Klantenbeoordeling: {{::vm.siteScore | number : 1 }}

Wat te doen bij griep en verkoudheid?

Het verkoudheid- en griepseizoen komt er weer aan! Hoofdpijn, spierpijn, hoesten en keelpijn, iedereen heeft er wel eens last van of last van gehad. Je kunt je er behoorlijk ziek beroerd door voelen. De natuur kan je hierbij helpen en heeft je heel wat te bieden. In deze blog hebben we een aantal simpele tips op een rij gezet!

 

Drinken, drinken, drinken!

Wanneer je niet ziek bent is dit natuurlijk ook een belangrijk punt omdat je lichaam voor het grootste deel uit water bestaat, maar bij griep en verkoudheid is dit nog eens extra van belang: genoeg drinken.
Denk hierbij aan water en thee. Deze zorgen er voor dat afvalstoffen goed kunnen worden afgevoerd. Dit zorgt voor een kortere duur van de griep of verkoudheid en sneller herstel. 

Heb je moeite met het drinken van (veel) water, dan is kruidenthee een aangename vervanger! Deze thee is een fijne oppepper. Maar ook het drinken van kamillethee, zoethoutthee of echinaceathee kan bijdragen. Het beste is om deze theeën zo puur mogelijk te gebruiken. Je vind ze in reformwinkels of online.

Probeer het drinken van koffie en alcohol te vermijden en laat ook melk liever staan. Koffie en alcohol drogen je lichaam uit en melk zorgt voor slijmvorming, iets dat je tijdens een verkoudheid zeker wil voorkomen!

 

Waterijsjes tegen keelpijn

Eén van de verschijnselen bij griep en verkoudheid is een vervelende keelpijn. Veel drinken en op een snoepje of dropje zuigen, kan verlichting geven. Ook het zuigen op waterijsjes of ijsblokjes helpt! Met het koudere weer kan een waterijsje niet altijd even fijn zijn.

 

Supplementen 

Je kan ook je weerstand op peil houden door het gebruik van supplementen. Dit is zeker tijdens de griep en verkoudheid handig.

Sinaasappel, mandarijnen, grapefruit, citroen én groenten bevatten veel Vitamine C. Maar denk ook aan deze andere supplementen:

 

Soep doet wonderen

Of kippen- of groentesoep echt werkt zal per persoon verschillend zijn. Het Joodse volk gaf eeuwen geleden al regelmatig hun kinderen een kop kippensoep bij ziekte. Inmiddels is dit gebruik generatie op generatie doorgegeven. Vaak wordt gedacht dat het een oud gebruik is dat achterhaald is, maar niks is minder waar. Uit onderzoek is gebleken dat kippensoep wel degelijk werkt bij griep en verkoudheid.

 

Zelfgemaakte hoestsiroop

Hoesten hoort helaas bij verkoudheid. Een naar maar nuttig mechanisme van je lichaam. Onderdruk daarom het hoesten ook niet. Het houdt de longen schoon!

Zoek je naar wat verlichting, maak dan eens een hoestsiroop van honing en citroen. Neem ½ kopje honing, 5 eetlepels citroensap en een ½ kopje heet water. Meng de honing en citroen met een lepel net zo lang totdat de ingrediënten goed met elkaar vermengd zijn. Voeg daarna al roerende het hete water erbij. Naar smaak wat meer water toevoegen voor een minder stroperige variant. Neem bij hoest twee tot drie keer per dag een eetlepel van de honingsiroop. Zet de siroop in de koelkast en je kunt hem gemakkelijk een paar dagen gebruiken.

Een ander prima hoestmiddel dat slijmoplossend werkt en de keel verzacht, maak je van honing met zonnebloemolie. Roer twee eetlepels honing en twee eetlepels zonnebloemolie door elkaar. Neem zo nu en dan een theelepeltje van dit mengsel.

 

Stomen

Door te stomen kun je een holteontsteking voorkomen. Geen stoomapparaat? Dit kan je ook makkelijk zelf doen: Giet kokend water in een grote schaal. Doe er kamille, eucalyptus en tijm in om het slijm los te maken en de keelpijn te verzachten. Sla een handdoek over je hoofd en ga vijf tot tien minuten vlak boven de bak hangen. Snuif de stoom op door je neus en adem uit door je mond. Herhaal dit twee keer per dag. Je zult je vrijer voelen en gemakkelijker kunnen ademen.

 

Uitzieken

Je kunt er allerlei huismiddeltjes voor inzetten om klachten te verminderen maar het allerbelangrijkste is natuurlijk uitzieken. Je lichaam heeft het ontzettend druk met het bestrijden van ziekteverwekkers. Doe daarom rustig aan,ga op tijd slapen en beperk stress tot een minimum. Dit geeft je lichaam energie om tegen griep of verkoudheid te vechten.

Het kan voorkomen dat je minder of geen honger hebt tijdens het ziek zijn. Dit is een normaal proces, je lichaam is erg druk met het bestrijden van de ziekteverwekkers. Het is niet erg om even wat minder te eten, als je maar wel zorgt dat je goed gehydrateerd blijft. Als je wel wat wil eten, kies dan voor iets lichts als kippensoep, rijst of kip.

Aannbevolen producten

Filter
Filter op
{{::filter.name}}
Filters
{{:: card.shopReview.reaction }}
{{:: card.shopReview.customerName }} uit {{:: card.shopReview.customerCity }}