Klantenbeoordeling: {{::vm.siteScore | number : 1 }}

Vetzuren

De meest bekende omega vetten zijn de omega-3, omega-6 en omega-9. Deze omega vetzuren zijn altijd onverzadigde vetzuren. Omega-6 komt vandaag de dag het meeste in onze voeding voor, bijvoorbeeld in plantaardige oliën als zonnebloemolie, maïsolie en sojaolie, maar ook in margarine. Omega-9 komt voor in olijfolie. Maar het meest bekend zijn toch de omega-3 vetzuren die in ruime hoeveelheid voorkomen in (vette) vis. De meest complexe en meest onverzadigde omega-3 vetzuren zijn Docosahexaeenzuur (DHA 22:6 n-3) en Eicosapentaeenzuur (EPA 20:5 n-3). EPA en DHA hebben diverse wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen. Zo hebben EPA en DHA bij een inname van 250 mg per dag een gunstige invloed op het hart. Bij een inname van 2 gram DHA en EPA per dag dragen zij bij aan de instandhouding van een normaal triglyceridengehalten in het bloed. Tevens is EPA en DHA gunstig voor de bloeddruk. Dit gunstige effect wordt verkregen bij een inname van 3 gram EPA en DHA per dag. Maar er is meer, DHA is bij een dagelijks inname van 250 mg goed voor het gezichtsvermogen en voor de hersenen. Let op: De maximale dagdosering van EPA en DHA tezamen mag niet meer dan 5000 mg per dag bedragen.

 

Filter
Filter op
{{::filter.name}}
Filters
{{:: card.shopReview.reaction }}
{{:: card.shopReview.customerName }} uit {{:: card.shopReview.customerCity }}

Wat zijn Omega 3-vetzuren?

Omega 3-vetzuren hebben in het menselijk lichaam een aantal belangrijke functies en functioneren op meerdere manieren. Ze zijn dan ook in elke menselijke cel aanwezig en beïnvloeden de werking van deze cellen. De belangrijkste functies zijn hieronder benoemd.

(1) Omega 3-verzuren zijn onderdeel van de celmembranen. De fosfolipiden en sfingolipiden, die voornamelijk gevormd worden vanuit DHA, zijn een bestanddeel van de celmembraan en een goede inname van deze vetten is dus belangrijk.

Twee bekende omega-3 vetzuren zijn DHA (22:6 n-3) en EPA (20:5 n-3), dit zijn lange keten omega-3 vetten met meerdere onverzadigde bindingen. EPA en DHA hebben diverse wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen, zo hebben EPA en DHA bij een inname van 250 mg een gunstige invloed op het hart. Bij een inname van 2 gram DHA en EPA dragen EPA en DHA bij aan de instandhouding van een normaal triglyceridengehalten in het bloed. Tevens is EPA en DHA gunstig voor de bloeddruk, dit gunstige effect wordt verkregen bij een inname van 3 gram EPA en DHA. Maar er is meer, DHA is bij een dagelijks inname van 250 mg goed voor het gezichtsvermogen en voor de hersenen Let op: De maximale dagdosering van EPA en DHA tezamen mag niet meer dan 5000 mg per dag bedragen.

Omega vetzuren in voeding

De gezondheidsraad raadt de mensen aan om minimaal éénmaal per week vette vis te eten. Dit komt omdat vette vis veel omega 3-vetzuren bevat. Daarnaast komen deze vetzuren ook voor in schelp- en schaaldieren. Ook worden deze vetzuren toegevoegd aan bepaalde voedingsmiddelen zoals aan margarine. Ten slotte kan het lichaam ook zelf EPA en DHA aanmaken door middel van alfa-linoleenzuur. Dit is te vinden in plantaardige oliën zoals bijvoorbeeld lijnzaadolie.

Omega vetzuren in supplementen

De meest bekende voedingssupplementen met Omega Vetzuren zijn de visolie capsules. Deze olie wordt, vanzelfsprekend, gewonnen uit vis. Hier worden voornamelijk zalm en sardientjes voor gebruikt. Ook komen omega vetzuren voor in Krill olie. Krill zijn garnaalachtige diertjes die leven in de oceaan. Ze komen voornamelijk voor in het wateren rondom Antarctica. Het zijn kleine diertjes met een maximale lengte van 1,5 centimeter. In de oosterse landen wordt krill al veelal gebruikt als voedingssupplement. De olie van de krill bevat erg veel omega 3 vetzuren en is hierdoor een mooie aanvulling op het voedingspatroon van de mens. In Europa is krill olie nog relatief onbekend. Lees hier meer over het product en over de voordelen van dit product over een visolie variant. Vis- en Krill olie bevatten zoals benoemd dus veel omega 3-vetzuren. De verhouding van EPA en DHA in krill olie is net anders dan die van visolietabletten, maar uit onderzoek is gebleken dat de fosfolipide vorm van de vetten in krillolie nog specifiek voordelen met zich mee kan brengen.

Omega vetzuren kopen bij OrthoVitaal

Het kopen van krill olie kan ook via OrthoVitaal. Deze wordt verkocht in de vorm van olie bevattende capsules. Krill olie is niet geschikt voor vegetariërs of veganisten.