Klantenbeoordeling: {{::vm.siteScore | number : 1 }}

Vitamine D

Vitamine D is, net als vitamine A, E en K, een vetoplosbare vitamine. Vitamine D onderscheidt zich van de andere vitamines omdat deze vitamine zelf door het lichaam aangemaakt kan worden. Dit gebeurt in de huid onder invloed van de ultra-violette (UV)straling in (zon)licht. Vitamine D heeft meerdere belangrijke functies in het lichaam. Zo helpt Vitamine D het immuunsysteem, het celdelingsproces en is het goed voor het skelet en de spieren. Vitamine D komt in twee verschillende vormen voor in voeding. In dierlijke producten als vette vis, lever en eieren alleen als cholecalciferol (ofwel vitamine D3). Deze variant is voor het lichaam het best opneembaar. Ergocalciferol (Vitamine D2) komt voornamelijk voor in plantaardige voeding zoals (kastanje-)champignons, oesterzwammen en portobello’s.

Lees meer...

Filter
Filter op
{{::filter.name}}
Filters
{{:: card.shopReview.reaction }}
{{:: card.shopReview.customerName }} uit {{:: card.shopReview.customerCity }}

Wat is Vitamine D?

Vitamine D is, net als vitamine A, E en K, een vetoplosbare vitamine. Vitamine D onderscheidt zich van de andere vitamines, omdat deze vitamine zelf in het menselijk lichaam wordt aangemaakt. Dit kan het lichaam doen onder invloed van de ultra-violette (UV) straling in (zon)licht. Vitamine D komt in dierlijke producten alleen voor als vitamine D3, dit is de actieve vorm van vitamine D zoals je deze vaak ook in voedingssupplementen vindt. Vitamine D heeft meerdere belangrijke functies in het lichaam, waaronder:

  • Vitamine D speelt een rol in de calciumhuishouding
  • Vitamine D draagt bij aan een normale groei en ontwikkeling van de botten van kinderen
  • Vitamine D draagt bij aan de instandhouding van sterke botten
  • Vitamine D draagt ertoe bij dat calcium goed uit de voeding wordt opgenomen
  • Vitamine D draagt bij aan het proces van celvernieuwing
  • Vitamine D heeft een positieve invloed op het immuunsysteem van kinderen
  • Vitamine D ondersteunt de afweer van het lichaam
  • Vitamine D is voor het behoud van een sterk gebit
  • Vitamine D helpt om de risico's van vallen te verminderen, in verband met houdingsinstabiliteit en spierzwakte. Vallen is een risicofactor voor botbreuken bij mannen en vrouwen vanaf 60 jaar.
  • Vitamine D is goed voor de werking van de spieren

Vitamine D wordt onder invloed van (zon)licht, aangemaakt in het lichaam. De stof die in de huid aangemaakt, wordt via het lymfestelsel naar de lever getransporteerd en daar opgeslagen. Om actief te worden is het van belang dat de opgeslagen vitamine D nog door de lever en de nieren bewerkt wordt. De vitamine D wordt allereerst door de lever gehydroxyleerd, waardoor de stof Calcidiol ontstaan. Vervolgens wordt calcidiol nogmaals gehydroxyleerd door de nieren, waarna de uiteindelijke stof die overblijft calcitriol wordt aangemaakt.

Bronnen van Vitamine D

Vitamine D komt in twee verschillende vormen voor in voeding. Vitamine D2 (ergocalciferol) komt voornamelijk voor in plantaardige voeding en de beter opneembare variant vitamine D3 komt voor in, voornamelijk vette, dierlijke producten. Plantaardige bronnen van Vitamine D zijn (kastanje)champignons en vergelijkbare producten zoals oesterzwammen en portobello’s. Vitamine D3 is voornamelijk te vinden in vette vissoorten, leverproducten en eieren.

Vitamine D kopen bij OrthoVitaal

Bij OrthoVitaal wordt vitamine D3 in sommige producten aangeboden in combinatie met zink. Het wordt aangeboden in diverse doseringen, van 25mcg t/m 75mcg. Zie hierboven de producten.