{{:: p.name }}
{{:: p.subTitle }}
- {{:: usp }}
In het laatste weekend van maart wordt de klok een uurtje vooruit geschoven en dat betekent de start van de zomertijd. Langer licht, heerlijk! Maar het verzetten van de klok brengt niet alleen maar plezier. Voor sommigen betekent dit uurtje een verstoorde biologische klok. En dat kan slaapproblemen geven, een verminderde of juist grotere eetlust veroorzaken en ook je humeur kan eronder lijden. Wat veroorzaakt deze klachten en hoe kom je zo snel mogelijk weer in het ritme?
In ons lichaam verloopt alles via een bepaald ritme, een bepaalde klok. De biologische klok. Dit zorgt er voor dat alles in ons lichaam volgens een 24-uurs schema verloopt, voornamelijk aangestuurd door licht en donker. Dit regelcentrum ligt in de hersenen achter de ogen, de Hypothalamus. Door de afgifte van hormonen en aansturing van de temperatuur en bloeddruk worden biologische processen op elkaar afgestemd. Door dit proces goed te handhaven heeft iedereen een slaap-waakritme dat goed aansluit. Een kleine verschuiving in tijd betekent een verschuiving in het ritme.
Dat je je in de week na het verzetten van de klok wat van slag voelt is daarom niet gek. Door de ontregeling van de biologische klok kunnen er klachten ontstaan. Denk hierbij aan: