed werk af te leveren. Je voelt je immers ook niet topfit en gefocust.

Licht verteerbare lunch

Je kunt je voorstellen als je tijdens je lunch zwaar tafelt en veel vet en koolhydraten naar binnen werkt, dat je lichaam er veel moeite voor moet doen om dit af te breken. Vette voeding als hamburgers, frietjes of worstenbroodjes kun je daarom ook beter laten staan. Probeer een licht verteerbare lunch te nuttigen. Denk hierbij eens aan pasta of vlees of vis. Maar ook eiwitten als kwark of yoghurt kunnen je helpen je een vol gevoel te geven en zijn licht verteerbaar.
Daarnaast is het belangrijk om geen koffie te pakken om energie op te wekken. Dit werkt eventjes stimulerend maar zorgt daarna voor een diepere dip. Een glas (hoog) mineraalwater of thee werkt veel beter en houdt ook je vochtbalans op peil. Ook dit komt de concentratie ten goede. Daarnaast zorgt voldoende drinken ook voor een betere afvoer van afvalstoffen. Dit kost je lichaam dan ook minder energie, wat je weer kunt gebruiken voor je focus!

Eet een stuk fruit

Bemerk je in de namiddag een dip dan kun je overwegen een stuk fruit te nemen. Denk hierbij aan een appel, banaan of kiwi. Dit geeft energie om de namiddag te overbruggen en zorgt ook voor je vitamine-aanvoer.

Buitenlucht

Een ander belangrijk aspect is natuurlijk frisse lucht. Je hersenen hebben regelmatig frisse lucht nodig om optimaal te kunnen functioneren. Ga een stukje wandelen en adem goed diep in en uit. Je lichaam wordt gevuld met verse zuurstof en dit zal je energie en focus goed doen.

Lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging zet energie in gang. Je lichaam wordt aan het werk gezet, wat je bloedcirculatie bevordert. Ga dus een rondje wandelen (doe dit lekker buiten dan krijg je meteen een frisse neus), doe rek- en strekoefeningen om je spieren te verlengen of probeer eens wat yoga- of tai chi-oefeningen. Zolang je lekker in beweging komt bevorder je de doorbloeding van je gehele lichaam. Het gevolg is een opgefrist gevoel en een heldere geest om de namiddag tegemoet te zien.

Donkere werkplek

Een donkere werkplek staat gelijk aan minder energie. De aanmaak van het hormoon melatonine wordt gevormd wanneer het schemerig wordt en je kunt je voorstellen dat wanneer jouw werkplek donker is je lichaam wat van dit hormoon gaat afgeven. Dit kan voor vermoeidheid en slaperigheid zorgen. Zorg daarom voor een frisse, lichte werkplek met voldoende zuurstof.

Genoeg rust

Je kunt je voorstellen dat als je in de nacht niet voldoende slaapt of moeite hebt met slapen dat je overdag ook minder energie te besteden hebt. Probeer daarom voldoende te slapen. Dit is voor iedereen verschillend maar rond de 7-9 uur per nacht slaap is een goed streven.

Supplementen bij een middagdip

Om je energie op peil te houden kun je overwegen om dagelijks een supplement te nemen met een goede verhouding aan vitamines en mineralen. Het is hierbij belangrijk dat de B-vitamines goed vertegenwoordigd zijn. Deze dragen bij aan de natuurlijke energie en geven energie bij vermoeidheid en moeheid.