Klantenbeoordeling: {{::vm.siteScore | number : 1 }}

Vitamine B

Vitamine B is een verzamelnaam voor alle B-vitamines.  De B-vitamines hebben een grote rol in de stofwisseling van de mens. Eén van de belangrijkste functies van de B-vitamines is de rol die ze gezamenlijk spelen in de energiestofwisseling. Een tijd geleden werden alle B vitamines als één vitamine gezien, maar tegenwoordig weten we dat er in totaal negen verschillende B-vitamines zijn. Dit zijn Thiamine (vitamine B1), Riboflavine (vitamine B2), Niacine (vitamine B3), Pantotheenzuur (vitamine B5), Pyridoxine (vitamine B6), Biotine (vitamine B8), Foliumzuur (vitamine B11) en de cobalamines (vitamine B12). Alle B-vitamines zijn, net als vitamine C, wateroplosbaar. De B-vitamines zijn aanwezig in veel van onze dagelijkse voedingsproducten. Zo zijn deze vitamines te vinden in (volkoren) graanproducten, in diverse soorten groenten en fruit, in gevogelte, vis en vlees, in zuivelproducten en in diverse peulvruchten en noten.

Lees meer...

Filter
Filter op
{{::filter.name}}
Filters
{{:: card.shopReview.reaction }}
{{:: card.shopReview.customerName }} uit {{:: card.shopReview.customerCity }}

Wat is Vitamine B-Complex?

Een vitamine B-Complex is een verzamelnaam voor alle B-vitamines. Een tijd geleden werden alle B vitamines als één vitamine gezien, maar tegenwoordig weten we dat er in totaal negen verschillende B-vitamines zijn. Dit zijn Thiamine (vitamine B1), Riboflavine (vitamine B2), Niacine (vitamine B3), Pantotheenzuur (vitamine B5), Peridoxine (vitamine B6), Biotine (vitamine B8), Foliumzuur (vitamine B11) en cobalamines (vitamine B12). Alle B-vitamines zijn, net als vitamine C, wateroplosbaar.

B-Vitamines in voeding

De B-vitamines zijn aanwezig in veel van onze dagelijkse voedingsproducten. Zo zijn deze vitamines te vinden in (volkoren) graanproducten, in diverse soorten groenten en fruit, in gevogelte, vis en vlees, in zuivelproducten en in diverse peulvruchten en noten. Let wel op, wanneer groenten gekookt worden in water, kunnen er B-vitamines verloren gaan. Dit komt omdat de vitamines oplossen in het waren in de pan. Groenten kunnen daarom altijd het beste gestoomd worden. Ook zijn groenten die al bewerkt zijn, zoals voorgesneden groenten, bevatten minder vitamines. Ten slotte komt vitamine B12 uitsluitend voor in dierlijke producten. Vandaar dat dit relevant kan zijn voor vegetariërs en veganisten.

Functies en toepassingen van B-vitamines

De B-vitamines hebben een grote rol in de stofwisseling van de mens. Eén van de belangrijkste functies van de B-vitamines is de rol die ze gezamenlijk spelen in de energiestofwisseling. Door de samenwerking van deze vitamines kunnen de macronutriënten uit de voeding (koolhydraten, vetten en eiwitten) omgezet worden naar ATP (adenosinetrifosfaat). Dit is de stof die in het menselijk lichaam gebruikt wordt als energie. De vitamines werken samen in de zogeheten citroenzuurcyclus (ook wel Krebscyclus genoemd). In de citroenzuurcyclus kunnen de macronutriënten omgezet worden in de stof Acetyl CoA, die vervolgens weer gebruikt kan worden als brandstof.

Naast de rol in de citroenzuurcyclus hebben de B-vitamines nog talloze andere rollen te vervullen.

Vitamine B-complex bevat een aantal van de belangrijkste B-vitamines in een goede verhouding. B-vitamines zijn belangrijk voor het lichaam, met name op het gebied van energie, vermoeidheid en het psychologisch functioneren.

  • Activeert de natuurlijke energie in het lichaam (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12)
  • Bevordert de beschikbaarheid van ijzer uit lichaamsvoorraden (B2)
  • Draagt bij tot de vermindering van vermoeidheid (B2,B3, B5, B6, B11, B12)
  • Ondersteunt de aanmaak van rode bloedlichaampjes (B6, B11, B12)
  • Draagt bij aan de aanmaak van witte bloedcellen (B11)
  • Ondersteunt in stress-situaties (B5)
  • Goed voor het geheugen, de concentratie, de leerprestaties, de gemoedstoestand en een goede geestelijke balans (B1, B3, B6, B8, B12)

Voornamelijk vitamine B12 is van groot belang in het lichaam, vitamine B12 heeft draagt bij aan de vorming van rode bloedcellen, draagt bij aan een normale celdeling, bevorderd de energiestofwisseling, is gunstig voor het homocyteïnemetabolisme, helpt het immuunsyteem, draagt bij aan een heldere geest, helpt bij vermoeidheid en is van belang voor ons zenuwstelsel. Ondanks dat de B-vitamines in een groot aantal dagelijkse producten zitten, komt een tekort aan vitamines B6, B11 en B12 voor. Dit heeft onder andere te maken met het veelal eten van bewerkte voeding of door een niet gevarieerd eetpatroon, waardoor een beperkt aantal producten vaak gegeten worden. Een vitamine B tekort kan zich op veel verschillende manieren uiten.

Vitamine B-Complex bij OrthoVitaal

Bij OrthoVitaal wordt er één Vitamine B-Complex product aangeboden. Dit is een vitamine B-Complex supplement in tabletvorm. Het supplement zit met de meeste stoffen rond de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH), met uitzondering van Thiamine (B1), Pyridoxine (B6- als P-5-P)) en vitamine B12. Deze hoeveelheden zijn veilig in te nemen door volwassenen. Daarnaast zijn de diverse soorten van Vitamine B onderdeel van sommige combinatie producten.