Vitamine D is, net als vitamine A, E en K, een vetoplosbare vitamine. Vitamine D onderscheidt zich van de andere vitamines, omdat deze vitamine zelf in het menselijk lichaam wordt aangemaakt. Dit kan het lichaam doen onder invloed van de ultra-violette (UV) straling in (zon)licht. Vitamine D komt in dierlijke producten alleen voor als vitamine D3, dit is de actieve vorm van vitamine D zoals je deze vaak ook in voedingssupplementen vindt. Vitamine D heeft meerdere belangrijke functies in het lichaam, waaronder:
Vitamine D wordt onder invloed van (zon)licht, aangemaakt in het lichaam. De stof die in de huid aangemaakt, wordt via het lymfestelsel naar de lever getransporteerd en daar opgeslagen. Om actief te worden is het van belang dat de opgeslagen vitamine D nog door de lever en de nieren bewerkt wordt. De vitamine D wordt allereerst door de lever gehydroxyleerd, waardoor de stof Calcidiol ontstaan. Vervolgens wordt calcidiol nogmaals gehydroxyleerd door de nieren, waarna de uiteindelijke stof die overblijft calcitriol wordt aangemaakt.
Vitamine D komt in twee verschillende vormen voor in voeding. Vitamine D2 (ergocalciferol) komt voornamelijk voor in plantaardige voeding en de beter opneembare variant vitamine D3 komt voor in, voornamelijk vette, dierlijke producten. Plantaardige bronnen van Vitamine D zijn (kastanje)champignons en vergelijkbare producten zoals oesterzwammen en portobello’s. Vitamine D3 is voornamelijk te vinden in vette vissoorten, leverproducten en eieren.
Bij OrthoVitaal wordt vitamine D3 in sommige producten aangeboden in combinatie met zink. Het wordt aangeboden in diverse doseringen, van 25mcg t/m 75mcg. Zie hierboven de producten.